Våra skatter går rakt ner i de privata ägarna och aktieägarnas fickor!


Marknadsmyter 

                                                                                                                                               

Hur förvaltar vi skattebetalarnas pengar på bästa sätt?

Boultbees tveksamma ägarstil och de svåra konsekvenser detta fått för bland annat småföretagen i Rinkeby och Tensta Centrum har uppmärksammats på sistone (text här). Den vanligaste kritiken från företagen i Boultbees centrumanläggningar rör chockhöjningar av hyran. I många fall sker avgiftshöjningarna framför allt som höga efterdebiteringar på ospecificerade avgifter, något som nu fått Ica att stämma Boultbee.

Det finns de som menar att Boultbees hyreshöjningar visar att hyrorna var för låga när Stockholms stad ägde de tio köpcentrum som Boultbee köpte 2007. Bland annat är Fredrick Federley inne på detta spår i en debatt med Ali Esbati. ”Är det så att man har haft en så låg hyra från kommunen så får man ju fundera på om kommunen har fått rätt betalt. Det är ju en indirekt subvention av vissa företag”, säger Federley (ungefär) apropå Boultbee. Jag har stött på liknande argument från andra.

Så här kommer fakta i målet:

Bilden kommer från Stockholms stadshus AB:s årsredovisning 2006, och visar nyckeltalen för Centrumkompaniet (det bolag som ägde de tio köpcentra som sedermera såldes till Boultbee) 2002-2006. Som synes är det ett välmående bolag det handlar om. Man gör ett positivt resultat samtliga år, både före och efter skatt (andra och tredje raden). Rörelsemarginalen är hög: 37 procent år 2006. Stockholms skattebetalare har alltså inte varit med och betalat hyran för vissa handlare. Centrumkompaniet stod på egna ben och behövde inga subventioner – tvärtom kunde Centrumkompaniet år 2006 dela ut 11,5 miljoner kronor till aktieägarna, det vill säga Stockholms stad och skattebetalarna i Stockholm.

Åkej, Centrumkompaniet kanske gjorde goda resultat, men gjordes inte det genom att sätta hyresnivåerna lägre än övriga marknaden? kanske någon, till exempel Fredrick Federley, då invänder. Svaret på det är nej. Centrumkompaniet agerade marknadsmässigt på en konkurrensutsatt marknad och satte sina hyror i nivå med andra aktörer på marknaden. Allt annat hade nämligen varit olagligt – en kommun får inte gynna enskilda. Vilket Fredrick Federley borde känna till.

När vi nu ändå är inne på att spräcka myter – en vanlig föreställning (har bland annat sett Andreas Bergh framföra den) är att det faktum att en del av de välfärdsverksamheter som knoppats av för spottstyvrar gjort stora vinster redan det första året i privat ägo, betyder att de måste ha varit illa skötta i kommunal regi. Folk verkar utgå från att enheterna inte gjorde överskott när de drevs kommunalt, för att sedan plötsligt börja generera miljonvinster så fort de blivit privata. Privat=effektivt, går resonemanget (sen att effektiviseringsvinsterna inte kommer skattebetalarna till del, utan bara aktieägarna, det är tydligen en annan historia).

Men det är ett felaktigt resonemang. Såhär såg exempelvis resultatet ut för hemtjänsterna i Rågsved och Hagsätra, året innan de avknoppades (till det facila priset av 69 500 kr) och bildade Vantörs hemtjänst:

(Källa här.) Överskottet var alltså 2,7 miljoner även i kommunal regi. Även som andel av omslutningen var resultatet mycket bra. Skillnaden var att på den tiden gick överskottet ovillkorligt tillbaka till verksamheten. Efter avknoppningen står det ägarna fritt att dela ut vinsten till sig själva.

Det var inte privatiseringen i sig som gjorde hemtjänsten i Rågsved och Hagsätra mer effektiv. Den gjorde redan strålande resultat, även i kommunal regi. Däremot står det klart att försäljningen skedde till ett extremt underpris, och att miljontals kronor i kommande vinster för Vantörs hemtjänst för alltid har gått förlorade för Stockholms skattebetalare.

Marika Lindgren Åsbrink
Socialdemokratisk bloggare och fritidspolitiker i Sundbyberg

Denna artikel har tidigare publicerats på Marikas egen blogg Stortstad här.


Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Våra skatter går rakt ner i de privata ägarna och aktieägarnas fickor!

 1. Civilisten skriver:

  Skumt….kommentaren är borta?

 2. Civilisten skriver:

  Så vad händer med Sveriges ekonomi den dagen när det inte finns några statligt ägda bolag att sälja ut?Hur ska då Alliansen finansiera sina skattesänkningar. Är det då ”folket” vaknar upp ur sin koma ”oj, var det så här illa alliansen skötte vår ekonomi, det hade vi ingen aaaaaaaning om”

 3. Mettemarionette skriver:

  Då faller staten Sverige som ett korthus.

  • Civilisten skriver:

   Ja, då är vi tillbaka i ruta ett och för börja den mödosamma uppbyggnaden igen, om det är möjligt….kanske ett inbördeskrig fört eller revolt…

 4. Civilisten skriver:

  .

 5. Summasummarum skriver:

  …nåja, det finn säkert alltid några arbeslösa att dra a-kassan för eller sjuka man kan ställa utan ersättning. Då blir det pengar över till champagne i Täby och Danderyd…!Reinfeldts skattesänkningar är betalda av arbetslösa och sjuka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s