Dags för en mänsklig arbetslinje!

                                                                                                                    

Alla som kan arbeta måste få rätt förutsättningar för att klara av det!

I grunden handlar det om rätt rehabilitering och anpassning av arbetsplatser.


Den största långsiktiga sysselsättningspolitiska utmaningen är motsättningen mellan arbetslivets allt hårdare krav och människors faktiska arbetsförmåga.” Så inleder TCO:s ordförande, tillsammans med ordförandena i Astma- och Allergiförbundet samt Reumatikerförbundet, en debattartikel idag i Sydsvenska Dagbladet.

I artikeln för de tre ordförandena fram förslag som i praktiken innebär en grundlig modernisering av det som brukar kallas för arbetslinjen. Det handlar om att vi måste bli bättre på att öppna upp arbetsplatserna för personer med nedsatt arbetsförmåga.

Idag ratas allt för ofta dem som har någon form av ohälsohistoria eller nedsatt arbetsförmåga av arbetsgivarna (se TCO:s rapportserie Jakten på Superarbetskraften). Detta gäller inte enbart privata arbetsgivare. Arbetslivet har generellt sett blivit tuffare för dem som inte kan “prestera till 110 procent”.

Nästan hälften av landets kommuner uppger exempelvis att de nya sjukreglerna (rehabiliteringskedjan) gör att de idag säger upp personer med ohälsa, enligt en färsk undersökning från TCO-förbundet SKTF. I drygt hälften av kommunerna har man dessutom märkt att personer tvingas söka socialbidrag på grund av de nya sjukreglerna, allt enligt en undersökning av SKL.

Vi har idag alltså ett arbetsliv som i allt för hög usträckning sorterar bort personer med nedsatt arbetsförmåga, trots att de själva inget hellre vill än att arbeta. De tre artikelförfattarna konstaterar att det är helt oacceptabelt att dessa människor “till följd av stramare regler i a-kassa och sjukförsäkring, i vissa fall tvingas söka socialbidrag för att klara sig. De långsiktiga samhällsekonomiska kostnaderna blir då ohållbara“. Därför måste trygghetsförsäkringarna repareras. Men detta räcker inte anser de tre ordförandena.

I grunden måste hela arbetslinjen moderniseras. Det handlar då bland annat om att:

 • Stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna, så att fler långsiktigt ryms i arbetslivet.
 • Det måste finnas tillgång till högkvalitativ företagshälsovård på varje arbetsplats.
 • Alla skall ha rätt till medicinsk- och arbetslivsinriktad rehabilitering.
 • Den som behöver stöd för att ställa om, exempelvis hitta fram till en ny sysselsättning eller ett nytt yrke, bör erbjudas individuellt utformade och anpassade utbildnings- som rehabiliteringsinsatser.
 • Vi behöver ett mer omfattande system med subventionerade anställningar. Det handlar exempelvis om fler och kraftfullare anställningsstöd och lönebidragsplatser. 
 • Vi måste dessutom bygga ut en “alternativ arbetsmarknad”, där de som inte klarar av ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden erbjuds en skräddarsydd anställning med anständig lön och schysta villkor.

Sammantaget innebär detta åtgärdsbatteri att det till trygghetssystemen i praktiken kopplas en inkluderingsgaranti, som garanterar alla dem som klarar av att arbeta en plats i arbetslivet. Kortsiktigt kostar detta naturligtvis en hel del, men att inte göra insatserna är på lite längre sikt ännu mer kostnadskrävande.

Ska vi klara av den viktigaste sysselsättningspolitiska utmaning vi har framför oss måste vi bygga en arbetsmarknad som bättre bejakar den potential och variation av funktions- och arbetsförmågor som faktiskt finns hos befolkningen. Annars kommer vi heller aldrig att klara av att skapa en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig ekonomi. Vi har helt enkelt inte råd med att ett växande antal personer permantent ställs utanför arbetsmarkanden.

Frågan är nu om politikerna på bägge sidor om blockgränsen ser denna verklighet och om de i så fall är beredda att anta den utmaning som Sture Nordh, Ingalill Bjöörn och Anne Carlssson idag fomulerar i Sydsvenskan. Eller har “valfebern” gjort att politikerna hunnit gräva ned sig så djupt i de partipolitiska skyttegravarna att deras förmåga till breda och hållbara lösningar gått förlorad?    Kjell Rautio / Utredarna

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Dags för en mänsklig arbetslinje!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Amen!!Hemikram!

 2. Agnetha skriver:

  Allt detta kan man ju räkna ut med ändalykten ! Undrar om folk fattar nu då vad Moderaterna gör när de dribblar med folk och utarmar de som redan har det dåligt ?TUMME !Kram

  • Civilisten skriver:

   Risken är att alliansens mutor, i form av någon tusenlapp mindre i skatt, gör folk fortsatt blinda för det uppenbara.Men hoppas gör jag och jag ska göra allt för att vi ska få till ett regeringsskifte i september.Tack och kram

 3. Codliver skriver:

  Bra!Här hjälper varken tro, hopp eller böner. Här måste det in folk i regeringen som verkligen menar allvar när de säger sig värna om de svaga och utsatta grupperna i samhället – och som har kraft att genomföra de förändringar som behövs.

 4. älska glömma o förlåta skriver:

  bra skrivet!och natyrligtvis blir det rött i höst.

 5. Arrami skriver:

  …tumme! 😉

 6. Spiken skriver:

  Har Arrami tystnat eller har medicinerna tagit slut. Var håller du hus, din clown. Märkligt att du tystnat så inna valet. Är du egentligen en moderat som klär sig i ulvkläder.

  • Civilisten skriver:

   Vill du Arrami något så råder jag dig att gå in på hans blogg och kommentera!

 7. Spiken skriver:

  Arrami, vargen, skärp dig nu.

  • Civilisten skriver:

   En gång till!Vill du Arrami något så råder jag dig att gå in på hans blogg och kommentera!

 8. Arrami skriver:

  …haha…ser att även du får besök av ”varghatarna”, säkert något litet SD-miffo som inte vågar gå in på min blogg…men du sköter det snyggt när du ber dem göra så! Stort tack för det! ;-)Må gott!

  • Civilisten skriver:

   Nån typ av litet miffo måste det vara, som förirrat sig och hamnat helt fel *skrattar*Om det kommer fler så passar jag dem vidare rakt ner i varggapet ;o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s