Privata sjukförsäkringar gäller inte!

Snöbolleffekter i spåren av en “hoppsan-tänkte-inte-på-det-politik”


Skrivet av Kjell Rautio / Utredarna

Nya sjukregler (rehabiliteringskedjan) infördes som bekant sommaren 2008. Men villkoren för privata sjukförsäkringar är ändå i princip oförändrade. Nu granskar Konsumentverket försäkringsbolagens marknadsföring, skriver Göteborgs-Posten (GP) idag.

Situationen uppges vara särskilt besvärlig för landets smågöretagare, men har också bäring på anställda med tilläggsförsäkringar. Om man blir utförsäkrad från sjukförsäkringen, på grund av de hårdare sjukreglerna (rehabkedjan), går man troligen också miste om ersättningen från sin privata tilläggsförsäkring. Detta beror på att de stora försäkringsbolagen oftast följer Försäkringskassans beslut. Några få säger sig göra egna, generösare, bedömningar. Men de har inga konkreta planer på att förändra villkoren.

Det är lätt att hålla med Camilla Bratt, informationsansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå, när hon säger: “Privata försäkringar ska ju ofta komplettera någonting i socialförsäkringssystemet som många tycker är bristfälligt. Kanske skulle politiker förstå att om det finns kringarrangemang kring deras socialförsäkringssystem så är det inte världens bästa för medborgarna att man ändrar det stup i kvarten.”

Att väga in sådana snöbollseffekter, på kringliggande områden, när man gör reformer borde vara en självklarhet kan man kanske tycka. Men när det gäller rehabiliteringskedjan så stressades denna fram under mycket kort tid. Trots att flera tunga remissinstanser varnade för negativa och oönskade effekter valde regeringen ändå att inte lyssna in kritiken och istället driva igenom sin sjukförsäkringspolitik.

Resultatet av detta sammanfattar statsvetaren Björn Johnson träffade med orden: “Sjukförsäkringen har förvandlats till en kravförsäkring som på administrativ väg friskförklarar människor, i stället för att varsamt lotsa dem tillbaka till arbetslivet.

Visserligen har regeringen vid ett antal tillfällen, när effekterna blivit uppenbart absurda och uppmärksammats av media, i all hast tvingats justera gällande lagar och regler. Men för att återge medborgarna förtroendet för ett av våra viktigaste trygghetssystem räcker detta lappande och lagande knappast.

För att regeringens agerande i sjukförsäkringsfrågan inte också i framtiden skall betraktas som ett exempel på en “hoppsan-tänkte-inte-på-det-politik” krävs istället en ordentlig översyn av de hårdare sjukreglerna och tidsgränserna, där bör naturligtvis även effekter på kringliggande områden beaktas.

Ska vi sedan långsiktigt kunna nå fram till rimliga och hållbara lösningar måste systemet utformas utifrån en bred helthetssyn. Men då krävs naturligtvis att politikerna först inser situationens allvar. Björn Johnson väljer att något komprimerat formulera denna insikt så här: “I stället för att flytta runt problemen, med stort mänskligt lidande som följd, måste samarbetet mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter förbättras. Hur detta ska åstadkommas är något som staten, arbetsgivarna och facken gemensamt måste ta itu med.”

Frågan är bara om de ansvariga politikerna just nu, mitt i den valfeber som råder, har viljan och förmågan att ta itu med denna viktiga uppgift?

Skrivet av Kjell Rautio / Utredarna

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Privata sjukförsäkringar gäller inte!

  1. Pellefantia skriver:

    Många tror att de är skyddade av en privat försäkring,,, stackarna vad lurade de skall känna sig om de utförsäkras…

  2. Jag skriver:

    De sjukförsäkringarna som man har genom sitt fack är aldrig några stora summor, mer som ett litet komplement för att man inte ska förlora för mycket om man blir sjuk. Dem lever man inte på om man inte får sjukpenning. Jag skrev en kommentar idag hos Anna och Sune the cat om det här. (På inlägget Jag orkar inte….)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s