Maskiner är alltid mer värda än människor… Varför?

Varför är det alltid så att människor värderas mindre än teknik och maskiner?

Varför finns det aldrig pengar till skola, barnomsorg, sjukvård och äldrevård?

VARFÖR?


Läs Lennart Matikainen

Var vi än tittar, har det blivit ett invant system. 

Samhället satsar små resurser på barn, unga, skola, vård och äldrevård. Där brister alltid i ekonomin och löner till de som arbetar med människor, är lågt ställda. I den sektorn talas det alltid om brist på pengar och resurser. Detta kan inte tolkas på annat sätt, än att alla fagra ord från politikerna om att de kämpar för människan, inte stämmer.

Var ser vi pengarna? Inom sektorer med teknisk inriktning, infrastruktur och utveckling av saker. Vi kan löpande läsa om avgående chefer med enorma bonusar och företag som driver upp vinster. Ingen verkar bry sig. Men så fort det talas om att värdera arbete med människor och då speciellt unga, så är kassan tom och oviljan att satsa stor. Jag har genom åren arbetat med människor, både professionellt och ideelt. Löpande har jag sett hur den politiska ledningens totala ovilja att satsa kompetent misslyckats. Detta har gett utrymme för ”vanliga människor” att med hjärta och vilja, försöka göra det som samhället brister i. Ofta är det låg eller mellaninkomsttagare, som själva har en tung erfarenhet av livet, som ser behoven och agerar. Men de som då startar stödorganisationer, får ofta lägga ner, då förfrågningar om ekonomiskt stöd inte ger bidrag.

 

Inslag finns dock även inom de organisationer som ska hjälpa männskor, av ekonomi. Vi har kunnat se hur f.d toppchefer eller politiker satts i styrelser för dessa organisationer och vips har det varit OK med höga arvoden. Men dessa arvoden har blivit personliga och resultatet har oundvikligen blivit att volontärer som gör det riktiga arbetet inte får ersättning,samt att stora delar av givarnas pengar hamnar i fickan på en styrelse.

Sammantaget ger det som pågår en klar bild av att det går att prata om människors väl och ve, men resurserna till det antingen missriktas, eller riktas in på andra områden och då alltid det materiella. Tusentals är de med hjärta, som vill hjälpa till och i princip tar över det ansvar som samhället brister i. Det skulle kunna vara gott, om samhället såg det som en kompetent resurs att samverka med, men i slutändan både struntar de i sitt ansvar OCH håller inne med resurser till de som kan och vill.

En vändning kan inte ske, förrän samhället vänder på allt och satsar på människan först och materian sen. Vad är viktigast? Det visar vi i det vi satsar på!

Lennart Matikainen 


VARFÖR?


Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Maskiner är alltid mer värda än människor… Varför?

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Knuffar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s