Civilisten > Myter och sanningar om den svenska sjukfrånvaron

 

Paula Liukkonen skriver:

Sjukfrånvaro

Enligt den bild som målas upp i massmedierna om Sverige är vi den friskaste befolkningen i Europa men den mest sjukfrånvarande. Vi ligger i täten i många välfärdsmätningar och har lagar och avtal som används som förebild i många nya demokratier. Vi har också undervisat andra om hur de bör lägga upp sitt arbete med arbetsmiljö, jämställdhet, miljövård, företagets ansvar m.m. Hur kommer det sig då att vi har en frånvaroutveckling som slår rekord år efter år? Arbetar vi inte?

Myter och sanningar om den svenska sjukfrånvaron

 

 

Påstående

Vi har hög sjukfrånvaro, högst av alla EU-länder.

Fakta
Stämmer inte. Vi är ett av de få länder som öppet redovisar långtidssjukfrånvaron. Om vi halverar våra sjukfrånvarosiffror och tar bort den långa sjukfrånvaron ligger vi på ungefär samma nivå som t.ex. våra närmaste nordiska grannar, Norge, Finland och Danmark. Den långa sjukfrånvaron orsakar höga sjukfrånvarosiffror i Sverige. 

Påstående
Vår andel av arbetad tid är låg, bara 70–80 procent av ordinarie arbetstid. I många länder är den arbetade tiden betydligt högre och över 85 procent av ordinarie arbetstid.

Fakta
Det stämmer att vi har relativt låg andel arbetad tid och framförallt på den offentliga sektorn. Det förklaras av att vi har både män och kvinnor i arbete. Kvinnorna ökar andelen lagstadgade ledigheter för vård av barn, föräldraledigheter och tillfälliga föräldraledigheter. Om man tar hänsyn till könsvisa skillnader i olika arbetens bemanning skiljer sig inte våra siffror så mycket från andra länders utfall, där andelen kvinnor i arbete är lika.

Påstående
Sjukförsäkringen fuskas det med. Många sjukskriver sig själva på en vecka, dvs. använder egensjukskrivningen ofta.

Fakta
Den korta sjukfrånvaron (mindre än en vecka) är rätt stabil över tid, ca två procent av ordinarie arbetstid och tyder inte på stor överanvändning. Många arbetar när de är sjuka och är sjuknärvarande eller tar semester i stället för att vara sjukskrivna.

Påstående
Kostnaderna för sjukfrånvaron ökar, och de raserar hela det svenska välfärdssystemet.

Fakta
Sjukpenning är inte en kostnad som drabbar staten utan en transferering. Arbetstagare och företagare avstår en del av lönen i form av sociala avgifter (arbetsgivaravgifter, egenavgifter) som i sin tur finansierar sjukförsäkringen och andra välfärdstjänster. Av Socialdepartementets ”Socialförsäkringen i siffror” framgår hur mycket arbetsgivare betalat in i avgifter, och hur stora de sociala utgifterna har varit under de senaste åren.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Civilisten > Myter och sanningar om den svenska sjukfrånvaron

 1. Pellefantia skriver:

  GodmorgonVäldans bra att du sprider detta KGV

 2. Civilisten skriver:

  Tack!Det behövs……ju fler som sprider detta, desto närmare sanningen kommer ”folket”

 3. portolanseglaren skriver:

  -Viktigt inlägg. Jag ska skriva ett likande så småningom, närmare valet.

  • Civilisten skriver:

   Skriv det gärna fler gånger innan valet, det är viktigt att det hela tiden uppmärksammas

 4. Dan Greider skriver:

  The truth and nothing but the truth!Vi kanske får plocka fram bibeln och låta Alliansarna svära på den varje gång de kommer med…nåt!Klargörande! Det är underbart med klargöranden. Dimman lättar.Solen stiger och snödropparna sätter på sig sina vita mössor!Thank´sDan

  • Civilisten skriver:

   Jag önskar dessa klargöranden fick synas mer i media, men med tanke på vilka som äger media till ca: 80% så tvivlar jag.Vi kör hårt via bloggar, sprider det så gott vi kan

 5. Maria de Suède skriver:

  Det är så självklart, så var det redan när jag var aktiv inom metall och transport på 90- talet. C’est sûr que ces chiffres sont les vraies fausses chiffres !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s