Dagens slavarbete = FAS 3

FAS 3 betyder ”Jobb och utvecklingsgarantin Tredje fasen”

”Syftet med jobb- och utvecklingsgarantin är att erbjuda personer, som varit utan arbete en längre tid, aktiviteter för att de så snabbt som möjligt ska hitta ett arbete.” Länk till AF här!


Mycket bra och upplysande artikel om utnyttjandet av FAS 3 – SLAVAR

Länk här:

FAS 3 är tredje och sista steget i Jobb- och utvecklingsgarantin.

Ett av företagen som använder sig av den möjligheten är Eskilstunaföretaget Personalstrategerna. De har ”inrett” en lokal för att bedriva samhällsnyttig verksamhet för 30 långtidsarbetslösa personer i Motala. För det får de över ett år 1,7 miljoner kr. Men förhållandena och verksamheten har kritiserats hårt av dessa personer, för att den är helt meningslös och för att det inte fanns några tydliga direktiv eller regler. Men vid kritik hotar företag i första steget med avstängning från sin ersättning. Östnytt rapporterar

I nästa steg så blir man polisanmäld. Se Östnytt igen

Det finns också en uppsjö mer kritik mot FAS 3 här.

Arbetsförmedlingen beskriver FAS 3 så här:
 

För den arbetssökande 

Genom sysselsättningen får du en möjlighet att skaffa dig erfarenheter, meriter och färska referenser. Varje sysselsättningsperiod får pågå i högst två år. Du ska under denna tid fortsätta att söka arbete med stöd av oss på Arbetsförmedlingen samt ha fortsatta regelbundna kontakter med din arbetsförmedlare.

För arbetsgivaren

Fas 3 innehåller följande aktivitet: sysselsättning hos anordnare. Som arbetsgivare betalar du inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.
Genom sysselsättningen får den arbetssökande en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser. Varje sysselsättningsperiod får pågå i högst två år och den arbetssökande ska under denna tid fortsätta att söka arbete med stöd av oss på Arbetsförmedlingen.

Sysselsättning i fas 3 kan bestå av arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda eller som ordinarie personal inte hinner med och som höjer kvaliten i verksamheten.
Sysselsättningen ska motsvara den tid som den arbetssökande står till förfogande för arbete. Den som söker arbete på heltid ska således ha en sysselsättning på heltid.

 

Lagtexten

  15 § En anvisning till programmet ska återkallas om den som anvisats

1. avvisar någon insats inom programmet eller någon annan arbetsmarknadspolitisk åtgärd, avvisar ett erbjudande om lämpligt arbete utan godtagbara skäl, inte redovisar sina jobbsökaraktiviteter eller inte har regelbunden kontakt med en arbetsförmedlare,
2. missköter sig eller stör verksamheten, eller
3. uppfyller ett nytt arbetsvillkor.

En anvisning till programmet ska också återkallas om det i övrigt finns särskilda skäl för att återkalla den. Ett beslut om återkallelse gäller omedelbart. Förordning (2009:8). 

Ja, förutom att man inte får tid för att söka jobb eller har rätt att söka utbildning. Och förutom att FAS 3 inte heller leder till jobb i någon större omfattning än tidigare. Samt att det cyniskt utnyttjas av många företag. Så finns det också ett stort systemfel.

Det sägs att verksamheten ska vara kvalitetshöjande och samhällsnyttig.

Men det finns också krav på att det arbete som utförs inte får tränga ut ordinarie jobb.

Jag får nog säga att jag tycker att dessa två direktiv kommer i konflikt med varandra. Och i kläm kommer de långtidsarbetslösa som kommer allt längre från arbetsmarknaden, samtidigt som de arbetar gratis. Arbetarrörelsens Tankesmedja fördjupar problematiken i sin rapport här.

Andra som bloggar om FAS 3:

FAS 3

Furimmer (som har egen erfarenhet av det)

Arbetslös.nu

På jobbet om liknande övergrepp som konsekvens av nya regler


Netroots:

Johan Westerholm om Socialförsäkringen och solidaritet (ur ett annat perspektiv)

Peter Högberg om Strikt klädkod och mobbing i KD (Varför är jag inte förvånad)

Bo Widegren om att göra saker i rätt ordning: Hur skulle det vara om vi komponerade musiken först och sedan tog det där med dirigenten? (Klockrent formulerat, men antagligen inte görligt längre)

Skrivet av Claes Muschkin

snfas3.2.JPG


Enligt regering Reinfeldt är bara “dom som jobbar” som räknas, men en sak har han missat, det är inte alltid samma folk som jobbar!

Även friska människor kan bli sjuka och av med sina jobb!!

Läs denna länk: ”Jag, en vanligtvis glad Undersköterska som bara vill jobba!”

Läs denna länk: ”Ett avslöjande”   (En av ägarna heter Sara Andersson som dessutom är en lokal M-politiker. PRIO 1 finns även i Linköping och Norrköping. Det sägs att företaget har uppemot 200 personer som jobbar där, varav 95 procent är från FAS3)

Syftet med FAS 3 jobb kan omöjligt vara att arbetslösa ska komma in på den riktiga arbetsmarknaden. Min slutsats är FAS 3 endast är för snygga till statistiken och göda oseriösa företagare.

För det kan väl inte vara så att regeringen Reinfeldt är så jä..a korkade att de tror på att FAS 3 skulle ge riktiga arbeten….eller?

Varför är jag inte förvånad?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dagens slavarbete = FAS 3

 1. per skriver:

  nu har jag tummat

 2. imsy skriver:

  Jag har läst förut och läser igen. Det är samma utnyttjande av arbetslösa som det alltid varit. Beredskapsarbete kallades det förr. Leder nästan aldrig till vidare arbete. Fast jag blev fast anställd av arbetsgivaren efter beredskapsjobb.

  • Civilisten skriver:

   Samma utnyttjande vet jag inte, fick ”arbetsgivaren” betalt per person då också? idag får ”arbetsgivaren” 225 kr per person och dag, försäkringar står staten för och det är ingen skatt på pengarna, inga arbetsgivaravgifter.

 3. Agnetha skriver:

  Tumme !Tydligen finns inga gränser för KnasAlliansens tokregler för att hålla vanligt folk nere eller pöbeln/sovande folket. Är inte heller det minsta förvånad längre.Ha det gott !Kram

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar brutalt!!

 5. HEMIMAMMA skriver:

  detta ska rebloggas och allt sånt, och det kommer när jag orkar lite bättre!!

 6. HEMIMAMMA skriver:

  Jag länkar hit i mitt nästa inlägg.

 7. Kao skriver:

  Bra skrivet. Tumme!Det är precis Marian Radetzkis takter som kommer fram här…hans ide’er. Usch och tvi!Det är väl knappast någon merit att ha suttit i FAS 3-sistsen. Inte heller lätt att skaffa jobb när man ska vara i de där lokalerna, där man inte ens har ordentliga planer för hur verksamheten ska besdrivas.Man kan kalla detta ”En skola för att hålla den nya underklassen på plats”, i stället. För det är just vad det är. Man ska väl städa höögdjurens toaletter och tömma deras papperskorgar och be dem allra ödmjukast att lyfta på fötterna så man kan torka golvet där de har sina nyputsade 2000kronorsdojor…..Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s