Civilisten > Myten om de dyra sjuka

Sjuka är inte längre sjuka. De kallas bidragstagare. Och när regeringen uppfinner ett nytt begrepp kan den satsa på att minska bidragen snarare än ohälsan. Sjukersättningen försämras – trots att löntagarna har betalat mer i sjukförsäkring än vad de tagit ut. Mycket mer!

Sjukförsäkringssystemet har efter år 2002 gått med kraftiga överskott varje år, förutom 2009. Inbetalningarna har varit större än utbetalningarna. De inbetalda sjukförsäkringsavgifterna är en del av arbetsgivaravgifterna. Sedan 2003 har 694 miljarder kronor betalats in.
Utbetalningarna består av två saker:
– Sjukförsäkringsersättningen.
– Förtidspension/sjuk- och aktivitetsersättning.

Totalt har dessa ersättningar varit 626 miljarder kronor under perioden. Sedan 2003 har alltså inbetalningarna till sjukförsäkringssystemet överstigit utbetalningarna med runt 70 miljarder kronor. (Räknar vi till 2008 är det 71 miljarder, till 2009 är det 68 miljarder och ser vi på regeringens framtidsprognoser blir det samlade överskottet fram till 2011 hela 82 miljarder.)Det här måste vara överraskande siffror för den som tror att de sämre ersättningarna till sjuka handlar om att staten måste ”spara”. Att vi har brist på pengar. Att de sjuka är ”för dyra”. Men systemet är gjort så att alla som jobbar betalat in mer än vad de löntagare som är sjuka sedan tar ut. Det är alltså som med alla andra försäkringar. Solidariskt betalar man när man är frisk, för att få ersättning vid sjukdom.

Men genom den borgerliga alliansregeringen som bestämt sig för att denna försäkring inte längre är en försäkring utan ett ”bidrag”, så har hela försäkringsidén vänts upp och ner.

Sjukförsäkringssystemet 2010-04-12.JPG

Källa:Konjunkturinstitutet, Analysunderlag, Augusti 2009, tabell 5.05, 2.10, 2.11.

Bidragsmyndighet bestämmer
Det här är del i ett systemskifte. Det gamla sättet att se på sjukförsäkringen, som vi hade fram till regeringsskiftet 2006, innebar att som löntagare betalar vi in en (hög) avgift för att försäkra oss mot eventuell sjukdom. Drabbas vi av sjukdom så får vi en (ganska) hygglig ersättning även under sjukdomen, förutsatt att denna sjukdom kan intygas av läkare. Sjuka betraktas som sjuka och får – efter kontroll av läkare – ut sin sjukersättning.
Det nya borgerliga sättet att betrakta sjukförsäkringar innebär att sjuka betraktas som bidragsberoende individer. Det är inte längre den sjuka och hennes läkare som avgör om hon är sjuk eller inte. Nu är det en bidragsgivande myndighet som beslutar. Numera är Försäkringskassan en bidragsmyndighet där hela beslutet om huruvida en person är sjuk eller inte ligger
hos denna bidragsmyndighets handläggare.
Det är som om ditt försäkringsbolag skulle kontakta dig när dit hus brunnit ner och för det första ifrågasätta om det verkligen brunnit (trots att brandkåren bevisligen varit och släckt) och för det andra vänligt berätta för dig att de inte vill ge dig din inbetalade försäkring fullt ut för att du inte ska bli ”bidragsberoende”.

Utnyttjar fördomar
Men hur kan man få igenom en sådan vantolkning av ett försäkringssystem som går med överskott? Det handlar om vilken berättelse alliansregeringen fått spridd genom media. Den nya regeringen har helt enkelt varit riktigt framgångsrik med att sälja sin berättelse (vi vill snarare kan kalla det saga). Man har tagit hjälp av fördomar och myter.
Den nya regeringens berättelse är:
Tidigare var det så att om en sjukskriven skaffade sig en sommarstuga och en hund, så ansåg försäkringskassan att han/hon nog inte skulle klara av detta och samtidigt jobba. Därför blev han/hon fortsatt sjukskriven eller förtidspensionerad. Nu är det så att om en sjukskriven skaffar sig sommarstuga och hund, så är det ett tydligt tecken på att han/hon kan gå tillbaka till jobbet. Alltså blir han/hon utförsäkrad.
Det här är en berättelse som likt råttan-i-pizzan har många varianter. ”Jag känner faktiskt en person som varit sjukskriven i elva år.” ”Jag har sett hur en person genom att bli sjukskriven blivit helt passiv.” Och så vidare.

Kollektiv bestraffning
Men tänk lite! Hur många av de 298 000 som var sjukskrivna år 2002 (toppen för sjukskrivningar) skaffade sig under sjukskrivningen torp och hund?
Det finns ingen statistik, bara påståenden.
Bland idag drygt 200 000 sjukskrivna går det säkert att hitta några hundra som missbrukar systemet, eller som blir bidragsnarkomaner. Det är sorgligt och kanske finns det sätt att minska denna siffra. Men dessa ska ställas mot de 50 000 som i hela sitt liv betalat en försäkringspremie (sjukförsäkringsavgiften) och som nu blir utförsäkrade.
”Utförsäkrad” är ju också en märklig term. Om andra försäkringsbolag gjorde så här… Säg att du ringer vid vattenskada och får svaret att du är ”utförsäkrad”. Inte skulle du betala försäkringsavgiften nästa gång? Men en löntagare betalar automatiskt sjukförsäkringen. Det finns inget sätt att smita, enda gången avgiften försvinner är om man blir… sjuk.
Den borgerliga regeringen har via våra medier lyckats förvandla ett gemensamt försäkringssystem, där våra inbetalningar vida överskridit utbetalningarna, till ett bidragssystem för mindre lyckligt lottade.
Det är en märklig propagandaseger. Alla som sprider den riskerar nämligen att drabbas av den. För de journalister och redaktörer som okritiskt spridit myten riskerar också att en dag bli sjuka – förlåt, bidragsberoende.

Johan Ehrenberg
Sten Ljunggren

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s