"Slaveriet" har återinförts i Sverige!

Kan ni er historia eller lever ni i er lilla ”bubbla” oförmögna att se och förstå?

Läs om vart vi är på väg, nedan 

Folkupproret mot utnyttjande av praktikanter 

 [av Josefin Brink]

Regeringen stuvar undan arbetslösa i ”samhällsnyttig sysselsättning”. Det handlar om att arbeta oavlönat och under förnedrande former – precis som för 100 år sedan.

I det gamla bondesamhället auktionerades de människor som saknade egen försörjning ut som fattighjontill traktens bönder. Mot viss ersättning från socknen inhyste bönderna hjonen i sitt hushåll mot att de arbetade på gården. 

På 1920- och 30-talen mer eller mindre tvångskommenderades arbetslösa av staten för att bygga vägar och järnvägar. AK-arbetarna hade i praktiken inget val, arbetslösheten var skyhög och hunger och misär var reella hot. Mot betalning under de lägsta arbetarlönerna jobbade AK-arbetarna månader i sträck, ofta långt hemifrån. Frågan är vilket som tärde hårdast på hjonen och AK-arbetarna: fattigdomen och det hårda slitet eller känslan av förlorat människovärde? 

Min sambos farfar rallade en tid som AK-arbetare. Och han skämdes för det resten av livet. Han och hans kamrater skulle med fog kunna känna stolthet. De byggde landet. Men de gjorde det inte som fria män. Så de skämdes.

En av de fundamentala idéerna i arbetarrörelsens projekt under 1900-talet var just att avskaffa den sortens förnedring. Att återupprätta människovärdet genom att ersätta statens tvång och överklassens välgörenhet med facklig kamp och generella välfärdssystem.
Högerns motstånd mot varje reform i den vägen har varit kompakt, från den allmänna rösträtten till MBL. Att de ”nya moderaterna” skulle ha vänt 180 grader i dessa frågor över en natt har väl ingen egentligen trott på.

Försämringarna av a-kassan och sjukförsäkringen som finansierat groteska skattesänkningar talar sitt tydliga språk. Och har lett till välförtjänta protester. Fast ganska lama med tanke på i vilken riktning de faktiskt pekar.
Hotande ekonomisk misär vid arbetslöshet och sjukdom i kombination med hög arbetslöshet påminner ju om… just det. Och i kompakt medieskugga håller en nykokt soppa av det gamla fattighjonssystemet och AK-arbetena på att införas av den borgerliga regeringen.

I en annons riktad till arbetsgivare skriver Arbetsförmedlingen:

”Har ni sysslor som aldrig blir utförda på grund av resursbrist? Genom arbetsförmedlingen finns nu möjlighet till resursförstärkning för arbetsuppgifter utöver den normala verksamheten… Ni betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.” 


Den grupp människor som utannonseras till dessa förmånliga villkor är deltagare i ”Jobb- och utvecklingsgarantin” för långtidsarbetslösa. De som genomgått 450 dagar i garantin ska, under hot om indragen ersättning, hänvisas till vad regeringen kallar ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning”. 


Någon lön ska inte betalas ut för arbetet. De långtidsarbetslösa kommer istället att få sin ersättning från den försämrade a-kassan som ger 65 procent av tidigare lön. Det betyder en maximal inkomst på 8400 kronor. För ett heltidsarbete. För den som saknar a-kassa blir ersättningen socialbidraget.
Arbetsförmedlingen beräknar att cirka 20000 personer kommer att hänvisas till de här jobben redan i år. Nästa år blir det betydligt fler. Kampen mot fattigdom och för människovärde står vid samma frontlinjer som för 100 år sedan. 

Josefin Brink

 


reinfteckningC.jpg

Hur länge till skall vi blunda för det som verkligen händer?

Hur länge skall egoismen styra oss?

Hur länge till skall vi kasta skit på varandra?

Hur naiva är vi?

 

[länkarna i Josefin Brinks text är inlagda av mig, civilisten]

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till "Slaveriet" har återinförts i Sverige!

 1. Civilisten skriver:

  Vem bryr sig…så länge man inte blir arbetslös eller sjuk!

 2. Leo Beata skriver:

  Alliansen pratar om det fiiina med ”volontärer” och ”volontärarbete”… och så kan vi montera ner trygghetssystemen ett eller ett par snäpp till…Det är för jävligt… och det värsta: Det är bara vi som kan ändra på det och vi vägrar se…

  • Civilisten skriver:

   Inte ser vi vad som händer, de flesta har sin skygglappar på sig, så att de kallad för det ”sovande folket” där har reinfeldt rätt….och vi sover jävligt tungt.Det är omöjligt att bygga en välfärd på allmosor från de välbärgade/rika…vi har varit där och jag vill då inte dit igen…tack för kommentaren

 3. Maria de Suède skriver:

  Jag hàller pà och skriver en berättelse om en hemlös kvinna pà min blogg Parisiska för freden, fem delar just nu… Vi fàr se vad det blir av det hela…Men det var bra skrivet!

 4. trerk skriver:

  Det är ett ondskans påhitt med FAS 3.Jag undrar var detta citat går att få bekräftat:”Har ni sysslor som aldrig blir utförda på grund av resursbrist? Genom arbetsförmedlingen finns nu möjlighet till resursförstärkning för arbetsuppgifter utöver den normala verksamheten… Ni betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s