Ge sjuka rätt till rehabilitering!

Den borgerliga regeringen har saboterat sjukförsäkringen, misslyckats med jobben och sänkt skatten mest för dem som har det bäst.

Ta bort stupstocken i sjukförsäkringen,  satsa pengar på dem som behöver rehabilitering och ge möjligheter för dem som utförsäkrats att komma vidare.

Under mandatperioden har den borgerliga regeringen saboterat sjukförsäkringen. En stupstock har införts, som innebär att svårt sjuka människor, cancersjuka, stängs av från sjukförsäkringen. Nu står de försäkringslösa. En helt ny grupp i utanförskap har skapats i Sverige. Under mandatperioden har vi kunnat läsa om otaliga exempel på sjuka människor som drabbats av den borgerliga politiken:

1.En 60-årig egen företagare som drabbats av en kronisk reumatisk sjukdom lyckades jobba på 25 procent – men utförsäkrades för att på heltid delta i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, utan ork eller tid att hålla företaget levande.

2. En kvinna i livets slutskede som sedan barndomen haft en degenerativ sjukdom som bryter ned kroppen, uppmuntrades av Försäkringskassan, på regeringens uppdrag, att börja jobba eller studera.

3. En kvinna som skadats svårt i en bilolycka förlorade sin sjukersättning, trots att utredning visade att hon inte hade någon arbetsförmåga. Hon skickades till Arbetsförmedlingen, som efter en tid konstaterade att det inte finns något arbete som hon skulle klara av. Därefter skickades hon vidare till socialförvaltningen i kommunen.

Läkare vittnar om att svårt sjuka cancerpatienter blir utförsäkrade. Patienter som har hög risk för återfall efter behandlingen.

 Stelbent politik som inte fungerar

Denna stelbenta politik skulle skapa jobb. Men det har inte fungerat. Det ser vi nu – svart på vitt: Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen rapporterade för några veckor sedan att inte ens tre procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet och skrevs in vid Arbetsförmedlingen hade hittat ett vanligt jobb. Av 12 596 som påbörjade arbetslivsintroduktionen var endast 370 personer i arbete utan stöd.

Arbetsförmedlingen har i en annan utvärdering redovisat att endast två procent av deltagarna lämnat arbetslivsintroduktionen för ett osubventionerat arbete.

Det egentliga motivet för regeringens politik har inte varit jobben. Utförsäkringarna ska bidra till finansieringen av stora skattesänkningar, mest till dem som har det bäst. Socialförsäkringsministern var mycket tydlig med detta i början av mandatperioden . De nya riktlinjerna skulle resultera i att resurser frigörs och de kan vi använda till att sänka skatten, hette det för tre år sedan (de 80 mdkr i överskott från sjukförsäkringen gick till skattesänkningar, inte till rehabilitering av sjuka)

Detta är borgerlig politik i ett nötskal: Skatten har sänkts lika mycket för den rikaste procenten i Sverige som för en fjärdedel av hela svenska folket tillsammans.

Svårt sjuka människor, cancersjuka, har stängts av från sjukförsäkringen för att betala för skattesänkningarna.

Ta bort stupstocken i sjukförsäkringen. Kan man arbeta ska man arbeta, men efter sin förmåga – inte för att regeringen spikat ett datum. Alla sjuka ska ha rätt till en individuell bedömning. Inför rätt till en individuell rehabiliteringsplan senast efter tre månaders sjukskrivning. Inför en rehabiliteringspenning för den som behöver rehabiliteringsinsatser. Och ge möjligheter för dem som utförsäkrats att komma vidare – med rehabiliteringspenning, aktiv rehabilitering eller aktiva insatser på Arbetsförmedlingen.

 

Till alliansen och Reinfeldt:

 Är det värt att jaga svårt sjuka människor på det här sättet?

 Är skattesänkningar till de allra rikaste värda att svårt sjuka människor stängs av från sjukförsäkringen och hänvisas till socialkontoren?

 Vilka ska betala priset för fyra år till med fortsatt borgerlig politik?

 [delvis omarbetat text från Mona Sahlin i GP-debatt ]

Bekmpasjukdom1.jpg                                                                                 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ge sjuka rätt till rehabilitering!

 1. Maria de Suède skriver:

  Jag àker till Sthlm nu och hoppar nàgra av Alliansens valarbetare pà mig sà kommer de att fà en utskällning som heter duga!!! Jag röstar innan jag àker till Sverige!!! Rött!!!Bra att du skriver det här!!!

  • Civilisten skriver:

   Hoppas de hoppar på dig (inte ordagrant) så du får ge dem en utskällning *ler* Bra att du röstar rätt och rött =o) och tack

 2. Pellefantia skriver:

  håller helt med…. borde kanske göra något av detta++ vi får se…kramisa

 3. LängsVägen skriver:

  Sjuk politik var ordet!!! Instämmer i det skrivna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s