Civilisten > Reinfeldt har sänkt sin egen skatt med 48 000

Hämtat från AiP och skrivet av Jan Söderström

Fredrik Reinfeldt talar gärna om att han sänker skatten för låg- och medelinkomststagare. Men själv tjänar han 48 000 kronor per år på regeringens skattesänkningar sedan valet.

 

Regeringen förhandlar nu om statsbudgeten. Moderaterna har, trots stora underskott och galopperande arbetslöshet, föreslagit ytterligare inkomstskattesänkningar, ett fjärde steg i det så kallade jobbskatteavdraget. Återigen marknadsförs det med att det ökar arbetsviljan och framför allt att det är en satsning främst på låg- och medel inkomststagarna.
Enligt en granskning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjorde för Vänsterpartiet nyligen har den rikaste tiondelen av befolkningen i Sverige fått 23 procent av skattesänkningarna. 

Klart är att sammantaget ger regeringens skattesänkningar – i form av sänkt inkomstskatt, avskaffad förmögenhetsskatt och sänkt fastighetsskatt – stora förtjänster för de välbärgade. Det visar en genomgång av hur stora skattesänkningar som Moderaternas främsta företrädare har åtnjutit sedan de kom till makten. 
Fredrik Reinfeldts vallöfte var att en vanlig arbetare skulle få en tusenlapp i sänkt skatt.  Det ska jämföras med det 40–50-faldiga utfall som M-toppen får, minst.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har fått sänkt skatt med 48 245 kronor om året. Mest ibland M-statsråden har Carl Bildt tjänat på sin egen skattepolitik, hela 221 000 kronor, en årslön för en låg inkomsttagare.

Vi har även tittat på den mest förmögne M-riksdagsledamoten, talman Per Westerberg. Han har fått en arbetarårslön, 276 478 kronor, enbart i sänkt fastighetsskatt. Räknar man in effekten av den slopade förmögenhetskatten så har Westerberg fått över två miljoner i sänkt skatt.
Finansminister Anders Borg, en av dem som ihärdi- gast lyfter fram att hans skattesänkningar riktar sig till låg- och medelinkomsttagare, har fått sänkt skatt med 39 312 kronor.
– Med lånade pengar, påpekade Thomas Östros i riksdagens vårbudgetdebatt.
– Jämför det med pensionärerna, som fick ett förslag på 68 kronor i månaden i skattesänkning. De tio procent rikaste i Sverige har med regeringens politik fått mer i fickan av Anders Borg än vad 60 procent av befolkningen har fått tillsammans.
Denna genomgång bygger på deklarationerna och den statliga skattepolitiken som Moderaterna själva påverkat. I några fall har vi bara fått fram fullständiga uppgifter från inkomståret 2008. Det påverkar den totala skattesänkningen främst för Carl Bildt som hade stora inkomster eftersläpande 2008. Å andra sidan bor Carl Bildt i borgerligt styrda Stockholm där kommun- och landstingsskattesänkningen på totalt 77 öre ger ytterligare återbäring i hushållskassan. 
Borg och Westerberg, båda sörmlänningar, har fått landstingsskatten höjd med 65 öre i år. Borgs hemkommun Katrineholm har dess utom höjt skatten med 45 öre.
Skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist (M) har medverkat i beslut som sänker hans egen skatt med 58 197 kronor.  Han har även fått sänkt kommunalskatt i M-styrda Uppsala med 20 öre.

Thomas Östros och Mona Sahlin föreslog i våras att ett rättvisare skattesystem måste innehålla en ny förmögenhetsskatt, 1 procent på förmögenhet som överstiger 2 miljoner kronor och ytterligare 1 procent över 4 miljoner samt höjd inkomstskatt för årslöner över dryga miljonen.
I somras enades de rödgröna om att höja fastighetsskatten med 1 procent på taxeringsvärden över 4,5 miljoner kronor och på sikt avskaffa uppskovsräntan.

Här nedan kan du se en förstorad tabell över hur mycket toppmoderaterna tjänar på sina egna skattesänkningar

mskatt.jpg

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Civilisten > Reinfeldt har sänkt sin egen skatt med 48 000

 1. ThomasWu skriver:

  Fast den viktigaste uppgiften saknas ju i tabellen. Hur mycket skatt de verkligen betalar! Fredrik Reinfeldt till exempel betalar uppskattningsvis ca 1,4 miljoner i skatt…. Snacka om att vara solidarisk!!!!

  • Civilisten skriver:

   Det är inte det artikeln belyser utan vad det ger i handen efter skattesänkningarna medmera, kan däremot jämföras med en låginkomsttagare som på sin höjd har fått några hundralappar per år i skattesänkning.JAG SKULLE GLADELIGEN BETALA 1,4 MILJONER I SKATT OM JAG HADE REINFELDTS INKOMST.

 2. ThomasWu skriver:

  En sänkning på 48 000 kr motsvarar en skattesänkning på 3%. Det är kanske inte så mycket att yla om? Såna förändringar sker ju varje år, oavsett regering. Tvärtom visar ju statistiken att höginkomsttagare bara har fått marginella skattesänkningar. En medelinkomsttagare har ju fått skattesänkningar upp mot 10%. Avsevärt mycket mer alltså!

  • Civilisten skriver:

   Du talar procent, jag talar rena pengar. Om ett vårdbiträde får 1 000 kronor i sänkt skatt på en inkomst på 21 000 kronor i månaden så får en polis med en inkomst på 28 000 kronor i månaden hela 1 500 kronor i sänkt skatt. Sedan får vi heller inte glömma att nära hälften av skattesänkningen går till den tiondel av dem som tjänar bäst i landet. Detta plus höjningarna av a-kassan, trafikförsäkringen och fackavgiften som äter upp en stor del av skattesänkningarna.Det är bara att konstatera att låginkomsttagarna inte är vinnare på en borgerlig skattepolitik. Hur har den arbetslösa småbarnsmamman gynnats av skattesänkningarna? Får hennes barn samma tillgång till fritidsaktiviteter som andra barn till ekonomiskt välmående föräldrar får?

 3. ThomasWu skriver:

  Det är ju självklart att hälften av skattesänkningarna går till den tiondel som tjänar mest. Det är ju den tiondelen som står för hälften av skatteintäkterna, 10% av invånarna i Sverige betalar 50% av skatten! Självklart pratar jag om procent, det är ju det enda sättet att få nått slags perspektiv på diskussionen. Allt annat är bara simpla retoriska luftbubblor.Du skrev tidigare att du ”gladeligen skulle betala 1,4 miljoner i skatt om du hade Reinfeldts inkomst”. Varför skaffar du inte ett jobb där du kan göra det?

  • Civilisten skriver:

   Det är rimligt att de som tjänar mest betalar mest, det skulle ju se jävligt konstigt ut om det var tvärtom, eller? Allvarligt…betänk på vad vi får för våra skattepengar eller ska vi lägga ner vården, skolorna, barnomsorgen, försvaret, socialförsäkringen medmera medmera och bara betala för de delar vi själva känner för?Det kommer att bli ett väldig humant och solidariskt samhälle!

 4. portolanseglaren skriver:

  -Thomas Wu är här och spammar, det förvånar inte, det är ju valår. De allra rikaste har råd att betala mer och det ska de göra, i ett rättvist samhälle.

 5. ThomasWu skriver:

  haha – spammar? Jag hoppas och tror att det är en vettig diskussion! Det är ju trots allt så att diskussion där deltagarna har lite olika bakgrund och ideér leder till ett bättre resultat för alla inblandade. Jag tror inte att nån säger emot dig, Portoleansseglaren, om att de som har bra betalt ska betala mer. Som idag, när 10% av invånarna betalar 50% av skatterna…

 6. v-slip skriver:

  Det är ju fritt för alla att engagera sig politiskt, att tillbringa mycket av sin tid som fritidspolitiker, att arbeta för det man tror på, och det tjänar man inte mycket på, det lovar jag. Sen kan man börja arbeta med rikspolitik, varsågod att börja iställetför att gnälla över folk som gör det och får betalt för det.De som tjänar mest, betalar också mest, det glöms lätt bort i debatten, Det har också ett pris, de arbetar nästan jämt, det är också något som många inte skulle vara beredda att ställa upp på.Man spammar väl knappast för att man har en annan åsikt, f-n vad det är tröttsamt med den här likriktningen, så fort någon har en annan åsikt så kommer den här trista retoriken fram, speciellt från vissa, bläääää!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s