Den zombieliknande vänstern!

Idag väljer jag att lyfta fram Maria-Pia Boëthius  ledare i ETC från den 30 dec. 2010

Mycket läsvärt!


LEDARE

I revyn Lådan på 1970-talet utspann sig följande samtal mellan Hasse och Tage, som föreställde två mäktiga socialdemokrater:

-Tage: Har vi råd att i dagens läge ha kvar våra vänner i socialgrupp tre?
-Hasse: Nej. Ju högre man kommer upp i inkomstklasserna, desto bättre förstår man ju hur fint kapitalismen  egentligen fungerar.

På 1970-talet var det satir, idag förefaller det ha blivit verklighet. Högerfalangen inom socialdemokratin tycks ha övergivit de mest utsatta, trots att det är socialdemokratins hela existensberättigande och grundidé: strävandet efter jämlikhet, solidaritet och inkomstfördelning. Bedömningen måste vara att det inte ger tillräckligt med röster. Men vänstern är inget varumärke, som ägs av någon partigrupp, det är ett sätt att tänka och se på våra gemensamma liv, ett sätt att berätta världen som skiljer sig från kapitalismens. Man kan inte styra och ställa med detta begrepp som man vill på maktens arenor, utan att förlora rätten att kalla sig vänster. Är det vad som håller på att hända med socialdemokraterna? Och vart ska en socialdemokrati som förlorar eller avsäger sig vänsterperspektivet ta vägen?

Var brittiska New Labour under Tony Blair verkligen vänster? Eller var det ett gäng karriärister som kidnappade begreppet och ställde om kursen uppifrån? Efter över ett decennium med Labour visar en ny, brittisk opinionsundersökning att 40 procent av medborgarna överhuvudtaget inte litar på några politiker, oavsett partifärg. Bara en tredjedel är för omfördelning av inkomsterna; samtidigt som en stor majoritet tycker att klyftorna mellan fattiga och rika är för stor. Det går naturligtvis inte ihop. Hur kommer det sig att medborgarna, eller väljarkåren är så förvirrade? Kan det bero på att New Labour på ytan höll sig med en vänstermoral (jämlikhet), för att kunna sälja in sig som vänster, men inte hade några idéer för eller ens planer på att styra in politiken mot ökad jämlikhet och solidaritet? Tvärtom ökade klyftorna kraftigt, liksom under regeringen Göran Persson.

Hela valåret 2010 har jag tyckt att oppositionen varit ursvag, suddig och feg. En vänster och ett miljöparti som vill företräda miljörörelsen under de kanske värsta kriserna någonsin i demokratins för att inte säga världens historia, som inte förmår, inte vill eller inte vågar tala klarspråk om den marknadsstat vi nu lever under, som inte vågar säga att evig tillväxt är omöjlig om vi ska rädda planeten och som inte vågar utmana kapitalismen – är de värda att handha vänstern och klimathoten? Man måste våga tala sanning och man måste kunna formulera vad det är som pågår i världen, hur impopulär den sanningen än är. Man kanske inte vinner valet denna gång – strutseri och förnekelse är nutidens värsta pandemi, men med tiden kommer verkligheten att komma ikapp och springa förbi den världsbild som de borgerliga medierna, alliansen, högern och lobbyismen minuterar ut. Vi hade behövt tusen brandtal, vi fick inte ett enda.

På mig verkar det som om oppositionen är oupplyst, som att den hämtar sin information och världsbild från borgerliga medier, feg public service, egendomliga mediekonsulter och sladdriga opinionsundersökningar, nu när de har allt färre levande medlemmar. Som om målet inte är att våga säga att en annan värld är möjlig utan att vinna valet inom den riggade verklighet vi nu lever i. När uppgiften istället borde ha varit att slå hål på, helt enkelt massakrera, idén om att vi kan fortsätta som vanligt, konsumera som vanligt och som vanligt lämna de mest utsatta i sticket. Den rödgröna rörelsen verkar ha tänkt att de skulle kunna vinna valet genom att tiga och underkasta sig riggningen. Istället blev det en brakförlust. Jag tror att de flesta medborgare som ljuger för sig själva vet att de gör det (allt annat verkar för hemskt) och att de längtar efter en utväg, en vänster och ett Miljöparti som äntligen talar i klartext och som har idéer om hur vi ska ta oss ur denna malström, detta tjatter av trösterikt, säljande och förljuget politiskt babbel. Om vänstern och Miljöpartiet inte har några nya idéer bör de helt enkelt abdikera och låta andra krafter ta över, låta andra ta hand om vänstern och miljöhotet.
I Ian McEwans nya, faktiskt riktigt dåliga roman Hetta finns ändå en bra passus. ”Hon gillade hans mission och läste lojalt hans klimatförändringsartiklar i tidningarna. Men en gång sade hon till honom att om man tog frågan på allvar skulle det vara detsamma som att tänka på den hela tiden. Bredvid den krympte allt annat. Det dagliga livet tillät inte det, sa hon.”

De rödgrönas uppgift borde ha varit att få oss att ”tänka på det hela tiden”. Och att påpeka att det dagliga livet under kapitalismen är förljuget, vad är det för livsidé att jobba sig sönder och samman för att sedan inhösta onödiga ägodelar? Och att få kvinnan i romanen att inse att man inte krymper, utan växer av att betrakta sanningen, att livet är ett äventyr och att förnekandet är en zombietillvaro.
Jag upplever Wikileaks avslöjanden och stödet för det, som den nya generationens sextiåtta – och jag bara älskar detta sextiåtta. Bäst hittills. Om det inte blåser över, att organisera sig är ännu inte denna generations starka sida, men den brukar komma med nya, häpnadsväckande lösningar.

Wikileaks avslöjanden slår hål på riggningen, det otäcka samförståndet mellan makt och media, det som hållit oss i i tvångströja. På något sätt förvandlade Wikileaks – över en natt – både traditionella medier och politisk makt till gårdagens nyheter, till förlegade företrädare för vad som rör sig i de yngre folkdjupen. Om jag vore talesperson för vänstern eller miljörörelsen skulle jag ha basunerat ut att något helt avgörande håller på att hända tack vare Wikileaks. De behöver tänka nytt och de unga behöver stöd. Men det förfärliga är att jag undrar om etablerad vänster och miljörörelse ens fattar vad som håller på att hända, upptagna som de är av sina utgångna omvärldskonsulter. 
Har de inte begripit att ”det som ligger helt rätt i tiden” redan är gammal skåpmat?


capitalism isn't working.jpg
Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Den zombieliknande vänstern!

 1. Islandsmamman skriver:

  Fy FAN vad bra!!!

 2. HEMIMAMMA skriver:

  AMEN!!Hemikram ♥

 3. Maria de Suède skriver:

  Det stämmer bra det…Jag sade ju det förut… S behöver finna sina rötter igen…

 4. superzeke skriver:

  vet inte om du har läst detta som Dan Josefsson har skrivit, långt men tänkvärthttp://josefsson.net/artikelarkiv/124-korstaget-mot-vaelfaerden-eller-den-svenska-elitens-valdsamma-revolt.htmlEn sak som Lars Ohly sa i en intervju angående en 100 % statlig bank och Tobinskatt är ett stort steg på väg till en bättre ekonomisk struktur.http://di.se/DiTV/2010/8/25/Ohly-Vill-skapa-en-statlig-superbank/Just att ha en stor statligt ägd bank är extremt viktigt eftersom det skulle kunna ändra enormt mycket på spelreglerna.Då hade vi inte behövt ”rädda oansvariga” privata banker.Om staten behöver pengar och lånar av den statliga så kommer räntan på en sådan statsskuld att gå tillbaka till staten.Ellen Brown talar om vikten av en ”folkets bank” här. Den finns i North Dakota och det är den enda som finns i USA. North Dakota är också den enda delstaten utan ekonomiska problem eller arbetslöshet.http://www.youtube.com/watch?v=v6Q0YWQdnfUDet är just detta som vänsterrörelsen måste itu med och detta kan göras utan att några lagar behöver ändras överhuvudtaget.janne

 5. Kao skriver:

  Huvudet på spiken och en fet tumme!Det har för länge sen visat sej att råkapitalismen bara skapar jätteproblem och större klassklyftor. Därför var det en fröjd att se hur det var med den saken nu när jag var på Kuba i december.Jag har alltid röstat rött, men börjar blir ordentligt trött på (V). Har varit med på kursgårdar och hört åtskilligt pladder som aldrig leder någon vart. De måste sparka ut de gamla gubbarna och kärringarna ur partiet, som fortfarande tror på ren och skär kommunism.Självfallet finns det ett mellanting mellan råkapitalismen och kommunismen. Det gäller bara att några startar ett parti som ligger i mitten av vänstern. Vänstersocialisterna är ett så litet parti att det inte ens fanns valsedlar vid vallokalerna. Det är en bunt lite småbittra vänsterpartister som gått ur partiet (tyvärr är alla ganska gamla, det är inte så bra). Förra RFSU-bossen Margot Ingvardsson är en av dem. Det behövs ett parti mellan sossarna och vänsterpartiet.Kao

  • Civilisten skriver:

   Jag har som du alltid röstar rött (V) utom i vissa kommunval där MP fått min röst, vad egentliga vänstern står idag är för gemen man svårt att förstå. S rör sig mot högern, därav förlusten av väljare, V står där S stod på 70-talet…S måste vakna, kanske även delar av V

 6. HEMIMAMMA skriver:

  jag instämmer i min lärare Zekes ord…Hörru civilisten?? Du vet ju redan vad jag tänker i denna fråga så då tänker jag ta upp en MYCKET viktig fråga nämligen när ska du välja stilmallen ”blad” så jag får se hela globen men utan denna tråkiga mittenvita mellanparti och i stället vit text emot den globala bakgrunden?Huh huh??? Exekvera detta omedelbart, för då stiger det utseendemässiga värdet på din blogg och i en skönhetsfixerad bloggvärld så lockar det fler läsare…Nu skriver jag dig det på näsan bara så att du vet =0)Hemikram

 7. HEMIMAMMA skriver:

  och så väljer du en djupblå bakgrund och header capice?

 8. Agnetha skriver:

  TUMME !!!!!Instämmer i vartenda ord !Lägg ut detta på Newsmill !Säger som Islandsmamman : Fy FAAN va bra !!!!!!!!Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s