RUT slår sönder vårt samhälle!

Glöm inte att RUT är till för endast en minoritet i samhället, annars skulle RUT automatiskt självdö av det blir för dyrt!  

Skulle RUT vara rättvist skulle alla få en RUT-peng varje månad oavsett inkomst, typ som barnbidraget.

Karl Axel Strid skriver om RUT och jag lägger in hela artikeln nedan, finns även som PDF här!

 


Vilket existensberättigande har Socialdemokraterna om inte partiet i första hand prioriterar de som har det jävligast? Det undrar Karl Axel Strid och skriver att S borde börja med att verkligen ta avstånd från RUT.

I Valrörelsen fastslog Mona Sahlin tidigt att de rödgröna skulle avskaffa RUT-avdraget om maktskifte skedde. Hur den inställningen påverkade valutgången kan väl ingen bedöma och ingen torde hädanefter vara intresserad av en undersökning av saken: orättvisan är permanentad.

Oppositionen tycks lida av oförmåga att föra en genomlysande ideologisk debatt mot den Schlingmanska strategin att med fingertoppskänsla välja ut olika medborgargrupper, undan för undan, och förse dessa med väl avvägda ekonomiska privilegier, så att mittfältets många väljare kan ta ett avgörande steg över till borgerligheten.

Det kan till och med förmodas att den stora majoritet medborgare som inte åtnjuter RUT-avdraget av olika anledningar, såsom vilja att städa sitt eget hem eller ren och skär fattigdom, tyckte att Sahlins inställning var småaktig.

Uppfattningen hos gemene man var nog att alla som tog del av avdraget var personer med trängande behov av den hjälpen. Näringsministern, vägledd av sin kriminologiska instinkt, hade ju också kontrat med att RUT gick jämt upp i och med att svartjobb blev vita. Det är till att känna sina välavlönade pappenheimare!

Sahlins rättviseinställning, som antydde hur pengamedel undandrogs sociala insatser för fattigfolket och överfördes till dem som också har de högsta jobbskatteavdragen, kom att skymmas av Olofssons rättvisepatos rörande två olika penningfack i samma kista i Riksvalvet.

Det är Så här sammanhållningen i vårt land undermineras.

Och det är så branschorganisationen Almega kan dra en lättnadens suck, när nu oppositionen inte begärde att de siffror RUT-anhängarna använder till försvar bryts ned i detalj och kan visa hur orättvisan verkligen ser ut. En riksdagskandidat (KD) från vårt län anförde i en lanseringsinsändare i den stora lokaltidningen att en fjärdedel av de RUT-priviligerade hade en månadsinkomst under 17 000. Detta är naturligtvis inte sant. Om med månadsinkomst menas´månadslön är det helt omöjligt. Människor i den ekonomiska situationen torde heller inte ha så stora boendeytor att de inte kan klara av städningen på en kafferast.

I Inkomstgruppen under 17 000 finns däremot de flesta pensionärer, av vilka åtskilliga kan ha sålt sin villa eller bostadsrätt för ett enklare boende på äldre dagar. Det skall i dagens läge, med en inlåningsränta som är noll eller föga däröver, behövas astronomiska belopp på banken för att en sådan pensionär skall nå upp till 17 000. Däremot kan säkert denna pensionär unna sig – honi soit! – en eller två timmars städhjälp i månaden med RUT-avdrag.

Samtidigt kan man inte annat än förundras över vår riksdagskandidats (KD) kristliga tanke att det är gott och väl att en fjärdedel av RUT-kunderna tillhör den grupp som har den lägsta inkomsten. Det skulle ju rubba all samhällelig ordning – tanken svindlar – om den kategorin utgjorde tre fjärdedelar. Ordspråket ”När det regnar på prästen så skvätter det på klockaren” har sin giltighet än i dag i vissa sammanhang, även om skvättet kan vara nog så påvert.

Låt oss titta på vår ovan skisserade pensionär i jämförelse med en annan RUT-avdragare, nämligen Maria Abrahamsson (M), nybliven riksdagskvinna, tidigare hjälpreda åt Moderaterna i juridiska frågor samt ledarskribent i Svenska Dagbladet. Att jag väljer Abrahamsson beror på att hon i ett program i radions P1 cirka två månader före valet uppgav att hon åtnjuter åtta timmars avdrag i månaden för inhyrt hushållsarbete. Hennes uppriktighet hedrar henne. Det blir 8-1 till välavlönade Abrahamsson mot pensionären i matchen om att få ut mesta möjliga ur det vita kassafack, till vilket näringsministern överfört det hon kallar svarta pengar. Att Abrahamsson är jur.kand. och gift med en lagklok rättschef antyder ju också att familjen är spränglärd i frågor om brott och laglydighet.

Jag vägrar tro att Maria Abrahamsson före RUT-avdragets införande skulle ha begått de lagbrott som utnyttjandet av svart arbetskraft innebär, hur intensivt Maud Olofsson än hävdar att hon likt en Näringsdepartementets ”deus ex machina” höjt moralen hos de välbeställda hushållens innehavare. Närmare fenomenet modernt avlatsbrev kan vi knappast komma.

Alla minns hur den så kallade pigdebatten rasade en lång tid före RUT:s införande. Från vänster hävdades att folk gott kunde ta hand om sin skit själva i stället för att hyra in tjänster som påminde om forna tiders pigjobb. Från höger anföll man med angrepp på själva ordet piga och menade att det som efterfrågades var proffsigt och krävde sin särskilda yrkesskicklighet. Längre än så kom aldrig diskussionen: den var och förblev symbolisk, angav bara positioner.

Det var nu näringsministern trädde in på scenen och fastställde värdet av det arbete som RUT-avdraget subventionerar: hälften av det avtalade. Och eftersom ingen, enligt hennes tolkning av den svenska folksjälens inställning till last och brott, var beredd att betala mer än hälften för det proffsiga och krävande arbetet, så varför inte trolla lite mellan kassakistorna.

Kvar efter valrörelsen med dess inslag av RUT står frågan hur länge Arbetarpartiet Socialdemokraterna skall fortsätta sitt tassande runt de borgerliga reformerna och hur oförmågan att skapa solidaritet skall botas.

Vad har partiet för existensberättigande, om det inte hundraprocentigt ställer upp för dem som har det jävligast?

 Karl Axel Strid

ETC Örebro

honi soit (franska) = skam den

 deus ex machina (latin) = ”gud ur en maskin” Begreppet har utökats och används i dag för alla händelser i en berättelse som på ett osannolikt sätt räddar en till synes omöjlig situation. 


rut sjuk.jpg

 


Läs även:

Sextrakasserier och hushållstjänster

Som tack för 27 år, hänvisar vi till fattighuset.

.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till RUT slår sönder vårt samhälle!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Jajamensan… Du gjordet igen!!! fångade min uppmärksamhet alltsåDeus ex machina? =0)Hemikram ♥

  • Civilisten skriver:

   deus ex machina (latin) = ”gud ur en maskin” Begreppet har utökats och används i dag för alla händelser i en berättelse som på ett osannolikt sätt räddar en till synes omöjlig situation. kram

 2. Civilisten skriver:

  Jag har lagt till två mycket läsvärda länkar längst ner!

 3. Debattlust skriver:

  Rut-utnyttjandet sker av de priviligierade, ja. Samtidigt ska inga bidrag räcka till annat än en viss standard, då arbete ska löna sig. Omfördelning av skattefinanser har skett, avdrag=färre bidrag. Enkel logisk matematik. Klyftorna ökar i sann alliansanda. Tyvärr…

  • Civilisten skriver:

   Jag förstår inte borgerlig politik, den verkar bygga på kortsiktig profit, i förlängningen är den rent kontraproduktiv och öppnar för kriminalitet i samhället.

 4. Civilisten skriver:

  Knuff!

 5. Pellefantia skriver:

  knuff jag har knuffat och tummat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s