Världen och Sverige har blivit mindre fredlig!

Är det någon som blir förvånad?

Världen har blivit mindre fredlig. Den slutsatsen gör Vision of humanity Global Peace Index , som den 8 juni offentliggjorde årets globala fredsindex. Fredsindexet är en siffra som räknas ut genom att politisk, ekonomisk, militär och brottsrelaterad statistik i olika länder jämförs. Hit hör bland annat politisk stabilitet, risk för terrordåd och inblandning i krig och konflikter, men också till exempel antal fängslade personer, relationer till grannländer, skolgång, bruttonationalprodukt och valdeltagande. 

Detta är det andra året i rad som fredsindexet har sjunkit, det här trots att trenden under de fyra senaste åren varit att såväl Afrika som Mellanöstern har blivit fredligare. Istället är det södra Asien  och speciellt Sri Lanka, Pakistan och Indien, som nu hör till de mest oroliga områdena i världen, även om södra Afrika fortfarande ligger lågt på listan. Det område som på ett år har upplevt den största nedgången i fredlighet är Latinamerika. Även Kina, Ryssland och Georgien har tagit stora steg bakåt.

USA ligger på 85:e plats, alltså i den nedre hälften av listan på 149 länder. Det här är ett gott exempel på hur bred skalan av variabler är – USA:s relativa inre fredlighet (avsaknaden av väpnade konflikter på egen mark) räcker inte långt för ett land som för krig i flera länder och vars militära budget är av astronomiska proportioner, plus det stora antalet eldvapen per capita. Washington Times förundrar sig ändå över att länder som Kina, Sierra Leone, Libyen och Förenade Arabemiraten ligger före USA på listan. Riane Eisler har också i Christian Science Monitor ondgjort sig över att våld mot kvinnor inte har tagits med som en specifik variabel. Hon kallar det en ”blind punkt [som] gör indexet väldigt opålitligt”. 

Trots kritiken är det här den mest heltäckande översikten av fredsläget i världen, och IEP poängterar att man inte ska stirra sig blind på enskilda positioner, utan snarare ta i beaktande de mer långtgående trenderna. Som till exempel att USA ligger högre på listan än i fjol. (mer fredligt eller mindre krigsbenäget?) 

Den mest fredliga delen av världen är överlägset Västeuropa, trots att det för andra året i rad är Nya Zeeland som kniper första-platsen. De övriga icke-europeiska länderna i topp-20-listan är Japan (tredje plats), Kanada (14:e plats) och Qatar (15:e plats). Alla de nordiska länderna ryms inom topp tio, men Sverige har sedan 2007 sjunkit från sjunde till tionde plats i listan och vårat grannland Finland från sjätte till nionde plats. För Finlands del är det speciellt den stora försvarsbudgeten som drar ner siffran, tillsammans med det stora antalet eldvapen per capita. Sverige dras i övrigt med ungefär samma problem som Finland, men får stora poängabdravdrag för sin vapenexport. Föga överraskande är det Irak som ligger i botten på listan, följt av Somalia och Afghanistan. 

IEP resonerar att den globala finanskrisen delvis har bidragit till fler och förvärrade konflikter, samt en större oro och rädsla i samhället över lag. Man lyfter också fram möjligheten att för snabb ekonomisk utveckling också kan vara en orsak till minskad fredlighet. Det här baserar man på att tre av de fyra så kallade BRIC-länderna har sjunkit i statistiken, det vill säga Ryssland, Indien och Kina, medan det fjärde, Brasilien, ligger på samma nivå som i fjol.

Topp 10:

1. Nya Zeeland

2. Island

3. Japan

4. Österrike

5. Norge

6. Irland

7. Danmark

8. Luxemburg

9. Finland

10. Sverige.    

 

Botten 10:

140. Demokratiska republiken Kongo

141. Tchad

142. Georgien

143. Ryssland

144. Israel

145. Pakistan

146. Sudan

147. Afghanistan

148. Somalia

149. Irak.                                                                                                                                                   Här hittar du fler länkar till olika områden som har index

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Världen och Sverige har blivit mindre fredlig!

 1. Kapitano skriver:

  Jag orkar inte läsa allt du skriver men om du inser att försvarsmakten nu tvingar sina anställda att skriva på för NATO då är vi överens. Vi kommer att få ta konsekvenserna för vårt handlande.

  • Civilisten skriver:

   Den som väntar får se, jag har en viss inblick då jag är försvarsmaktsanställd.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Mycket intressant och frågan är vad som händer om de rödgröna tar över vid ett eventuellt nyval…Men det är beklämmande och för den delen, nu när vi inte har allmän värnplikt, hur påverkas detta då?Hemikram och tumme!!

  • Civilisten skriver:

   Med ”legosoldater” kan vi erbjuda våra tjänster till högsbjudande…typ att störta någon demokrati etc. hmmmmmmm

 3. Kao skriver:

  Sorgligt.Men världen, särskilt Europa och USA) har också blivit mer instabil sen ”kriget mot terrorismen” startade….vi har fått hot vi aldrig förr fick sen vi gått in i Afghanistan och rotat!Skulle inte Sierra Leone varit med på bottenluistan? Liberia?Kao

  • Civilisten skriver:

   Vi rotar runt där vi inte ska verka. Militären ska inte ägna sig åt humanitära insatser, det är viktigt att man håller isär detta! Bara närvaron av uniformer gör mer skada än nytta.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s