Sjukförsäkringsreglerna får perversa effekter!

efter arbetet:

Valrörelser lockar tyvärr ofta fram det värsta hos våra politiker. Det är lätt att ryckas med i strömvirveln av utspel, ifrågasättanden och personangrepp – och att tappa omdömet. Uppmärksamheten kring strokeläkaren Jörg Teichert, som själv fick en stroke, är symptomatisk. Ni känner förmodligen till historien vid det här laget: under fyra års sjukskrivning återgick Teichert gradvis i arbete. I januari i år, då Teichert arbetade 75 procent, ansåg Försäkringskassan att han teoretiskt sett kunde jobba heltid med något annat, mindre ansträngande arbete. Man avslog därför hans begäran om 25 procents sjukersättning (förtidspension) och hänvisade honom, hör och häpna, till Samhall.

Teicherts exempel togs upp i SVT:s partiledarutfrågning med Fredrik Reinfeldt härom veckan. Men uppenbarligen hade researchen inte funkat ordentligt: Teichert skulle även medverka vid en S-presskonferens dagen efter. Av allt att döma visste varken Socialdemokraterna eller SVT om krocken, men händelsen har ändå fått borgerliga debattörer att ropa om konspirationer och sosse-tv. Teichert har blivit uthängd och ifrågasatt, trots att omständigheterna i hans fall tycks obestridliga.
Folkpartisten Seved Monke skriver på sin blogg att Teichert har avslöjats som ”socialdemokratisk valarbetare”. Dessutom ljuger han om Samhall, vet Monke. Hur han vet det berättar han inte. En annan bloggare, den ovanligt grälsjuke centerpartisten Mikael Andersson, utropar triumferande att ”den socialdemokratiska lögnmaskinen är avslöjad!”
Även proffstyckarna känner blodvittring. Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson ifrågasätter Teicherts lämplighet som läkare: ”man kan ju tänka sig att han överskattar sin personliga förmåga och att han efter stroken är olämplig som läkare”, insinuerar Arvidsson, som självfallet inte brytt sig om att kolla upp omständigheterna kring fallet.

Nu hör det till saken att Teicherts fall faktiskt inte är någon nyhet. Det togs upp för flera veckor sedan i Dalarnas Tidningar (20/8), där både SVT och socialdemokraterna upptäckte det. Av DT:s rapportering framgår att Teichert arbetat vidare som överläkare, utan ersättning för de 25 procent han tvingats gå ned i arbetstid ”Jag har en hög lön och har arbetat heltid länge, jag klarar mig bra på 75 procent, men jag vet att många andra med lägre lön tvingats till samma lösning inom landstinget. Vi låtsas inte sjuka. Men vi blir behandlade så”, sa Teichert till DT.
Det som drabbade Teichert är en uppenbart pervers effekt av de nya sjukförsäkrings¬reglerna. Liknande fall har också förekommit tidigare, bland annat en professor som också arbetade 75 procent när hon hänvisades till Samhall.

Nu hör det säkert inte till vanligheterna att högutbildade personer som läkare och professorer hänvisas till just Samhall, men de nya sjukförsäkringsreglerna är glasklara: den som är sjukskriven på heltid eller deltid, men som i teorin kan arbeta mer i ett annat yrke, har inte rätt till fortsatt sjukskrivning efter 180 dagar. Är du läkare med varaktigt nedsatt arbetsförmåga, som gör att du bara orkar jobba deltid, så har du inte heller rätt till förtidspension om du skulle kunna jobba heltid som exempelvis läkarsekreterare.

Detta är inga rödgröna hjärnspöken. Det är Försäkringskassans nya regelverk. Och det är rimligheten i detta regelverk politikerna borde diskutera, istället för att skjuta på budbäraren.

Björn Johnson är forskare vid Malmö högskola och författare till boken Kampen om sjukfrånvaron. Under hösten kommer han att skriva regelbundet för Efter Arbetet.  Vidare en stark berättelse, mycket lästvärt:                                        

Ett liv till därute, är snart vräkt efter Alliansens ”lyckade” sjukvårdsreform.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sjukförsäkringsreglerna får perversa effekter!

  1. Mettemarionette skriver:

    I terorin är vi alla lika mycket värda.Verkligheten ser annorlunda ut.

  2. Aspitjejen skriver:

    perversa var ordet …..tumme å kram

  3. Civilisten skriver:

    Dags för regeringsbyte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s