Det kan bli värre – Noll kronor i ersättning i Fas 3

Som sagt, det kan bli värre

SLAVERIET är tillbaka i Sverige!

 

Skrivet av Eva Hillén Ahlström och är hämtat här!


Det har pågått diskussioner om Fas 3 i bloggosfären och i övriga medier, inte minst efter TV4:s granskning av arbetsmarknadsåtgärden.

 Regeringen skapade ju något som hette jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa över 25 år som består av tre faser.

 I faserna ett och två lämnas en ersättning i form av aktivitetsstöd på 65 procents a-kassenivå för dem som varit berättigade till a-kassa. Grundersättning på ALFA-nivå med 320 kr/dag före skatt till dem som uppfyllt arbetsvillkoret men inte tillhör någon a-kassa. För övriga en ersättning på 223 kr/dag före skatt. Aktivitetsstödet utbetalas från Försäkringskassan efter beslut från Arbetsförmedlingen.

 I april 2009 dök de första arbetslösa upp för övergång till Fas 3 och in i den ”samhällsnyttiga sysselsättningen”. Vilken ersättning utbetalas då i denna fas?

 Jo, för de två först nämnda grupperna blir aktivitetsstödet oförändrat, alltså 65 procents a-kassa alternativt ersättning enligt ALFA-nivån.

 Den tredje gruppen som hittills har fått 223 kr, får däremot noll kronor i ersättning med hänvisningen att söka socialbidrag (försörjningsstöd) hos kommunen vid behov. Jobba åtta timmar om dagen utan en enda krona i ersättning.

 Citat ur cirkuläret från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som snyggt trillade in i min e-postbox i samband med att de första arbetslösa skulle träda in i Fas 3:

 Ersättning till deltagaren 

I jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas skiljer sig ersättningen åt mellan dem som kvalificerat sig för arbetslöshetsersättning och övriga: 

  * Arbetssökande som, innan anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin, har fått arbetslöshetsersättning, enligt lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, är berättigade till fortsatt aktivitetsstöd.

  * Arbetssökande, som inte hade arbetslöshetsersättning innan anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin, ärinte berättigade till aktivitetsstöd under fas 3 (mina fetmarkeringar).

 De sökande får meddelande från Försäkringskassan när deras sista aktivitetsstödsdag är utbetalad. 

 Om en person, som är anvisad till jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, ansöker om försörjningsstöd får kommunen i sedvanlig ordning pröva om hon/han uppfyller villkoren för att få ekonomiskt bistånd.

 Nu är det ju inte så enkelt att den arbetslösa i den ”samhällsnyttiga sysselsättningsåtgärden” säkert får något socialbidrag. Man räknar familjens samlade inkomster och utifrån en eventuell partners inkomst, kan det visa sig att familjen hamnar på plus minus noll i relation till dess norm. Eller kanske ett underskott på 100 kr, 279 kr, 456 kr, 634 kr, eller … i underskott. Per månad!

 Jobba åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, 22 dagar i månaden, med en ersättning från noll kronor upp till familjens socialbidragsnorm, år ut och år in fram till pension. Om de inte lyckas få ett jobb som de inte har fått under fas ett och två som har pågått i 450 dagar.

 Kan man tänka sig att arbetssökande som endast får någon krona, eller ingen alls, låter sig bli utskrivna från AF och därmed hyfsar arbetslöshetsstatistiken?

SKL krävde naturligtvis i remissvar och överläggningar med arbetsmarknadsdepartementet en annan ordning. Men fick inte gehör. Jag pratade med en tjänsteman där när nyordningen trädde i kraft.

Slavarbete!

 Du kan läsa cirkuläret 09:19 från SKL på http://brs.skl.se/skbibl/cirkdoc.jsp?searchpage=brsbibl_cirk.htm&search1_cnr=09%3A19&op1=&type=&db=CIRK&from=1&toc_length=20&currdoc=1.  

Eva


2011-01-15, 14:55  Permalink 


fas3.jpg
Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Det kan bli värre – Noll kronor i ersättning i Fas 3

 1. Tack så mycket för att du har uppmärksammat mitt blogginlägg. Ämnet är oerhört viktigt. Man räknar med att under 2011 kommer det att finnas 40 000 arbetslösa i Fas 3. Mvh/Eva

  • Civilisten skriver:

   Tack själv för ditt blogginlägg, nog viktigt att lägga ut och sprida om vad som egentligen pågår där ute. Det är allt för många som lever i en skyddad verkstad i och med att de har jobb båda två, de kör på inte ont anande vad som lurar bakom hörnet, om någon av dem blir arbetslös eller sjukskriven. Jag har skrivt om det tidigare och kommer fortsätta skriva och lägga ut viktiga artiklar och blogginlägg i ämnet.Mvh Micke

 2. Jo, jag har kikat igenom din blogg och ser att du har fokus på dem som ställs utanför våra alltmer urholkade trygghetssystem. Människor som far oerhört illa, inte minst barn och unga. Jag blev glad över att hitta din blogg som jag fortsättningsvis kommer att följa.Mvh/Eva

 3. Civilisten skriver:

  Vakna alla där ute…läs och försök att förstå vad som håller på att hända!

 4. Leo Beata skriver:

  Evas blogg finns inte längre, är det fel på länken… eller vad har hänt?

 5. Leo Beata skriver:

  Nu funkade det! Otroligt alltihop… HUR KAN VI BARA ACCEPTERA DETTA? För att det ännu inte drabbat oss eller nå´n vi känner närmare… utan bara ”dom”?

  • Civilisten skriver:

   Ja, jag tror många inte kommer att fatta något av det fören den dan det drabbar dem själva eller någon nära vän/släkting….då är det för sent

 6. HEMIMAMMA skriver:

  KNUFFAR!

 7. Maj-san skriver:

  Jag läser ditt inlägg om och om igen, begriper bara inte hur det kunde bli så här i Sverige, så fort det gick att montera ner allt, så fort det gick att få svaga människor ännu svagare. Detta är otroligt skrämmande, och behövs nå ut till många.Tack för ett mycket bra inlägg och detta kommer jag reblogga.

  • Civilisten skriver:

   Sprid det vidare, det som händer i Sverige nu är inget annat än en ren tillbaka gång till trälstadiet.

 8. irene björkeroth skriver:

  har tills nu inte vetat om denna horribla regel, att de som endast hade 223 kr i fas 2 får klara sig på 0 kr!!! detta kommer att drabba min man och indirekt mig som får försörja honom på mitt aktivitetsstöd!! denna förordning om aktivitettstöd kom väl till under sossarnas tid? ,,(1996) och nu har vi 2011….och ingen har brytt sig om denna regel…..skandal!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s