Skattesänkningar ger inte fler jobb!

Läsvärt!

 

Den borgerliga regeringens viktigaste strategi för att få fler jobb är att sänka skatterna. Men det folkliga stödet för en sådan politik är mycket lågt. Bara 6 procent av väljarna tror att sänkta inkomstskatter är det bästa sättet att för att få ner arbetslösheten. 57 procent av väljarna tror istället på arbetsmarknadsåtgärder, vidareutbildning eller investeringar i vård, skola och omsorg som bättre vägar för att bekämpa arbetslösheten.

En annan grundbult i regeringens skattepolitik är att skattesänkningarna medför att människor arbetar mer, d v s att arbetskraftsutbudet ökar. Men också det har svagt stöd i verkligheten. Bara 4 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle arbeta mer om de fick sänkt skatt. 5 procent sa att de skulle arbeta mindre, och för 89 procent har skattesänkningar ingen betydelse när det gäller hur mycket de arbetar.

När Bo Lundgren gick till val 2002 på att sänka skatten med 130 miljarder fick moderaterna 15,2 procent av rösterna, ett historiskt dåligt resultat. Lundgren tvingades avgå som partiledare året efter.

Moderaterna tvingades tänka om. I mars 2004 skrev Reinfeldt på DN-debatt att han tyckte att de fördelningspolitiska effekterna av moderaternas tidigare ekonomiska politik var orättvisa. Att hälften av moderaternas skattesänkningar gick till den tiondel med högst inkomst var varken ”önskvärt eller nödvändigt”. 1 Istället betonades att merparten av skattesänkningarna skulle tillfalla låg- och medelinkomsttagare.2

Moderaternas dagar som skattesänkarparti och intresseparti för de allra rikaste sades vara över. De ”nya” moderaterna sa sig ha en annan politik i beredskap.

Förra året lät vi Riksdagens Utredningstjänst (RUT) räkna på det fördelningspolitiska utfallet av skattesänkningarna 2006-2009, baserat på statistik från SCB.3 Sammanlagt hade skatterna vid det tillfället sänkts med ca 85 miljarder kronor. 76,4 miljarder kronor av dessa var direkta skatter som man kunde beräkna det fördelningspolitiska utfallet av.

Landets inkomsttagare grupperades efter inkomst i tiondelar, s k deciler. I den första decilen fanns de tio procent inkomsttagare som har lägst inkomster, i den andra decilen den tiondel som har näst lägst inkomster etc. I den tionde decilen fanns de tio procent inkomsttagare som har de högsta inkomsterna.

Därefter har effekterna av skattesänkningarna beräknats, d v s hur stor andel av skattesänkningarna som tillfallit respektive grupp. Resultatet ses i nedanstående diagram:

 skattesänkningar.png

Som synes är tendensen tydlig: ju högre inkomst du har haft från början, desto mer har du gynnats av regeringens skattesänkningar. Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringen som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. Dessutom har en procent fått lika mycket som 25 procent.

Och hur var det nu med de ”gamla” och de ”nya” moderaterna? Ja, med moderaternas gamla politik skulle den rikaste halvan av befolkningen ha fått 72 procent av skattesänkningarna. Med de nya moderaternas politik, som understötts av mittenpartierna, har denna halva nu istället fått 80,6 procent av skattesänkningarna. De nya moderaternas politik är således ännu mer orättvis än de gamla moderaternas. Reinfeldt skattesänkningar är alltså mer orättvist fördelade än vad Bo Lundgrens skulle ha blivit. Dessutom är det inte längre bara moderaternas politik utan alla borgerliga partier står bakom regeringens politik.

Läs hela rapporten: Skattesänkningar ger inte fler jobb.                                                                                    


Är det fortfarande någon som kan förneka att Moderaterna är en enfrågeparti?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skattesänkningar ger inte fler jobb!

 1. Ister skriver:

  De nya moderaterna – ulv i fårakläder! Inte kommer skattesänkningar ge mer jobb inom offentliga sektorn (vård och omsorg) inte kommer skattesänkningar öka välfärden.

  • Civilisten skriver:

   Skattesänkningar ger endast de rika mer pengar…moderat (alliansens) politik går ut på att man betalar allt själv och det kan bara de med mest pengar göra, de andra skiter man i. Det är verkligen en ulv i fårakläder

 2. Agnetha skriver:

  Tror inte ett skit på Alliansens svammel ! Reinfeldt är en elak, slipad gynnare, usch och fy ! Sänkta skatter är inte lösningen på allt, tycker folk ska tänka efter vad man faktiskt får för den skatt man betalar. Jämfört med andra länder är det en hel del och jag vill inte börja spara för att ha råd med mediciner, inläggning på sjukhus och läkarbesök. En försäkring skulle jag inte få teckna, det vet jag. Bort med dom bara , idioterna där ! mig lurar dom inte !Ha det gott !Kram

  • Civilisten skriver:

   ”Folk” blir lurade av den ”tusenlapp” alliansen mutat dem med, de ser inte att de förlorar mer på att betala allt själva. Jag har några vänner som är borgare, de är helt förblindade av denna tusenlapp. De förstår inte eller vill inte förstå vad de har förlorat, de blir varse den dagen de själva råkar bli sjuka eller få någon sjukdom, eller om de händer deras barn/barnbarn något….Kram

 3. Maria_Anna skriver:

  När ska Svensson vakna? Eller lever folket i en synvilla? Just ja, mutor…Kul uppvaknade när vård, skola och omsorg är körda i botten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s