Utförsäkrade – Alliansen "sket i det blå skåpet" men tar de sitt ansvar, eller?

Är det nu inte dags att släppa på den politiska prestigen och istället idka konstruktiv självkritik från regeringens sida och erkänna att man ordentligt behöver se över lagstiftningen?

Varför inte rent av göra detta inom ramen för den kommande socialförsäkringsutredningen?  

                                                                                                                                                         Läs Kjell Rautio/ Utredarna 


Denna vecka har nya siffror ang. vad som hände med de 14 321 personer som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet och då hänvisades till ett arbetsmarkandsprogram på AF. Dessa siffror, som nyligen tagits fram av Försäkringskassan (FK) och Arbetsförmedlingen (AF), rör tiden fram till och med sommaren 2010. Resultatet kan kort sammanfattas i tio punkter:

 •  88 procent (12 575 personer) av dem som utförsäkrades vid årsskiftet hade skrivit in sig hos AF fram till den 30 juni.
 • Ungefär 50 procent (7 100 personer) av de utförsäkrade hade, fram till och med 31 juli, sjukanmält sig eller ansökt om sjukpenning eller rehabiliteringspenning. Dessutom har 93 personer har beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning efter den 1 januari 2010.
 • Fram till 31 juli hade ca 40 procent (5 836 personer) återvänt till sjukförsäkringen, d.v.s. de hade fått sin ansökan till FK beviljad.
 • Endast 2,5 procent (362 personer) hade fram till 30 juni fått ett osubventionerat jobb på arbetsmarkanden. Hit räknas även de deltidsanställda, tillfälligt anställda, timanställda och de med tidsbegränsade anställningar.
 • 0,8 procent hade återvänt till anställning hos sin gamla arbetsgivare. Här är det, enligt AF/FK-uppgifterna oklart om och i vilken omfattning dessa personer arbetade innan de utförsäkrades.
 • Ungefär 5 procent (710 personer) hade arbete med någon form av samhällsstöd. Hit räknas anställning vid Samhall, offentligt skyddat arbete, trygghets- och utvecklingsanställning och lönebidragsanställning.
 • 1,7 procent (255 personer) hade ett s.k. nystartsjobb.
 • Ungefär 28 procent (3 948 personer) fick fortfarande den 30 juni aktivitetsstöd pga av att de deltog i ett arbetsmarkandspolitiskt program. Arbetsförmågan hos denna grupp har således ännu inte prövats mot den reguljära arbetsmarkanden. Hur måga av dessa som, när de lämnar AF-programmet, kommer att återvända till sjukförsäkringen är därför oklart.
 • 5,5 procent (782 personer) har lämnat AF men ej återvänt till sjukförsäkringen. Majoriteten av dem bedöms dock ha sökt ersättning från FK.
 • 4,1 procent (589 personer) var 30 juni arbetslösa, d.v.s. inskrivna som arbetssökande vid AF.

Så ser statistiken alltså ut. Man kan konstatera att efter varje ny uppföljning som gjorts har gruppen som återvänt till sjukförsäkringen hela tiden ökat. När regeringen lade fram sitt förslag, om detta introduktionsprogram vid AF, kalkylerade man med att endast 10 procent skulle återvända till sjukföräkringen. Försäkringskassan har sedan justerat upp detta och prognosticerade i början av året att denna siffra skulle landa påen tredjedel (d.v.s. 33 procent), som skulle återvända till sjukförsäkringen efter ett halvår. Senare under året uppreviderade man ytterligare en gång denna siffra till 38 procent.

Nu har vi facit i hand och kan konstatera att det blev fler, än vad både politikerna och myndigheterna räknade med, som återvände eller vill återvända till sjukförsäkringen. Tyvärr stannar det inte där. Ovanstående siffror ger oss anledning att tro att den grupp som återvänder till sjukförsäkringen kommer att växa ännu mer under den närmaste tiden, inte minst då de som idag är i AF-program möter den reguljära arbetsmarkanden. Vi kan altså konstatera att siffrorna, rörande de som främst behöver medicinsk rehabilitering eller vård, kryper allt närmare den uppskattning (på drygt 60 procent) som gjordes av de anställda vid FK och AF i en undersökning av fackförbundet ST.

De redovisade siffrorna från AF/FK ger, hur som helst, upphov till en hel del nya frågeställningar. När vi ser tillbaks kan vi exempelvis fråga oss om det verkligen var nödvändigt att orsaka det stora lidande och den oro, som vi vet att utförsäkringen innebar för så många, med tanke på det redovisade resultatet? Är det dessutom rimligt att på detta sätt bolla med redan utsatta personer mellan olika myndigheter? Hur stor del av de positiva effekterna som trots allt konstaterats (främst beroende på medicinsk- och arbetslivsinriktad rehabilitering) hade kunna uppnås utan den mekaniska tidsgränsen, som nu kontinuerligt fortsätter att utförsäkra tusentals personer?

De närmaste åren kommer, enligt de senaste prognoserna, åtminstone 75 000 personer att utförsäkras från sjukförsäkringen och hänvisas till AF. Är det nu inte dags att släppa på den politiska prestigen och istället idka konstruktiv självkritik från regeringens sida och erkänna att man ordentligt behöver se över lagstiftningen? Varför inte rent av göra detta inom ramen för den kommande socialförsäkringsutredningen?

8231d6fb-cd0a-4e66-b4a7-f41591ed9a38.jpg

Kommer det ingen självkritik från regeringens och erkännande, att man ordentligt behöver se över lagstiftningen…Ja, då visar man TYDLIGT vad man egentligen vill, då är det ”nackskott” som gäller för alla som inte passar in i alliansens värld.

Vi får heller inte glömma att man tog 70 miljarder från sjukförsäkringen till att sänka skatterna!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Utförsäkrade – Alliansen "sket i det blå skåpet" men tar de sitt ansvar, eller?

 1. Bonedust skriver:

  Ansvar?? Reinfeldt sa igår att han är ”mycket nöjd”. Med sjukförsäkringen…

  • Civilisten skriver:

   Politikers retorik ger jag inte mycket för….jag förväntar mig inget ansvarstagande från alliansen, för de vet inte vad ansvar betyder. Mer ett önsketänkande

 2. kakfixaren skriver:

  Dags för regeringsskifte….sandra

 3. Transparent skriver:

  Reformen verkställdes för att öka kontrollen över sjukförsäkringssystemet, Det är nödvändigt, anser jag. Men du menar alltså att man inte ska kontrollera just för att det blir obekvämt för vissa? Det var nödvändigt, vi har fått svar på frågor som har varit på tapeten väldigt länge. Det är inte heller helt säkert att antalet återförsäkrade kommer att öka även i fortsättningen. Det måste finnas uppföljningar och ytterligare prövningar av arbetsförmågan. Att någon har en diagnos behöver inte rimligtvis betyda att personen är helt inkapabel att arbeta.

 4. Mettemarionette skriver:

  Han kan säga att han är nöjd hur mycket han vill Reinsvält.75000 personer med familjers röster, hörs högre!

 5. Eva skriver:

  Sen är det vi, som hade valet att SPARKAS ur allt och leva på gatan, ELLER att LÅTSAS så att man i alla fall får a-kassa. Mitt val var att låtsas och bli en fuskare. För att ekonomiskt överleva. Inget i det här skukförsäkringssystemet ser till den som varit långtidssjuk länge och försökt allt för att komma tillbaka. Försökt med nedslående resultat. Och nu blir utsparkade istället. Var finns det bra i reformen? Att Transparent får mer pengar i plånboken?

  • Civilisten skriver:

   Vissa vill inte lyssna och ta in sanningen…en borgar är alltid en borgare oavsett vad han kallar sig. Mer pengar i plånboken får mången vanligt folk att bli blinda, de ser inte att de i slutänden får betala mer. Jag röstar rödgrönt!

 6. Civilisten skriver:

  fy fan!

 7. Agnetha skriver:

  Instämmer i ditt FY FAAN ! Reinfeldt gillar läget, han kommer inte att ta ansvar för oss sjuka, vi ska ju skylla oss själva ! Är skräckrädd för att de får sitta en period till. Då återstår väl bara att hänga upp sig i hallen ! Har överklagat nekandet av vidare sjukersättning, förgäves förstås. Alliansen är ett gäng kallsinniga svin ! De kan ta sina skattesänkningar och stoppa upp dom. Jag vill ju för fasen kunna leva fast jag är sjuk, har inte ådragit mig detta själv. När jag kunde arbeta gjorde jag det med råge.TUMME för bra inlägg !Ha det gott !Kram

  • Civilisten skriver:

   Reinfeldt påminner om herr H, som aspitjejen skriver om, skillnaden är att herr H använde gas, medans Reinfeldt driver folk till självmord.Jag ska göra allt jag kan för att vi ska få ett byte av regering den 19:ekram och sköt om dig

 8. HEMIMAMMA skriver:

  Reinfeldt skulle ha en spar i arslet själv!!Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s