Försvarsmakten…till/för vad?

Försvarsmakten är min arbetsgivare, men så mycket försvar sysslar vi inte med längre. Fokus idag ligger på ”insats” och då i termerna internationell insats, alltså typ Afghanistan etc. Vi handhar också NBG (nordic battel group) som snabbt ska sättas in där EU så förordar. Jag ger mig inte in diskussionen varför vi ska verka utomlands (om det inte handlar om rena humanitära insatser som Haiti) eller inte.

 Vårt insatsförsvar kostar enorma summor pengar vilket måste tas från annan verksamhet. Försvaret får inte mer pengar från staten för att klara både insats och försvar. Alltså skippar vi inhemskt försvar och förlitar oss på att våra ”granar” ska komma till vår undsättning om lede fi kommer.          

Jag är för värnplikt och då för att alla unga män och kvinnor genomgår värnplikt för att visa vad han/hon är lämpad för (typ som med vapen, penna eller bandage).

Att försvara Sverige är bara en av många tillämpningar försvarsmakten skall stå i beredskap för, de andra kan bl.a. vara insatser vid katastrofer (Estonia är icke att förglömma) de flesta naturliga typ oväder, jordskred, översvämningar, bränder, storm/orkan etc. även att hjälpa civila myndigheter som polis vid massinsatser när barn går vill i skogen.

Försvarsmakten kanske inte är rätt namn,  men jag hoppas inriktningen på den myndigheten jag skrev ovan säger det mesta.


Läs Johan Westerholm

”10 000-tals nya försvarsjobb innebär en helt ny ungdomsarbetsmarknad i en tid med hög ungdomsarbetslöshet, skriver Sten Tolgfors i Expressen på sidan 4.

Det förvånar mig. Och jag kan bara konstatera att de tecken som vi sett tidigare under Alliansens styre nu förstärks. Försvaret är inte längre en försvarsmakt, försvaret har kommit att till slut bli en budgetregulator och en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Parallellt med detta kan vi konstatera att Alliansen mellan 2006 och 2009 skurit bort välbehövliga utbildningsplatser. Helåret 2006 när det var hög tillväxt och jobben växte fram deltog 237 040 personer i utbildning inom Komvux – motsvarande 100 000 helårsplatser. Helåret 2009 när Sverige genomgår en djup jobbkris med fallande BNP deltog 187 135 personer i utbildning inom Komvux – motsvarande 80 000 helårsplatser. Utbildningsplatser som på ett helt annat sätt kan förbereda en bredd till arbetsmarknaden.

Men åter till hur försvaret nu utvecklas. SvD sörjer lika mycket som jag. De skriver, sannolikt genom Claes Arvidsson – den enda försvarspolitiske journalist av rang, följande:

Ett försvar är en försäkring som kostar, men med yrkesförsvaret ökar risken för att kostnaderna skenar, att man inte lyckas rekrytera tillräckligt antal eller att man får fel personer i kadern. Men inte ens om det blir rätt personer som rekryteras slår det pliktsystemet i fråga om mångsidighet. Vi får soldater som kan strida men inte nödvändigtvis mer – och mer är just vad släckningen av internationella krishärdar alltmer kräver.

Sten Tolgfors och den regering han adresserar har inte förstått två basala parametrar i Sveriges hitintills goda internationella rykte i just försvarhänseende:

Försvaret har alltid haft, sedan värnplikten infördes för 109 år sedan, en bred folklig förankring. En bred folklig förankring som kunnat verka positivt på legitimeringen av till exempel vår insatts i Afghanistan.

Just bredden, oavsett ålder, i de samhällsskikt som värnplikten garanterar gör att vårt försvar blir just den stabiliserande och fredsskapande faktor vi så väl behöver. Risken att i tider av högkonjunktur endast vara hänvisad till att rekrytera MÖP, Militärt Överintresserade Personer, är överhängande och med detta ökar risken att distansera Försvarsmakten från de som finansierar den, skattebetalarna.

Sten Tolgfors skriver idag in två personer i historieböckerna samtidigt. Mikael Odenberg som den siste försvarsministern med kompetens, oberoende och integritet. Sten Tolgfors skriver som andra namn in sig själv som den förste biträdande Finans- och arbetsmarknadsministern vars enda och huvudsakliga uppgift att hålla MÖP:ar sysselsatta för längre eller kortare tid. Han skrev det faktiskt själv i Expressen idag.

Det är med sorg i hjärtat jag ser detta ske. Stor sorg och inte så lite ilska och frustration. Sten Tolgfors och Alliansregeringens hantering av Försvarsmakten kan sammanfattas med förkortningen MOP. Militärt Oförstående Personer, med detta uttryvk ligger även försvarspolitik i en bredare kontext. Risken är överhängande att det blir en flopp, och det är inte floppar som skall känneteckna försvars- och säkerhetspolitiken. Försvaret har tyvärr i sin historia ett antal projekt som blivit just det, de behöver ingen hjälp från den politiska nivån. Men tyvärr är det det vi ser….” [Johan Westerholm]

 


NBG = Nordic Battle Group – En militärt mångsidig internationell expeditionsstyrka som snabbt ska stå till EU:s förfogande och vara utsänd i 30–120 dagar upp till 600 mil från Bryssel.

Läs även  ”Afghanistan – om exit i förtid”    och   ”Afghanistan – kvar i båten utan åror” av Johan Westerholm

Tack för ordet och ha en bra kväll!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Försvarsmakten…till/för vad?

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Döp om försvaret till JAS jakt attack spaning, för det är vad det hela handlar om ,och liksom sin namne ramlar projektet ner ur himlen, säkerligen. En natostat i förklädnad med baser som amerikanerna brukar, och numera kan invandrare eller annat löst folk få jobb åtminstone i försvaret enligt amerikansk modell…Jag är helt överens med dig i denna sakfråga och ser svåra konsekvenser i framtiden av Alliansens kursändring i vår utrikes och försvars, nej just ja, ATTACK politik..Hemikramar och tumme!!

  2. Kao skriver:

    Jag vill INTE ha nån elitstyrka modell legoknektar som slickar NATO.Vi ska ha ett försvar. Just ett försvar i oredets rätta bemärkelse, men det måste vara anpassat efter tiderna som är nu, samt att de Icke krigförande eller seglar under falskt flagg. Som nu…fast det är väl inga som längre tror på att vi är t.ex i Afghanistan för att ”befria kvinnorna” :-)?hjälper till vid katastrofer och olyckor här hemma och utomlands.De ska vara icke-krigförande, inte segla under falskt flagg som i Afghnaistan. Det finns väl ingen som längre tror att svenskarna är där för att ”befria kvinnorna” :-)?kao

  3. Kao skriver:

    …och så ska inte NATO tillåtas leka krig i Norrland. De kan träna på hemmaplan.Hur i helvete kan regeringen tillåta nåt sånt??? Javisst ja. Alliansen regerar ju (fortfarande)….Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s