Fler barn i fattigdom!

 

Läst hos Utredarna idag:

Vinterkyla i ett allt mer tudelat land

Idag kom nya och överraskande tillväxtsiffror för Sverige. Ekonomin ”går som loket”. Det tredje kvartalet i år ökade BNP med 6,9 procent, vilket är den högsta kvartalssiffran sedan SCB inledde sina kvartalsmätningar i början av 70-talet.

En förklaring, som bl.a. Caroline Flodberg vid SCB anger, är att man måste jämföra denna siffra med den extrema minskningen år 2009. Förra året, i samband med finanskrisen, sjönk ju den svenska tillväxten mer än de flesta EU-länders. Detta gör att vändningen uppåt blir större hos oss, när det väl vänder.

Dessutom ligger arbetslösheten fortfarande kvar en bit över 8 procent. Vilket ju är väsentligt högre än de 6 procent som gällde år 2006, då Anders Borg att talade om att det rådde ”massarbetslöshet”. Idag fördjupats och permanentats även det ”utanförskap”, som Alliansen för några år sedan sade sig kraftfullt vilja motverka.

De något mindre uppmärksammade siffrorna från Socialstyrelsen, som presenterades i förra veckan, visar exempelvis att mer än 54 000 barn lever i familjer som är långvarigt beroende av försörjningsstöd (socialbidrag). Gruppen ”bidragsberoende barn” har dessutom ökat med 10 000 på drygt fyra år. Vad vi ser är alltså en oroväckande och långsiktig trend.

För två år sedan räknade Rädda Barnen med att en dryg tiondel av Sveriges två miljoner barn lever i relativ fattigdom. Det är 200 000 barn som växer upp med sämre förutsättningar än sina jämnåriga kamrater. Det är 200 000 barn som ofta har svårt att sova på grund av att de oroar sig för hur pappa och/eller mamma ska få ekonomin att gå ihop.

Fattigdomen har dessutom fått en rad nya nyanser. Ledande forskare har börjat använda begreppet  ”nyfattigdom”. Förr hade de familjer som fick hjälp via “socialen” oftast sociala problem. Det handlade då om problem som var sammankopplade med missbruk och kriminalitet. Men idag är den vanligaste orsaken till att barn försörjs av socialbidrag istället att den ena eller bägge föräldrarna är arbetslös. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) är idag drygt fyra av tio som får socialbidrag arbetslösa. Mer än hälften av dem som är arbetslösa just nu har ingen a-kasseersättning.

Det finns en djupt förankrad svensk välfärdspolitisk grundsyn som säger att arbetslösa och sjukskrivna egentligen borde få stöd från andra håll (arbetslöshets- och sjukförsäkringen) och inte tvingas uppsöka kommunernas socialkontor. Så är det inte längre.

Att trygghetsförsäkringarna idag inte fyller sin funktion, när de behövs som mest, är en direkt effekt av alliansregeringens s.k. reformer. En del av de ovan nämnda barnen har kommit i kläm, när skyddsnäten har stramats åt, för att de flesta av oss (vissa mer än andra) ska kunna få sänkt skatt. Det handlar i grunden om ett medvetet politiskt vägval.

Visst går Sverige bra just nu. Det märks också för många av oss när vi ser ner i våra plånböcker. Men det gäller inte alla. Bilden av Sverige blir allt mer svart/vit. Allt mer kluven. Det svenska folkhemmet får, för var dag som går, allt fler ”styvbarn och eftersatta”. Den vinterkyla vi upplever just nu, mitt i den ekonomiska boomen, kanske också måste förstås symboliskt. Sverige blir allt kallare. För många av oss är ”vargavintern” långt ifrån över…

Postat av Kjell Rautio


När ska ni vakna?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fler barn i fattigdom!

 1. syfte skriver:

  belysande skrivet…och med stor sorg att se vad som sker i vårt landbara begreppet nyfattigdom…sager ju det mesta…Hanna

  • Civilisten skriver:

   Ja, tyvärr vill inte ”folk” förstå vart vi är på väg…de fortsätter sina liv med skygglappar till den dagen de själva drabbas, men då är det för sent.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Knufftummar!!Hemikram ♥

 3. skvitt skriver:

  Finns väl någon förklaring bakom all nyrikedom. och därför har svenskarna det precis lika bra eller bättre nu än förr, statistiskt sett!För så är ju staistiken, ställ ena foten i iskallt vatten och den andra i skållhett: totalt sett har du det lagom ljummet och skönt om dina fötter, totalt statistiskt sett! :=)/Skvitt

  • Civilisten skriver:

   Bra liknelse med vattnet och absolut en sanning =o)”lögn, förbannad lögn och statistik”tack för kommentaren

 4. Pellefantia skriver:

  jag mår bara illa av detta… en sak borde ligga som grund för alla samhällen även om de är kapitalistiska , barnens väl….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s