Skrota FAS 3 – När ska landets arbetslösa få ett riktigt arbete?

FAS 3 är ett hot mot seriösa arbetsgivar som vill anställa!

Idag lyfter jag fram ett bra inlägg om FAS 3, skrivet av Roger Jönsson


Det finns en viss risk i att vi socialdemokrater nu vänder oss inåt i vår iver att ta fram en ny partiledare att vi glömmer att diskutera den politik som förs idag och slår hårt mot människor. För trots allt prat om goda finanser för Sverige råder det fortfarande massarbetslöshet. Kampen mot arbetslösheten har varit underordnat statsfinanserna. Alliansen har med andra ord försökt att rädda statens finanser, trots att man gick med underskott, och arbetslösa har fått betala priset. Det är dags att återigen ta kampen för att arbetslösa ska få ett arbete igen.

I dag är det över 15 000 arbetslösa som har utförsäkrats och hamnar i det som kallas fö FAS-3. Alliansen talar om att det är en jobb- och utvecklingsgaranti men så är det inte. Istället har det blivit en struktur som behåller långtidsarbetslösa i arbetslöshet och arbetsgivare som tar emot dem tjänar stora pengar.

Tanken med FAS-3 är att långtidsarbetslösa som blivit utförsäkrade ska få en sysselsättning hos en arbetsgivare. Denna får betalt för detta cirka 225 kronor per dag. Ju fler långtidsarbetslösa som deltager desto större blir summan. Det har utvecklat sig till en affärsrörelse som inte leder till arbete för den arbetslöse och utgör ett hot mot företagare som satsar på att anställa.

Regeringen har återigen fått igenom en förändring i smyg som gynnar arbetsgivare men som missgynnar den som är arbetslösa. Det har skapats ett system som missgynnar den enskilde och tvingar in den i något som blir en återvändsgränd. Alliansens prat om att stå på individens sida visar sig ännu en gång inte stämma.

FAS 3 måste stoppas med en gång anser jag. Det är inte äkta arbetarepolitikatt ha skapat ett sådant system. Arbetslösa utnyttjas som gratis arbetskraft, får ingen handledning och möjligheter att få hjälp att komma närmare en anställning på arbetsmarknaden. Istället för att stärka den som är arbetslös väljer regeringen att betala ut pengar till arbetsgivare. Det är helt fel. Här måste tänkandet vändas.

Alliansen tänker inget nytt även om man försöker ge sken av det. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är fortfarande fast i ett gammalt tänkande där systemen och strukturer sätts först, människan ska underordna sig dessa.

Det är dags att det formas en ny politik där människan är i centrum och system/strukturer ska jobba för dennes bästa. I detta fall ska långtidsarbetslösa få välja de insatser som denna anser sig behöva för att kunna komma närmare ett arbete. Det ska vara insatser som stöttar och leder den som är arbetslös framåt. Hela arbetsmarknadens möjligheter ska stå till förfogande för att det ska kunna ske.

 

Det kan handla om utbildningsmöjligheter i form av Komvux, Folkhögskola, vidarestudier på universitet/högskola, längre yrkesutbildningar, kortare arbetsmarknadsutbildning, rehab med mera. Även praktikplats med aktiv handledning och utbildning ska kunna erbjudas men även lärlingsplatser med studier på kvällstid kan vara andra lösningar.

För oss socialdemokrater handlar det också om att driva stenhård oppositionspolitik med lösningar som siktar framåt. Vi ska ha en djup diskussion när det handlar om idédebatten och sedan forma en politik utifrån den. Jag tror dock att våra idéer för att långtidsarbetslösa ska kunna komma närmare ett arbete går att presentera redan nu.

För utgår vi ifrån vad idéerna inom socialdemokratin går ut på så ser vi att man måste utgå från individen och låta den få makt över sitt liv igen.

  

Johan Westerholm om socialdemokratin och frimurarloge. Annika Högberg bloggar om kompetenta män. Peter Andersson om att det är fler företagare som röstar på S än det finns arbetande väljare i Stockholm. Röda berget skriver om att moderaterna vill höja pensionsåldern trots massarbetslöshet. Lena Sommestad gör en analys utifrån idédebatten som ska forma vår politik.


FAS 3 låser fast arbetslösa i långarbetslöshet .

De får ingen möjlighet till ett ”riktigt” arbete, än mindre möjligheten till en fast anställning så länge man har kvar FAS3

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Skrota FAS 3 – När ska landets arbetslösa få ett riktigt arbete?

 1. Civilisten skriver:

  FAS 3 ???

 2. HEMIMAMMA skriver:

  FASAN Knufftummar!Hemikramar ♥

 3. Skrivet som kommentar till Roger i hans blogg:Hade ni socialdemokrater krävt att Jobb och Utvecklingsgarantin skulle stoppas, alla faser inkluderat och gått ut med det ett par månader INNAN valet så hade kanske valresultatet sett helt annorlunda ut, jag skickade hundratals mail till dina kära kollegor i partiet och fick tre ynka svar om detta. Jag ställer mig frågande till detta förfarande från er sida! Vad tänkte ni på? Eller var det så att ni inte heller, som de flesta gemene man, inte hade den blekaste aning om vad arbetsmarknadsåtgärden innebar? Nu får alla dessa slavar 4 års misär, till. Mänskligt kapital går helt förlorad!De enda som tjänar på detta är regeringen och arbetsgivarna. Och populasen har blivit tystad med jobbskatteavdraget, därifrån hörs inga protester…

  • Civilisten skriver:

   Ja, man kan fråga sig varför det varit så tyst från de röd-grönas sida innan valrörelsen, har de inte tagit det på allvar, har de inte fått fram sin kritik, eller vad?

 4. Fas3 skriver:

  Korrektur, i oktober var 23 204 inskrivna i Fas3 enligt statistik från Arbetsförmedlingen.LäsvärdRegeringens miljard-satsning ger inga jobbhttp://www.jusektidningen.se/Jusektidningen/Nyheter/Tema1/Obetalt-arbete-pa-obestamd-tid/

  • Civilisten skriver:

   23204 slavar….det får nog Sverige på fötter….hur tänker de egentligen, man kan fråga sig hur FAS3 ska generera några riktiga jobb, det blir ju mer tvärtom, man använder FAS3-slavar i stället för att anställa.Tack för kommentar och länk!

 5. Pellefantia skriver:

  lyfter ett bra inlägg

 6. eliana skriver:

  De enda som fått jobb är dem som har tagit emot arbestösa i fas3 och har blivit rikare på vår bekostnad.

 7. Jobbsökare skriver:

  Jag tyckte precis att jag läste att socialdemokrater bara vill kasta ut de långtidsarbetslösa till socialbidrag precis som sittande regering gjort med långtidssjuka.Då är ju jobb- och utvecklingsgarantin bättre.

  • Civilisten skriver:

   Kläck inte ur dig påståenden utan vettigt underlag, vad är din källa?Sossarna vill inte slänga ut långtidssjukskrivna de vill ha tillbaka en fungerande rehabiliteringskedja där alla för stöd och rätt hjälp för att komma tillbaka i arbetslivet eller till ett drägligt liv.

 8. Vörlin skriver:

  Fas 3 är inget annat än en planerad åtgärd av Alliansen. Alliansen vill Sverige skall bli konkurrenskraftigare och därför tycker Alliansen att det är possitivt ju fler som hamnar i Fas 3. Arbetsgivare kan producera för billigare peng. För varje Fas 3:are får arbetsgivaren ca 5000 kr per månad. Dvs. Fas 3:aren är en inkomst för arbetsgivaren plus att Fas 3:aren producerar produkter/tjänster. Alliansen har infört slaveriet i modern tappning.

 9. Arne Karlsson skriver:

  Skulle ha varit bra om dessa insikter funnits före valet och varit en integrerad del i en alternativ arbetsmarknadspolitik förd av socialdemokratin. Att engagera de långtidsarbetslösa och låta dem själva välja insatser i form av vidareutbildning, omskolning m.m. är naturligtvis det uppenbara receptet för en förändring. Själv deltar jag i Fas 3 och kan bara säga att så länge jag får mitt aktivitetsstöd utan att behöva infinna mig på en arbetsplats är det OK, men när jag blir utkommenderad kommer det att börja ”hända saker”.

 10. Blomman skriver:

  Jag har fått den uppfattningen att det röda blocket inte vill hjälpa dem som har kommit i fas3, man har varit tyst hela tiden om denna hemska fas. Men som sakt det drabbar inte dem de har forfarande sina feta löner och andra förmåner så vad då. När dom går hem på kvällen så finns det mat i kylen och räkningarna betalas utan att prioritera vilken som måste betalas först.. Ni förstår inte mycket.. Jag säger bar att det finns ingen mänsklighet i sverige idag och har inte funnit på länge man skor sig bara själv och skiter i andra, kom ner på jorden politiker och övriga som roffar åt sig av bidragen som regeringen delar ut till överheten

  • Civilisten skriver:

   Jag är övertygad om att det ”röda” blocket vill ta bort allt som har med FAS 3 att göra, men att de inte nått ut till det sovande folket.Det blåa blocket älskar uppenbarligen FAS3, det skapar nya företagare (subventionerade av staten) och gör att andra kan sparka folk och ta in de i FAS 3, rena vinsten och samtidigt dumpar man lönerna.I längden är denna typ av politik kontraproduktiv även för de som är borgare/moderater, fast det verkar man inte förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s