Ska folkvalda lita på DN:s och annan MEDIAS tyckande?

Hur var det nu med sjukförsäkringen, egentligen?

Björn Johnson, filosofie doktor i statsvetenskap, skriver på DN Debatt :

Föreställningarna om överutnyttjande (av sjukförsäkringen, reds anm.) utvecklades främst av borgerliga ledarskribenter och av arbetsgivarorganisationerna, som hade viktiga intressen att försvara. En viktig roll spelades av Dagens Nyheter, som på ledarplats i snart 10 år har propagerat för att framställa de sjukskrivna som inbillningssjuka och ekonomiskt beräknande.

På bara några år i början av 2000-talet publicerade DN ett 50-tal ledare om sjukfrånvaron. Omsvängningen märktes även på debattsidan och i tidningens nyhetsrapportering, där olika former av överutnyttjande och systemfel snart framstod som de viktigaste orsakerna till den höga sjukfrånvaron. Men den bild som målades upp i medie¬debatten och nyhetsbevakningen – inte bara i DN, utan även i många andra medier – var förenklad, ensidig och på avgörande punkter felaktig. De stora regionala skillnaderna i sjukfrånvaron, den höga andelen arbetslösa bland de sjukskrivna och de gynnsamma ekonomiska villkoren i sjukförsäkringen lyftes fram som belägg för att den höga sjukfrånvaron berodde på överutnyttjande. Detta trots att de regionala skillnaderna inte hade ökat, trots att antalet nya sjukskrivna arbetslösa i själva verket minskade och trots att några stora förändringar i de ekonomiska drivkrafterna inte hade skett.

Myterna om överutnyttjandet har haft stor betydelse för utvecklingen på policyplanet. 2005 gav den dåvarande socialdemokratiska regeringen Försäkringskassan extra resurser till att anställa 300 nya kontrollanter som skulle ägna sig åt slumpmässiga kontroller och misstänkt fusk i de olika socialförsäkringarna. Dessa kontrollanter lyckades under sina första två år att få 378 fuskare lagförda, alltså drygt en per kontrollant. Av dessa var det bara en liten andel som hade fuskat med sjukförsäkringen.

Efter regeringsskiftet har alliansregeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Rehabiliteringskedjan, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons viktigaste reform, är bara ett bland flera exempel. Rehabiliteringskedjan har inte gjort något för att lösa de verkliga problemen, alltså det havererade rehabiliterings-systemet. Tvärtom framstår reformen som direkt kontraproduktiv, eftersom den kommer att öka antalet sjukskrivna som förlorar sina anställningar och dessutom leda till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.”


När våra folkvalda politiker förlitar sig på vad media skriver, då är vi illa ute!


Vilket vi kan se resultaten av nu.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ska folkvalda lita på DN:s och annan MEDIAS tyckande?

 1. erviluca skriver:

  ”Alla” förlitar sej ju mer eller mindre på vad medierna säger och skriver, TROTS ATT ”alla” låtsas att dom (vi) är kritiskt tänkande och inte alls påverkas, men det gör vi! Annars skulle inte mode finnas, och det går ju MODE i allt! HURDÅ? Genom mediernas påverkan, förstås! Vi är Lättlurade, helt enkelt!

  • Civilisten skriver:

   Vi blir matade varje dag och till slut verkar man tro på allt som sägs och skrivs, hjärntvättade?

 2. Agnetha skriver:

  Tumme för ännu ett bra inlägg !Jag vet var jag står sedan må det blåsa hur många högervindar som helst.Tills jag vet annat så tror jag på en rödgrön seger !Kram

  • Civilisten skriver:

   Jag vill ha ett human samhälle där alla är lika mycket värda, det kan inte högern åstadkomma, De är för den egoistiska linjenkram

 3. Civilisten skriver:

  kör hårt

 4. Summasummarum skriver:

  Aftonbladet avslöjade i måndags att det finns ett nätverk av journalister på borgerliga tidningar som arbetar på direkt uppdrag av högeralliansen. Genom texter och bildval styr man den information läsrna får. propaganda och desinformation är målet.Stasi är närmare än vi anat.

 5. Aspitjejen skriver:

  Folk verkar ju vara så jävla dumma, de går ju på vad tidningarna skriver, rakt av.kram å tumme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s