Alliansen vill sänka din lön!

Gå inte på vad alliansen säger  

De sänker din skatt lite med ena handen och tar igen pengarna med andra handen genom att hålla nere löneökningarna.

 

Alliansen företräder storföretagarna i Sverige på alla områden, varför skulle de annars försämra för alla medel- och låginkomsttagare.

 

Regeringens jobbpolitik består av två delar. Det ena delen innebär att man straffar arbetslösa med försämrad a-kassa och högre skatt. Regeringen anser att arbetslösheten beror på att arbetslösa inte söker tillräckligt med jobb. Den andra delen innebär lägre skatt för den som arbetar. Men arbetsgivarnas kostnader för att anställa en person minskar inte om du får lägre inkomstskatt. Hur kan regeringens teori leda till fler jobb? Nyligen kom Finanspolitiska rådet med sin årliga rapport. I den talas klarspråk: regeringens jobbpolitik skapar fler jobb om lönerna sänks för Sveriges löntagare.

Det är här som regeringen kämpar frenetiskt för att vara så otydlig som möjligt. Teorin säger nämligen att företagens vilja att nyanställa bara ökar om den försämrade a-kassan och de lägre inkomstskatterna omvandlas till lägre löner. Jobbskatteavdragen leder till fler jobb om den ökade inkomst du har fått i plånboken successivt överförs till arbetsgivarna genom att du kommer att kräva lägre löneökningar och accepterar att ta ett nytt jobb med en lägre lönenivå. På samma sätt är det med a-kassan. Tanken är att en lägre ersättning tvingar arbetslösa att acceptera nya jobb till lägre lönenivåer. Om detta inte sker leder inte regeringens politik till några nya jobb.

En av de viktigaste idéerna bakom Sveriges framgångsrika ekonomiska utveckling sedan mitten av 90-talet är att parterna på arbetsmarknaden inte ska ta hänsyn till vad som händer i politiken. Om facken justerar ned lönekraven när skatterna sänks innebär det också att lönekraven justeras upp när skatterna höjs. Detta skulle skapa en kortsiktighet och en ryckighet som är skadlig för ekonomin och för Sveriges löntagare. Principen är och ska vara den rakt motsatta: parterna sköter sitt, politiken sitt. När det gäller försämringarna i a-kassan har facken inte samma möjligheter att påverka regeringens försök att sänka lönerna. Regelverket i a-kassan säger att den arbetslöse måste ta ett jobb om lönen uppgår till 90 procent av a-kasseersättningen – och med regeringens lägre ersättning pressas lönerna nedåt.

Regeringens avsikter är tydliga. Den bygger sin jobbpolitik på en teori som säger att du inte vill jobba och att din lön är för hög. Den lägre inkomstskatt som regeringen ger dig med ena handen vill de ta tillbaka med den andra genom att du i framtiden ska acceptera mindre löneökningar och ett nytt jobb till en lägre lönenivå. Till viss del kan facket avstyra detta, men ambitionen går det inte att ta fel på. Tror man på regeringens politik måste man också erkänna att det är lönerna som måste sänkas för att jobben ska växa fram. Här har Jan Björklund under den senaste tiden varit tydlig. När kommer Fredrik Reinfeldt erkänna att det är detta politiken bygger på?

Här går en tydlig skiljelinje. Sveriges framtid ska inte byggas med lägre löner, utan genom att vi skapar förutsättningar för företagen och deras anställda att hela tiden klättra i förädlingskedjan. Då skapas utrymme för lönsamma företag, lägre arbetslöshet och högre löner. En effektiv strategi för att nå dit är, inte minst när arbetslösheten nu slår rekord, att stödja människor och att öka deras kompetens så att de kan ta produktiva jobb som det går att utvecklas i, med löner som det går att leva på.

 

Efter snart fyra år är det hög tid att regeringen får stå till svars för sin omoderna politik om att sänkta löner för Sveriges löntagare är medicinen för att komma till rätta med arbetslösheten.

 

Men det stannar inte där. Lönesänkarstrategin är en del av ett bredare batteri av klassisk högerpolitik. Klyftorna ska öka, omfördelningen minska, den oreglerade marknaden omhuldas och facken försvagas. Men som vanligt säger regeringen en sak och gör en annan. Tro inte på vad de säger. Fundera i stället över vilket samhälle som växer fram om högerregeringen vinner valet i september.

Läs: Borgs bluff

Finanspolitiska Rådets ordförande Lars Calmfors, en professor i nationalekonomi som tillsatts av just regeringen för just detta ändamål. Till Expressensäger han att

”På den borgerliga sidan ville man inte tala om att effekten skulle gå via lönebildningen utan man mörkade det.”

Tänk på detta ni som röstade fram Alliansen…ni får inte ett skit, de lurade er då och frågan är om de även lyckas lura er i september.  Ni väljer!

 


 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Alliansen vill sänka din lön!

 1. Pluppa skriver:

  Jag har själv skrivit om just detta!Alltså så tycker jag att ditt inlägg är bra givetvis =)På dom på bred front tycker jag……….Kram/Pluppa

  • Civilisten skriver:

   Ju fler vi är som skriver om detta, desto bättre… ;o) Ditt inlägg är toppenKram

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Jag läste den debattartikeln i pappersAB. Bra att du tog upp den!! Debatter når inte bloggen så ofta annars!! Tumme!Själv bjuder jag på Brudar och bilar och tårta, sommarlovet till ära!Hemikram!

 3. Kao skriver:

  Läste om det där och puffar härmed ditt inlägg.När lönerna sänks är det år av facklig kamp och förhandlingar för just högre löner som måste börja bom från den nivån. Det kommer som sagt också bli mycket svårare att nu få höjd lön (för de med lägsta lönerna) eftersom skattesänkningarna omöjliggör detta, när man kallar det:” Men du har ju fått mer i plånboken nu, via sänkt skatt!”Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s