Sunt förnuft, kapitalförstöring eller godtycke i sjukförsäkringen?

Alliansens idioti, som de till råga på allt försvarar!


Citerat Kjell Rautio/ Uredarna

Dalarnas Tidning berättade nyligen om strokeläkaren Jörg Teichert som själv drabbats av en stroke, vilken förlamade hans högra sida. I dag kan han arbeta 75 procent, trots obrukbar högerarm. Men Försäkringskassan beviljar ändå inte sjukersättning på resterande 25 procent. De kräver istället att han söker nytt ett jobb där han kan arbeta heltid, det kan då exempelvis handla om olika lönebidragsanställningar eller arbete vid Samhall.

Det motiv som Försäkringskassan anger för sitt beslut är att man bara följer de nya sjukreglerna. “Många anser att vi ska ha sunt förnuft vid våra bedömningar. Men det går inte. Då är det stor risk för godtycke“, säger Ingo Tängerby som är chef för Försäkringskassan i Dalarna.

Detta fall är tyvärr inte det enda exemplet på absurda konsekvenser som uppstått till följd av den s.k. rehabiliteringskedjan. Jag har själv tidigare till exempel bloggat om professor Marianne Liliequist, som drabbades av leukemi, och om hur hon precis som Jörg på grund av det nya regelverket i sjukförsäkringen blev uppmanad att säga upp sig från sin tjänst och istället söka heltidsjobb hos Samhall.

Jörg och Marianne tvingas alltså, för att uppfylla kraven i regeringens rehabiliteringskedja, kasta bort det utbildningskapital som de under flera år investerat i. Att sjukreglerna i dessa fall inte bara strider mot det sunda förnuftet utan också är ren och skär kapitalförstöring, såväl för den enskilde som för hela samhället, borde inte vara så svårt att inse. Då är det kanske inte heller så svårt att förstå varför kritiken mot de nya sjukreglerna återigen tycks växa, exempelvis hos landets läkarkår.

Men det är dock inte enbart läkare och professorer som, när de drabbats av långvarig ohälsa, tvingats kasta bort det utbildningskapital de investerat i. Tidningarna i Dalarna skriver just nu också om hur bland annat cancersjuka, anställda vid landstinget i Dalarna, på grund av det nya regelverket blir uppsagda och hänvisade till Arbetsförmedlingen. Det handlar här framför allt om medlemmar i Vårdförbundet och SKTF

Jag tror att de flesta som läser om de aktuella fallen, som jag vidarelänkat till i denna bloggpost, inser det absurda i situationen. Mitt huvud fylls i alla fall med en rad frågetecken. Har vi råd med en sjukförsäkring som så uppenbart förskingrar ett mödosamt uppbyggt utbildningskapital? Var dessa effekter verkligen lagstiftarens (regeringens) tanke när man under stor brådska sjösatte den så kallade rehabiliteringskedjan sommaren 2008? Är det rimligt att försvara ett regelverk som, i de aktuella fallen, så uppenbart stider mot det sunda förnuftet? Vilken legitimitet och trovärdighet, i medborgarnas ögon, får i så fall en sådan försäkring?


Som Kjell frågar:

  1. Har vi råd med en sjukförsäkring som så uppenbart förskingrar ett mödosamt uppbyggt utbildningskapital?
  2. Var dessa effekter verkligen lagstiftarens (regeringens) tanke när man under stor brådska sjösatte den så kallade rehabiliteringskedjan sommaren 2008?
  3. Är det rimligt att försvara ett regelverk som, i de aktuella fallen, så uppenbart stider mot det sunda förnuftet?
  4. Vilken legitimitet och trovärdighet, i medborgarnas ögon, får i så fall en sådan försäkring?

Dessa frågar har ställts många gånger till alliansens ansvariga, men de har aldrig besvarats!


Läsvärt!

Sanningen om sjukförsäkringen

Pellefantia om boken ”Kampen om sjukfrånvaron”                                                                                                                

KGV.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sunt förnuft, kapitalförstöring eller godtycke i sjukförsäkringen?

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Jag länkade till detta inlägg i mitt förra…Hemikram ♥

  2. Agnetha skriver:

    Tumme !Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s