Bättre a-kassa ger högre produktiviet och tillväxt

Skrivet av Roger Mörtvik UTREDARNA

I veckan snurrade ett intressant forskningsresultat från Umeå universitet ut i media. Sociologen Madelene Nordlund, visar i sin avhandling att arbetsmarknadspolitik har stora positiva effekter, särskilt på lång sikt. Dessutom pekar hon på att en generös a-kassa gör att matchningen på arbetsmarknaden fungerar bättre. Avhandlingen ligger helt i linje med vad TCO har visat olika rapporter, både kring hur dålig a-kassa ger just sämre matchningoch hur bra arbetsmarknadspolitik kan fungera.

Det är viktiga resultat som följer i spåren av en växande flora av forskning som kritiserar den förenklade syn på forskningsläget som regeringen har utgått ifrån när man kraftigt har försämrat a-kassan och inte satsar tillräckligt i arbetsmarknadsutbildning.

En av de ledande arbetsmarknadsekonomerna i Storbritannien,Professor Alan Manning vid London School of Economics har formulerat osäkerheten kring den gamla teorin förträffligt: 

“Teoretiska modeller överskattar betydelsen av arbetslöshetsersättning när det gäller att påverka de arbetssökandes reservationslöner, (d.v.s. den lägsta lön man är beredd att ta ett jobb för). Kopplingen mellan generositeten i arbetslöshetsförsäkringen och arbetslösheten är inte så stark som vi skulle vilja. Tron på detta samband vilar mer på teoretiska grunder än på empiriska bevis. Det som spelar roll är ofta inte nivån i ersättningen utan hur försäkringen är utformad.”

OECD hävdar vidare att arbetslöshetsersättningen inte har någon påvisbar effekt över tid på den ekonomiska tillväxten (BNP per capita)och att “… alla negativa effekter av arbetslöshetsersättningen på sysselsättningen upphävs (”is offset fully…”) genom de positiva effekter som arbetslöshetsersättningen har på den genomsnittliga produktiviteten”. I huvudsak framhåller OECD två viktiga skäl till de positiva effekterna av en mer generös arbetslöshetsersättning: Dels leder det till en bättre matchning på arbetsmarknaden genom att den arbetslöse får ekonomiska förutsättningar att söka efter ett lämpligt arbete som motsvarar utbildningsnivå och kompetens. Dels tenderar en mer generös arbetslöshetsförsäkring att gynna skapandet av högproduktiva jobb. Länder med mer generösa system har enligt OECD en signifikant högre produktivitetstillväxt och snabbare tillväxt av jobb i mer riskfyllda, högproduktiva sektorer i ekonomin där företag och jobb är mer utsatta.

Mer generösa system tenderar, enligt flera studier, uppmuntra yrkesverksamma att söka sig till högproduktiva jobb, medan låga ersättningsnivåer tenderar att stimulera löntagare att i stället söka sig till jobb med lägre produktivitet som är lättare att upprätthålla. Även andra studier, visar på liknande resultat. En mer generös ersättning till de arbetslösa tenderar att öka professionaliseringen och specialiseringen i arbetslivet, vilket även det driver upp produktiviteten. En förbisedd effekt av en försämrad arbetslöshetsersättning blir därför att vi riskerar att få en utveckling i arbetslivet där människor inte får utdelning på sin utbildning. Då människor allt för snabbt tvingas ta ett jobb under sin utbildningsnivå.

Listan skulle kunna byggas på betydligt längre än vad denna blogg tillåter. Jag ville bara ge ytterligare stöd för att forskningen inte ger så enkla svar som hävdas när försämringar av a-kassan ska motiveras. Det man eventuellt vinner på gungorna (snabbt i arbete) förlorar man rejält på karusellerna (sämre tillväxt och produktivitet)

Skrivet av Roger Mörtvik UTREDARNA

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s