Blandekonomi är OK, men aldrig plan- eller marknasekonomi!

Idag är vi på väg i hög fart mot marknadsekonomi och vi har USA som förebild (gud hjälpe oss).

Men det startade redan på 80-talet med bl.a. avreglering av bankernas utlåningstak etc. (avskaffandet av de inhemska kreditmarknadsregleringarna), resultatet blev att svensk ekonomi hamnade i ett finansiellt drivhus med hög inflation. Grunden lades för den kommande 90-talskrisen. Vi lär inte av historien, vi blundar och har en övertro på att marknaden klarar allt själva.

Nyliberaler i gemen är ofta extremt indoktrinerade, vilket är helt naturligt då de flesta extrema åsikter leder till socialiseringsprocesser, där man bygger upp en tankevärd som är perfekt och all kritik bemöts med olika sätt att nedverdera, misstänkliggöra, misskreditera och demonisera.

Den totala tilltron till kapitalismen är grundläggande, men är dessbättre relativt lätt att möta. Bästa exemplen att studera och visa upp är rövarkapitalismen i afrika och sydamerika. Hur företag driver egna arméer och fördriver och mördar hela stammar av folk. Hur företag sedan med sin finansiella styrka tar över polis och militär och bekämpar fackföreningsrörelser.

USA är ett annat exempel på dold ”rövarkapitalism”, där deras företag verkar i andra länder som i exempelt ovan. USA är ett land som avgudar kapitalismen och som vissa i Sverige vill efterlikna. Det man tittar på då är endast friheten för individen från medelklass och uppåt. Man blundar totalt för de stora problem med fattiga och sjuka som detta för med sig. Mentalitetet ”du har dig själv att skylla” är vedertaget.

Bristen på empati för folk som har det svårt kan man inte påverka hos nyliberalen. Ofta har nyliberalen svårt att förstå kopplingen mellan den sociala dumpningen och nyliberalismen, därför måste man föklara rövarkapitalismen först.

Glöm inte att EU förespråkar skattesänkningar och utförsäljningar av staliga bolag, detta utan konsekvensanalyser.

Att en bra stat borde vara en bra balancerad blandning mellan alla olika ideologier. Alla extremer har enorma nackdelar och måste däför vägas upp utav en ”motideologi” , alltså en blandekonomi.

Ett kyligt Sverige blir allt kallare att leva i och tänker jag inte på klimatet!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Blandekonomi är OK, men aldrig plan- eller marknasekonomi!

 1. Civilisten skriver:

  Det ena förtar inte det andra!

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Mycket bra inlägg!! Tumme!! Men vi måste basunera ut detta med stora bokstäver…Hemikram ♥

 3. Civilisten skriver:

  Kommer snart lägga ut en mycket intressant text ur Stefan B Sigrfrids bok: FÖRLORAT: EMPATI – Den dolda kampen om våra idéer Det handlar om hur Reinfeldt lurar det svenska folket genom att ta S frågor och retorik, men ändå genomföra M.s politik

 4. Leo Beata skriver:

  ”Reinfeldt lurar det svenska folket genom att ta S frågor och retorik, men ändå genomföra M.s politik”Supportad av ”oppositionen”… vi har fått en enpartistat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s