Självklart är moderaterna köpta!

Det var väl ingen som trodde något annat, så naiv kan väl ingen vara, eller?

Varför skulle annars moderaterna mörka sina bidragsgivare om det inte är för att de ställer krav på motprestationer.

Varför M:s finansiering är skum och varför den skiljer sig från LO:s stöd till S

”FINANSIERING. Moderaternas valbudget är skum, låt oss inte hymla med det. Partisekreterare Per Schlingmann vägrar berätta var de tiotals miljonerna kommer ifrån. Och det är ett allvarligt problem SVT beskriver.

Moderaterna tar emot mångamiljonbelopp rån hemliga bidragsgivare – bidragsgivare som inte gör det av generell godhet och altruism. De vill självallet ha något tillbaka – exempelvis en skattesänking som täcker upp. Vissa av bidragsgivarna är till och med helt öppna med att de kräver motprestationer. Partisekreteraren försäkrar om deras donationer inte påverkar, även om ekonomiska incitament enligt moderatpolitik fungerar på alla andra platser i samhället.

Sedan tidigare är det känt att Moderaternas förening som stora donatorer, Tornet, med viss regelbundenhet träffar statsministern och andra ur partiledningen. Under valåret 2006samlade Moderaterna in 30 miljoner kronor från anonyma bidragsgivare, lika mycket som de andra sex riksdagspartierna tog emot i donationer sammanlagt det året. Under de senaste nio åren har Moderaterna tagit emot drygt 80 miljoner kronor i omärkta donationer – och då är inte 2010 års donationer inräknade. De flesta andra partiet klarar av att redovisa – inklusive borgerliga partier – så varför kan inte Moderaterna?

Därtill görs säkerligen ytterligare donationer från näringslivet i form av rabatter eller efterskänkningar – konservativa Nya Wermlandstidningen har precis deklarerat att reklam kommer rabatteras med 50% för borgerliga partier, medan de Rödgröna måste betala fullpris. Det är inte ett helt orimligt antagande att andra företag arbetar på samma sätt, utan att vara öppna med det. Det går inte lika lätt att kontrollera omattningen på, men även i sådana fall är det intressant för väljarna.

Som Sandro Wennberg på Partistaten konstaterar – Moderaternas finansiering är den stora valhemligheten. Väljare har rätt att få reda på vem som finansierar riksdagspartierna och med hur mycket, och förklaringar om ”valhemlighet” duger inte. Alla demokratiska länder utom Sverige, San Marino och Schweitz har lagstiftning mot hemliga finansiärer, vilket Europarådet kritiserat Sverige för.

Varför stödet till Moderaterna inte är samma sak som stödet till Socialdemokraterna:

 • Socialdemokraterna tar emot en stor mängd pengar från den fackliga paraplyorganisationen LO – men det redovisas öppet och om folk tycker att det är ett problem så kan de förhålla sig till det. Om man däremot inte får veta vem som finansierar ett parti så blir det svårare.
 • LO hjälper till med en hel del annat utöver detta, så som trycksaker, personal och annat. Detta är, precis som rabatterad reklam i borgerlig press, svårt att kartlägga omfattingen på, men väljarna kan i alla fall ta ställning till om man tycker att donatorn är ett problem. Moderaterna erbjuder inga sådana möjligheter.”
Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Självklart är moderaterna köpta!

 1. Silverstare skriver:

  Jo, för faen. Nog finns det krafter, med gott om stålar, som INTE vill se ett friskt och jämlikt samhälle där invånarna mår gott. Allesammans! (Jämlikhetsanden)Det handlar om en stark övermakt med pengar och förmåga att dupera. Det är ju för sorgligt att arbetarna övergavs att rösta på den som duperar bäst. Att man hymlar om det. Arbetarna behövde stödet och kunskapen om vem som företräder deras intressen.HälsningarSilverstare

  • Civilisten skriver:

   Tack för din klockrena kommentar.Med tanke på deras kortsiktiga synsätt så kommer de ju själv att gå under till slut….”arbetare” finns bara i ett visst antal och när de gjort slut på alla vem skall då producera deras livsstil. Kram

 2. Magnus Borgare skriver:

  Äh, lägg av. De beslut som fattas på partistämmor och partiråd blir sedan valmanifest och omsätts senare i regeringspolitik. Kom inte här och påstå att våra 10 000 moderata företrädare i kommuner och landsting är köpta, sånt är rent trams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s