Medias rapportering av politik och ekonomi är högervriden!

Läs en mycket intressant blogg om medias roll i politiken!


 

[av Marika Lindgren Åsbrink]

Johan Ulvenlöv skrev häromdagen ett mycket viktigt inlägg, som handlar om vilka som förfogar över resurserna i politiken. Det är viktiga siffror:

Tillgångar hos tanksmedjor med koppling till högern
350 miljoner

Tillgångar hos tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen
1 miljon
– – –
Omsättning hos tankesmedjor med koppling till högern
70 miljoner

Omsättning hos tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen
5 miljoner
 – – –
Antalet anställda på tankesmedjor med koppling till höger
50

Antalet anställda på tankesmedjor med koppling till arbetarrörelsen
1
 – – –
Antal borgerliga ledarsidor i Sverige
59

Antal socialdemokratiska ledarsidor i Sverige
13
 – – –
Monetära resurser hos partierna enligt SVTs granskning
Regeringspartierna 167 miljoner
Rödgröna 89,1 miljoner

Uppgifterna kommer från FokusHåkan Bengtsson samt SVTs granskning av partiernas resurser

En vanlig missuppfattning är att media generellt skulle vara vänstervridna, eftersom ”journalister alltid är vänster”. Det är konstigt att denna uppfattning är så spridd, eftersom forskningen visar att det inte stämmer. Närmare bestämt – vissa typer av journalister är oftare rödgröna än andra (framförallt miljöpartister är kraftigt överrepresenterade inom journalistkåren), men de journalister som rapporterar om ekonomi och politik, och som därmed är lite mer relevanta i det här sammanhanget, de är oftast höger. Som Johan Westerholm skriver visar professor Kent Asps forskningtydligt att (citat från Westerholm):

Ekonomi- och politikreportrar står långt till höger om resten av journalistkåren […] De journalister som bevakar ekonomi och politik i de riksspridda Stockholmsmedierna står långt till höger om resten av journalistkåren. Bland ekonomi- och politikjournalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen – 26 procent är moderater och 23 procent folkpartister. Bara 20 procent är socialdemokrater, vilket är en klar underrepresentation givet opinionssiffror och valresultat.

Jag menar inte att vara konspiratorisk. Mycket av den politiska bevakningen präglas av, inte främst ideologiska ställningstaganden, utan krassa ekonomiska villkor. SomDan Andersson skriver:

Personjournalistik är kostnadseffektiv för medieföretagen, säger den norske medieprofessorn Sigurd Allern. Den ger ett högt uppmärksamhetsvärde och säljer mycket i förhållande till journalisters arbetstid. […] Att t.ex. undersöka strukturer som oljeindustrin och miljörisker kräver mycket mer arbetsinsatser än att återge information om BP-ordförandens privatliv. Uppgifter om eventuella brister hos en arbetsmarknadsminister är det lättare att få publicitet kring än hur det gått med att minska utanförskapet som var hans uppdrag. Det ger inte väljarna rimlig spegling av problemen i samhället. 

Jag är stolt medlem av Netroots. Snart släpper några av oss en bok, som handlar om just vilken roll de progressiva bloggarna spelar i ett opinions- och medielandskap där majoriteten av finansieringen är blå. Mitt kapitel handlar bland annat om hurAlmega lyckades få stora delar av etablerade media att publicera gravt missvisande siffror vad gäller RUT-avdraget – ett tydligt exempel på hur kvaliteten i journalistiken inte är vad man skulle önska, något som öppnar för särintressen att manipulera medialandskapet som de vill. Jag tror inte att det främst var en dold ideologisk agenda som gjorde att exempelvis SR Ekot återgav Almegas hittepå-tolkningar av vem som är låginkomsttagare (halva Sveriges befolkning) för att därmed ge sken av att användandet av RUT är jämnt spritt i befolkningen. Jag tror snarare att det speglar en pressad arbetssituation, där journalister uppenbarligen inte har tid att sätta sig ner och fundera över om det verkligen är rimligt att personer med en månadsinkomst på över 40 000 kronor i månaden kallas medelinkomsttagare (med tanke på att inte ens är tio procent av Sveriges befolkning tjänar så mycket, menar jag).

Läs hela inlägget här!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Medias rapportering av politik och ekonomi är högervriden!

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Haha! Ingen nyhet för mig maestro!!Gift med Erik Åsbrink kanske??Hemikram!

  2. trerk skriver:

    Att alliansen har mycket mer pengar till förfogande är kanske inte oväntat. Sen får man lägga till att sponsringen från företag och dylikt är avdragsgill. >det är därför moderaterna inte vill avslöja var pengarna kommer ifrån. Men det vore en enkel match för en grävande journalist att ta reda på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s