Försäkringskassan förvränger statistik för att bevisa att regeringens politik ger resultat

Jaha nu är vi där igen, vrida på siffrorna, LJUGA så att det ser bra

ut. Är det konstigt att man tycker att Alliansen och dess

företrädare är lögnare, de fortsätter ljuga folk rakt i ansiktet.

Vi ska ha rätt, ni har fel, vi har rätt, rätt…….detta kallas för sandlådepolitik!

——————————————————————————————–

Försäkringskassan förvränger systematiskt statistik för att bevisa

att regeringens politik ger resultat

Tre nätverk som företräder sjukförsäkrade anklagar Försäkringskassan för att förvränga faktauppgifter så att de ska passa regeringens syften. Genom att granska hur Försäkringskassan presenterar utredningar avslöjar de tre nätverken att Försäkringskassan systematiskt ger en felaktig bild av resultaten av regeringens åtgärder. – Det är oacceptabelt att en statlig myndighet ljuger med statistik för att vilseleda allmänheten om följderna av regeringens politik, säger företrädare för nätverken.

De tre nätverken Resurs, SLUSSA och Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt har granskat den utredning som sägs visa att hälften av dem som utförsäkrades kring årsskiftet och som inte anmält sig till Arbetsförmedlingen skulle ha återvänt till arbetsmarknaden. Detta är felaktigt. Det visar sig nämligen i utredningen att de allra flesta av dessa hade arbetat deltid redan före utförsäkringen. Hälften av dem med sjukpenning arbetade deltid före utförsäkringen. Av dem med sjukersättning arbetade hela 80 % deltid när de blev utförsäkrade.

Utredningen tycks istället visa på en minskning av den totala arbetstiden, då två tredjedelar av dem som haft sjukpenning tvingats gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter utförsäkringen.

Ett problem är att man inte har undersökt bortfallet närmare. Man har från den ursprungligt valda undersökningsgruppen tagit bort de 27 % som inte hade telefon(!) samt dem som inte kunde eller ville svara (30 % av nettourvalet), vilket medför 50 % bortfall totalt. Det finns ingen redovisning om den hälft som var utan telefon eller som inte kunde eller ville svara är mer drabbade av att ha blivit utförsäkrade, vilket är en stor brist.

Hur många av dem som har lön som sin huvudsakliga inkomst och som delvis tvingas leva på sin sambos inkomst, på sparade bankmedel eller komplettera med socialbidrag redovisas inte. Inte heller hur många som verkligen blivit friskare efter att ha utförsäkrats.

Däremot visar utredningen att så gott som samtliga har hindrats från att få den vård och medicinska rehabilitering de behöver pga att de istället har skickats till arbetsförmedlingen. Endast en procent av dem som tidigare hade sjukpenning ansåg att de var färdiga med rehabilitering och utredning. De få procenten som i pressmeddelandet hade gått till socialbidrag visade sig i rapporten vara de som hade sin ”huvudsaklig inkomst” därifrån, alltså är det troligtvis ett stort mörkertal där alltför många, trots viss inkomst, nu tvingas komplettera med socialbidrag.

Samma bild av medvetet vilseledande redovisning från Försäkringskassan framkommer i en tidigare granskning av nätverket Resurs vars riktighet bekräftades i Svenska Dagbladets Faktakollen 2010-05-06. Granskningen visade att Försäkringskassan tidigare gjort en direkt felaktig redovisning genom att blanda ihop siffror när de räknat fram antal ”förtidspensionärer per dag”, dvs antalet personer som som varje dag fick det som förr kallades förtidspension beviljad (nu kallat stadigvarande sjukersättning). ”140 personer per dag” gäller i själva verket samtliga personer som fick någon form av sjuk- eller aktivitetsersättning, på hel- eller deltid. Genom media upprepas att dessa 140 personer hamnade i ett ”permanent utanförskap”, trots att summan inkluderar alla som arbetade upp till 75 procent med ersättning från sjukförsäkringen resterande tid. Även kortare sjukfall inkluderas i de 140.

Resurs granskning visade att antalet personer som nybeviljades full ”förtidspension” (permanent sjukersättning) i själva verket var knappt 60 det år då siffran var som allra högst, år 2003.

När det gäller påståendet att Sverige som mest har haft 550.000 förtidspensionärer, inkluderar också den siffran alla med ersättning på deltid, med eller utan tidsgräns. På Skånemoderaternas hemsida skriver Cristina Husmark-Pehrsson att dessa 550.000 ”förtidspensionärer” ställdes ”utanför arbetsmarknaden”.

– Hur en person som arbetar upp till 75 procent kan betraktas som ”utanför arbetsmarknaden” ifrågasätter vi starkt, säger företrädarna för de tre nätverken. Ännu mer ifrågasätter vi varför Försäkringskassan inte korrigerat denna uppgift, säger de.

– I ett samhälle utan ministerstyre av myndigheterna ska alla myndigheter ge en saklig och objektiv redovisning av fakta, och aldrig låna sig till att skruva till statistik så att den på felaktig grund stödjer syftena från ett politiskt block, skriver nätverken.

All statistik, officiell och inofficiell, finns publicerad på www.myter.tk

Hela pressmeddelandet och rapporten från Försäkringskassan finns HÄR

Nätverket Resurs

Nätverket Slussa

Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

————————————————————————————————————

Bort med skiten och in med eliten!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Försäkringskassan förvränger statistik för att bevisa att regeringens politik ger resultat

  1. Agnetha skriver:

    Tumme ! Mig har det ”trollat bort” tillfälligt till Af, men från 1/8 då ska jag med hjälp av läkare söka sjukpenning och tillbaka in i systemet igen. Alliansen är ett gäng fuskare ! Rätta siffrorna lär komma efter regimskiftet i höst !Bravo ! Mera sånt !Ha det så gott !Kramar

  2. Agnetha skriver:

    Tyvärr kunde jag inte tumma igen, det funkar ibland har jag märkt.BS Har du målat dig för frugan än ? I så fall vill jag höra vad hon tyckte om det, gav dig lite olika uppslag hos mig.Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s