Måste det löna sig att arbeta? Det är skillnad på folk och folk, kolla Littorin!

.

Det är skillnad på folk och folk

                                                                                                                       Läsvärt från utredarna:


[postat av Göran Zettergren]

Avgående arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin får 112 000 kr i månaden under ett år i avgångsvederlag . Om Littorin tar ett nytt arbete under detta år minskas hans avgångsvederlag med lika mycket som den nya lönen. En ministerpost är ett mycket osäkert jobb – vilket Littorin själv är ett tydligt exempel på – och det kan därför vara befogat med generösa “fallskärmar”. Frågan är bara hur generösa dessa bör vara.

Det märkliga är att Littorins “arbetslöshetsersättning” är lika hög som hans tidigare lön och att den gäller fullt ut i ett helt år.

Hade Littorin varit en vanlig människa – och varit ansluten till en a-kassa – hade han bara fått 80% av sin lön upp till maxbeloppet 18 700 kr dvs. knappt 15 000 kr före skatt. Efter 201 dagar reduceras a-kasseersättningen till 70% av lönen, något som dock inte hade haft någon betydelse i Littorins fall eftersom han hade tjänat alldeles för mycket. Han hade ju inte fått mer än 13% ersättningsgrad ens från början.

En vanlig människa hade dessutom fått 7 karensdagar*. Cirka 1/3 av den första månaders ersättning skulle därmed ha gått förlorad. Hade denne – såsom Littorin själv – dessutom sagt upp sig själv hade han fått 45 karensdagar*, vilket motsvarar drygt 2 månader utan ersättning. Littorins avgångsvederlag gäller däremot från första dagen.

Dessutom räknas Littorin inte som arbetslös och han kan därmed tillgodoräkna sig jobbskatteavdraget. Detta kan inte längre avgående riksdagsledamöter göra. Det uppfattades som så “stötande” att riksdagsledamöter skulle ha skatteförmåner som vanligt folk inte hade rätt till och reglerna ändrades därför. De “stötande” reglerna behölls dock för ministrar, statssekreterare och sakkunniga i regeringskansliet.

Tanken att det måste löna sig att arbeta var grunden för den arbetsmarknadspolitik som Littorin genomdrev under sina år som arbetsmarknadsminister.

Frågan är om det verkligen lönar sig för Littorin att ta ett nytt arbete. Kommer han verkligen att söka jobb lika intensivt som det enligt regeringen vore samhällsekonomiskt optimalt att han gjorde? Vilka incitament har han exempelvis att sänka sina lönekrav när enda sättet att få en krona över för egen del är att hitta ett jobb som har högre lön än hans tidigare jobb?

* Karensdagarna beräknas som normala arbetsdagar, dvs. 5 dagar per vecka eller 21 dagar per månad. [postat av Göran Zettergren]


Ibland försvaras politikers rätt till ett avgångsvederlag med att de har en mycket speciell arbetssituation.

Nuvarande politiker/regering jagar vanliga människor med blåslampa och har försämrat socialförsäkringssystemet så drastiskt, att de borde skämmas när de hävdar sin rätt till andra regler.

Fredrik Reinfeldt försvarade Ulrica Schenströms avgångsvederlag med att det var inte samma sak att bli arbetslös som politiker. (nej fy, tänk att vara tvungen att söka jobb som vanligt folk (underklassen!))

Undrar om en utsliten städerska på 60 år känner att hon har större möjligheter när hon utförsäkras än vad Ulrica Schenström har?

Med nuvarande regler för vanligt folk i socialförsäkringssystemet så går det inte försvara politikers fallskärmar, med all rätt borde de själva hamna i systemet de själva skapat!

 

SLUTA RÅNA SPÄDBARNEN PÅ DERAS BLOD – DE BEHÖVER DET SJÄLVA!!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Måste det löna sig att arbeta? Det är skillnad på folk och folk, kolla Littorin!

 1. Aspitjejen skriver:

  Fy fan….jag säger bara fy fan för de där egoisterna som styr Sverige!Bra och tumme!Kramisar

  • Civilisten skriver:

   Den ”ismen” som styr Sverige är egoismen…bara vi kan ändra det den 19 sept.Tack och kram!

 2. Leo Beata skriver:

  Och har man ärvt sitt jobb står man över lagen…Det är vi som måste se till att ändra på allt detta, varför skulle politrasket göra det?

  • Civilisten skriver:

   Ja, det är vi som kan ändra på det….politrasket ser ju endast till sitt egna välbefinnande.

 3. Islandsmamman skriver:

  Tumme!Det är helt åt fanders 😦

 4. trerk skriver:

  Att ha en låg arbetsfri inkomst är ju drivkraften att söka jobb enligt Littorin själv. Tillsammans med Reinfeldt och Borg har ordet drivkraft varit honnörsord i arbetsmarknadspolitiken. Nu har ju det ordet spelat ut sin roll och är värdelöst. Så jag undrar vad Reinfeldt skall använda för ord i fortsättningen.

  • Civilisten skriver:

   När det gäller ordvrängeri så är just alliansen påhittiga, allt för att föra vanligt folk bakom ljuset.

 5. Agnetha skriver:

  Tumme !Man kan inte säga att borgarbrackorna ligger som de själva har bäddat ! Jävla skithögar till regering !Kram

  • Civilisten skriver:

   Ja, riktiga dynghögar är de allihopa, hela alliansen och de som röstar på dem!kram

 6. Transparent skriver:

  Nu är det ju inte bara högerpolitiker som har rätt till eller har tagit del av inkomstgarantin. Har du hört eller sett Lars Ohly ifrågasätta detta, även om det borde vara en del av Vänsterpartiets politik? Politiker är människor, pengar styr dagens samhället = politiker vill ha pengar. Och i sammanhanget har inte mycket förändrats sedan Platons tid: Politiker är upphöjda. De har upphöjt sig själva, men medborgare har också alltid – i mer eller mindre utsträckning – tillåtit det. Naturligtvis borde samma regler gälla för politiker – naturligtvis ska de också tvingas söka arbete för att ha rätt till a-kassa.Att enbart lägga detta på nuvarande regering däremot, är enögt.

  • Civilisten skriver:

   Det gäller alla politiker oavsett färg, i detta exemplet bl.a det Littorin som var måltavlan eftersom han tillhörde sittande regering. Tidigare har det bl.a. handlat om Bodström medflera.Samma regler bör gälla alla oavsett om man är politiker eller volvoarbetare

 7. Civilisten skriver:

  eller hur

 8. Helgrinda skriver:

  Hej på er,kan man inte skriva till”KUKHUVE”statsminister och tala om för honom vad VI TYCKER OM HONOM?

 9. Pellefantia skriver:

  det är skillnad på folk och fä….kram

 10. HEMIMAMMA skriver:

  Tack Civilisten för ditt civilkurage!! ♥ Nu hamnar du på min hemiherolista!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s