Civilisten > Det nya "arbetarpartiet" moderaterna, eller?

Går ni på det?   ja, skriker en del av de jag känner. Varför?  vi får ju ut 1000kr månaden i lön. Men resten då?  vadå resten, vi gillar inte politik, vi gillar mer pengar i plånboken.  

Har vi blivit så egoistiska? svaret är tyvärr att många av oss har det, vi ser bara till oss själva och mer eller mindre skiter i de andra så länge inget drabbar oss själva.

Revolution?  ja, troligen men det kommer ta många år innan det kommer att hända och då vet vi att det redan är för sent, det kommer ta minst 100år att bygga upp det alliansen håller på att riva.

 

”Från en del andra länder har vi varit med om partier som konsekvent använder falsk marknadsföring för att nå nya väljargrupper. Så finns till exempel ett socialdemokratiskt parti i Portugal som sannolikt står till höger om samtliga svenska riksdagspartier.

Här i Sverige har vi begåvats med ett nytt arbetarparti. Moderaterna har insett att det inte finns någon möjlighet att vinna val eller sympatier på högerpolitik, alltså måste man låtsas vara något annat. Men hur mycket arbetarparti är moderata samlingspartiet?

Det nya arbetarpartiet vill sälja ut gemensamt ägda företag till privatkapitalet. Det är en sanslöst dålig affär för alla oss som hittills ägt dessa företag och leder dessutom till att förmögenheter och makt omfördelas till de redan rika.

I många kommuner kommer det kommunala beståndet av hyresrätter att minska så att det snart blir rätt att tala om allmännyttan som nödbostäder eller fattighus. Bostäder ska ses som en vara som vilken som helst och någon social bostadspolitik finns inte hos det nya arbetarpartiet.

Utbildningspolitiken är i stark förändring. Högern riktar in sig på tidigare betyg, betyg i ordning och uppförande, bannlysning av elevdemokrati, repressiva åtgärder och rätt för lärare att beslagta mobiltelefoner. Men dessutom har vi en regering som försämrar Komvux, slopar rekryteringsbidraget (som bland annat gått till elever med läs- och skrivsvårigheter) och försvårar för den som varit ute i arbetslivet att söka in på högskola eller universitet.

Det nya arbetarpartiet verkar tycka att de rika har det svårt idag. Regeringen vill använda skattepengar så att de rika hålls på gott humör. Inkomstskattesänkningar, borttagandet av fastighetsskatten, skatteavdrag för städning och slopandet av förmögenhetsskatten går direkt till dem som redan är rikast och tjänar mest.

Samtidigt är högerns attacker på A-kassa och socialförsäkringar helt logiska. Det ska kosta att vara fattig. Därför ökar avgifterna till A-kassan samtidigt som ersättningen till arbetslösa och sjuka sänks.

Det finns inte tillstymmelse till feminism i regeringens politik, däremot förslag om vårdnadsbidrag. Det är ironiskt att en regering som valdes efter en valkampanj som i stor utsträckning handlade om att bekämpa utanförskap och bidragsberoende nu är beredd att införa ett nytt bidrag som betalar människor för att inte arbeta.

Miljöfrågorna överlåts nu i allt större utsträckning på marknaden. Även om det blivit omöjligt till och med för storföretagen och högern att helt bortse från klimathotet saknar de politik för att minska den globala uppvärmningen. Marknadslösningar riskerar alltid att fastna i kortsiktiga lönsamhetsresonemang.

Slutsatsen måste bli att vi nu fått ett högerparti i Sverige som väl skulle kunna fungera i Orwells 1984. Ett arbetarparti är numera ett parti som vill öka skillnaderna mellan klasser och mellan kön, ett parti som säljer ut gemensamma tillgångar, privatiserar välfärden, förstärker sorteringen i utbildningspolitiken och struntar i miljöfrågorna. Nästa steg blir väl att kristdemokraterna kallar sig feminister, folkpartiet kallar sig liberala och sverigedemokraterna kallar sig ”det nya invandrarpartiet”. Lars Ohly

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Civilisten > Det nya "arbetarpartiet" moderaterna, eller?

  1. Maria de Suède skriver:

    George Orwell sàg det för länge sedan, det vittnar ju hans bok 1984 om…Tumme…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s