Eget sparande ger lägre välfärd, eller?

Hur tänkte de här?

Är det något som är säkert med alliansen så är det deras oförmåga att räkna, deras ekvationer går helt enkelt inte ihop!

Läsvärt!


av Axel Ingvarsson – Vi har räknat på det här!

En av Kd:s valaffischer som nyligen presenterades pryds av parollen ”Eget sparande är också välfärd!”


Den efterföljande texten börjar så här: ”Utan en en fungerande ekonomi är det svårt att känna sig trygg. Bara den som aldrig har haft tomt i hushållskassan skulle kunna hävda något annat. Mindre pengar betyder mindre trygghet, därför säger vi nej till höjd skatt.”


Problemet är att det inte alls hänger ihop med rubriken, att eget sparande också är välfärd.


Att mindre pengar leder till mindre trygghet håller jag med om, men leder lägre skatter, och därmed, får man förmoda, lägre statliga utgifter i form av kostnader för sjukvård och socialförsäkringar, till ökad trygghet? Det är inte alls säkert.


För det första: sänkt skatt leder till mer pengar, och mer trygghet, till de som har en fungerande ekonomi, som leder till trygghet. Sänkt skatt, tillsammans med sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkringssystemen, leder däremot till mindre pengar, och mindre trygghet, till de som inte har en fungerande ekonomi. Det vill säga de som redan från början har mindre trygghet. Kd förespråkar alltså mer trygghet till de som har, mindre till de som inte har.


För mig låter det här som absurd idé. Men jag är ju inte heller kristdemokrat. Däremot kan jag med visst fog kalla mig för ekonom. Och som ekonom tycker jag också att det är en absurd idé.


Teorin om avtagande marginalnytta är grundläggande inom ekonomin. Ju mer pengar man redan har, desto mindre skillnad gör en tusenlapp extra. En tusenlapp mer för den som redan har mycket pengar ökar bara tryggheten marginellt medan en tusenlapp extra för den som har väldigt lite trygghet kan göra enorm skillnad. Sänkt skatt ökar alltså inte den totala tryggheten i landet, snarare tvärtom.


För det andra handlar trygghet bland annat om riskspridning, en annan grundläggande idé inom ekonomin. Om vi antar att verklighetens folk är riskaverta, det vill säga ogillar för stora risker, är det bättre att sprida ut riskerna på många än att låta enskilda bära hela risken och ta de fullständiga konsekvenserna av ett misslyckande. Därför har vi aktiebolag, som sprider ut ägandet, och därmed riskerna, på många. Därför tecknar vi brandförsäkringar för hus och lösöre. Därför har vi ett socialförsäkringssystem.


Trygghet handlar om att kunna hantera oförutsägbara händelser, till exempel sjukdom, olyckor eller arbetslöshet. För att kunna göra det kan man, som Kd vill, spara pengar själv. Problemet är att det är ineffektivt. Jämför med vanliga försäkringar. För att känna mig trygg vill jag veta att om mitt hus brinner ner ska jag kunna köpa ett nytt ställe att bo på. För att kunna vara säker på det har jag två alternativ. Antingen betalar jag en liten summa då och då till ett försäkringsbolag och eftersom många betalar in men bara några få olyckliga blir av med husen kan vi alla vara med och betala lite grand men den som förlorar sitt hus får möjlighet att köpa ett nytt. Eller så väljer jag att spara ihop så mycket som ett hus kostar och har pengarna på mitt egna bankkonto. Fast då måste jag såklart spara jättemycket pengar som jag inte kan använda till något annat.


Man kan alltså öka sin trygghet lika mycket antingen genom att spara lite om man gör det gemensamt, eller genom att spara mycket om man gör det själv. Antingen minskar man sin konsumtion lite, eller mycket, för att uppnå samma sak.


Och likadant fungerar givetvis skatter och socialförsäkringar. Kd får gärna förespråka skattesänkningar och visst leder de till en ökad trygghet för en del. Men skattesänkningar ökar inte tryggheten i samhället i stort. Tvärtom.

 


Skattsänkningar urholkar välfärdssystemet och kommer bara de med hög inkomst tillgodo, alltså de som redan har trygghet!  

Det är vad sann allaianspolitik går ut på, att ta från de fattiga och ge till de rika!

 Den 19 sept.  kan du göra skillnad!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Eget sparande ger lägre välfärd, eller?

 1. konrad gunnarsson skriver:

  Dina uträkningar skulle haft visst fog för sig om landets skattenivåer legat på OECD- snittet.Nu är det ju inte så, vi har bland annat högre beskattning på arbetsinkomst än på bolags- och kapitalinkomster. Detta förhållande har delvis avhjälpts av alliansens politik för de som arbetar. Tyvärr inte för pensionärer och en del andra grupper. Glöm dock inte att skattenivån är ett av (S) införd system, i gång sedan 70-talet, då nivån började bli konfiskatorisk. Ännu har de rödgröna med (S) i spetsen inte med ord eller handling sagt annat än att skattenivån skall återställas, Den höga graden av centralstyrning av den offentliga ekonomin är också (S)-märkt. Här skulle mycket kunna göras, då alliansen ännu inte vågat allvarligt gallra i beståndet av myndigheter, med ekonomisk ineffektivitet som följd. Vänstersidan MÅSTE bli bättre på att hantera andras pengar; MÅSTE avstå från att skriva folk på näsan vad de skall tänka, tycka, göra (en sjukdom (S) burit på sedan Palmes dagar, må han vila i frid). Större delen av svenskarna vill sannolikt ingenting hellre än att rösta (S). De ser dock att bakom allt prat och stora ord döljer sig samma idétorka som hos alliansen, så varför byta ut något som fungerat skapligt hittills? För LO-kollektivet kan (S) inte ställa upp en bättre finansminister än Anders Borg. Jag känner ingen LO-ansluten som inte får nippran vid tanken på T. Östros; varför Mona bemannar skutan med luter gamla G. Persson- kompisarär mig en gåta. Vad tänker hon på? Nå, detta blev längre än tänkt, men så tänker en gammal radikal. Håll tillgodo!

  • Civilisten skriver:

   Med alliansens inhuman sjukförsäkringspolitik medmera så är för mig valet glasklart i september….bort med Alliansen!

 2. konrad gunnarsson skriver:

  Glömde att underteckna, vill ogärna stå som anonym, om du är snäll att ordna dit namnet vore jag tacksam!

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Jag tror på ett tryggare och rättvisare Sverige under en rödgrön regering och vart min röst går är nog ganska välkänt idag…Bra inlägg och välkommen tillbaka!!Semestertider är över och nu väntar hästjobb…Hemikramar!!

 4. Civilisten skriver:

  ???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s