Hamas حماس, terrorister vid makten omöjliggör fredsprocess

Att Hamas tog den politiska ledning 2006 beror troligen att palistinierna tröttnat på att inget positivt har hänt. Man har helt enkelt tröttnat, det är då ”missnöjespartier” som Hamas kan vinna. År av förtryck har givit våldet företräde och det är vårat fel, omvärldens fel, framför allt FN och USA:s fel. [min fetning]                                                                                                          ————————————————

 

Hamas – Indelning 

Hamas är indelad i en politisk gren och en militär gren. Den väpnade grenen av Hamas kallas Izz al-Din al-Qassam-brigaderna och uppskattas bestå av cirka 25 000 man. Styrkorna skapades 1992 med syfte att störa Osloprocessen, som skulle ta fram ett avtal om fred i Gaza. Den militära grenen är inte underställd några folkvalda institutioner. Hamas har av USAAustralienKanadaEU Japan och Israel stämplats som en terrororganisation efter de självmordsattacker och bombningar som rörelsens militära gren tagit ansvar för. Attentaten har fördömts av FN:s kommission för mänskliga rättigheter samt av Human Rights Watch.

Mål

Hamas långsiktiga mål är att utplåna staten Israel, fördriva den judiska befolkningen och en ersätta den med en islamisk palestinsk stat omfattande nuvarande Israel, Västbanken ochGaza. Denna stat ska enligt Hamas stadgar tillåta de palestinska flyktingarna att återvända. Hamas erkänner inte staten Israel och hävdar att israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken utökats sedan PLO erkände Israel 1988. Hamas kortsiktiga mål är att skapa en palestinsk stat på 1967 års gränser.

Hamas påstås inledningsvis ha varit finansierat av Israel. Enligt en tidigare anställd på CIA var Israels stöd till Hamas ”ett direkt försök att att dela upp och försvaga stödet för ett starkt, sekulärt PLO genom att använda ett konkurrerande, religiöst, alternativ”.

Verksamhet 

Hamas bedriver utomparlamentarisk verksamhet som innefattar en populär social verksamhet (bl.a. skolormoskéerdagisverksamhet, soppkök, bibliotek, fritidsanläggningar och sjukvård). Organisationen har egna TV-sändningar. Hamas profilerar sig som motståndare till korruption i den palestinska administrationen. Rörelsen har även ett eget juridiskt system för att lösa vardagstvister. De angriper den israeliska staten militärt.

Attacker mot civilbefolkningen 

Sedan 1993 har Hamas utfört attentat i form av självmordsattacker mot israeliska städer och dess civilbefolkning. Även attacker mot militära mål samt raketattacker mot israeliska städer har utförts. Hamas har legat i öppen konflikt med al-Fatah under 2007, bl.a. i Gaza. Hamas anses även vara ansvariga för Qassam-raketerna, en kortdistansraket, som nästan dagligen skjuts mot södra Israel, men även andra organisationer, som PFLP, skjuter raketer mot Israel.

I februari 2010 intog och förstörde de det LO-stödda Palmecentret. Därefter stal de kontorsutrustning och förklarade centret stängt. 

Inskränkningar av yttrandefriheten i Gaza 

Människorättsgrupper och Gazas civilbefolkning har anklagat Hamas regering för att begränsa pressfrihet och kraftfullt undertrycka oliktänkande. Både utländska och palestinska journalister har rapporterat om trakasserier och andra åtgärder som vidtagits mot dem. I slutet av augusti 2007 anklagades Hamas av brittiska The Telegraph för att tortera, internera, och skjuta mot obeväpnade demonstranter som motsatte sig regeringens politik. Mot slutet av augusti rapporterade även anställda inom palestinska hälsotjänsten att Hamas regering stängt av flera kliniker i Gaza som hämnd för läkarstrejker – Hamas regering bekräftade att ”straffrättsliga åtgärder mot läkare” förekommit eftersom de skyldiga, enligt deras uppfattning, hade uppviglat andra läkare till att gå ut i strejk.

I september 2007 upplöste inrikesministeriet i Gaza pro-Fatah Unionens Palestinska Journalistförbunds Gaza-gren, en åtgärd som kritiserats av Reportrar utan gränser. I november samma år arresterade Hamas en brittisk journalist och ogiltigförklarade för en kort tid alla presskort i Gaza.

 

Avrättningar och behandling av motståndare 

Förutom attacker mot israeliska civila och militära styrkor, har Hamas också attackerat misstänkta palestinska kollaboratörer och rivaler ur Fatah.

Human Rights Watch rapporter har ett antal summariska avrättningar som särskilda exempel på överträdelser av reglerna för krigföring förekommit, bland annat fallet med Muhammad Swairki, som arbetade som kock åt palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas vaktstyrka. Han kastades till sin död, med sin händer och ben bundna, från ett femtonvåningars höghus i Gaza City.

Den 24 februari 2008 marscherade tusentals förbittrade Hamas-supportrar under begravningen av en muslimsk predikant som dog i PNA:s förvar, och förvred därmed ceremonin till en sällsynt uppvisning i trots mot president Mahmoud Abbas. I kölvattnet av den israeliska invasionen av Gaza i januari 2009, har Hamas anklagats för att systematiskt ringa in, tortera och summariskt avrätta Fatahanhängare vilka anklagas för att ”delge information till Israel”.

Förföljelse av homosexuella 

Hamas intar en klar attityd av fördömande riktad mot homosexualitet och homosexuella. Mahmoud Zahhar (se nedan), fördömer de rättigheter homosexuella har i Israel och klargjorde att han anser att homosexuella och lesbiska är perversa; mentalt och moraliskt sjuka. Under de lagar som den Palestinska myndigheten stiftat är homosexualitet straffbart med fängelse eller med dödsstraff.

Över 300 homosexuella palestinska män har flytt till Israel för att undgå förföljelse. År 2008 gavs en palestinska man uppehållstillstånd av Israels högsta domstol därför att hans sexualitet gjorde att han riskerades att dödas i Palestina.

Förnekar förintelsen 

Hamas tillhör de grupper som förnekar att nazisterna dödade sex miljoner judar under Förintelsen. Hamas andlige ledare Yunis Al Astal förnekar förintelsen och har motarbetat UNRWAsförsök att inkludera undervisning om utrotningen av judarna i den undervisning som FN bedriver i Palestina. Hittills har sådan undervisning inte fått förekomma. Hamas talesman Sami Abu Zuhri reste också invändningar mot vad han kallade ”den så kallade Förintelsen”. [Wikipedia]

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hamas حماس, terrorister vid makten omöjliggör fredsprocess

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Fredsprocessen ska hjälpa det palestinska folket, inte Hamas.Välja mellan pest eller kolera, typ…Tumme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s