FAS 3 – Arbetsförmedlingen slår på de som redan ligger!

Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros som tidigare kritiserade Jobbfabriken, läs mitt förra inlägg, har blivit utkastade av jobbfabriken och avstängda av arbetsförmedlingen,

Det låter helt bakvänt med tanke på att Arbetsmarknadsministern uppmanat de i FAS 3 att komma med synpunkter. Men när de gör det blir de bestraffade och till och med polisanmälda.

Företagen som missköter undgår däremot granskning från arbetsförmedlingens sida.

Ivan Daza fortsätter att förtala (vilket är straffbart) och ljuga om anledningen till att de är utkastade från Jobbfabriken

Läs nedan  


Arbetsförmedlingen fattade beslutet

Publicerad 10 februari, 2011 17:01

I tisdags blev Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros inkallade till regionchefen Håkan Björkenfelt. De blev inkallade en och en till ett trepartssamtal. Den tredje parten var en handläggare från Arbetsförmedlingen.

LO-Tidningen talar med kvinnorna en och en. Båda lämnar samstämmiga uppgifter. Jobbfabriken stängde av dem därför att hade kommit med kritik i tidningen.

– De hittade på en del annat också, men det var på grund av tidningsartikeln som vi blev avstängda, säger Eliana Carvacho.

Även Ivan Daza säger att kvinnorna blev avstängda. Sedan talar LO-Tidningen med i tur och ordning Gert Sternskog, chef för Arbetsmedlingens programenhet och ytterst ansvarig för jobb- och utvecklingsgarantin, Jobbfabrikens regionchef Håkan Björkenfelt och Göran Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen Vård och Administration i Malmö.

Då är det Arbetsförmedlingen, inte Jobbfabriken, som har fattat beslutet. Det är nämligen myndighetsutövning.

Ivan Daza hävdar att kvinnorna inte blev avstängda därför att de var med i tidningen. Han anger i stället två andra skäl:

Kvinnorna har ägnat sig åt ”grov internetmobbning” av andra deltagare i fas 3.

De har muntligen grovt förtalat andra deltagare. ”Vittnen från Arbetsförmedlingen” har sett och hört detta. Jobbfabriken överväger om det finns grund för polisanmälan ”i dialog med berörda, facket och polisen”.

– Den uppgiften får stå för Ivan Daza. Jag känner inte till att någon från Arbetsförmedlingen skulle ha blivit vittne till grovt förtal, säger Göran Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Nätmobbningen ska ha skett på Facebook, både på Jobbfabrikens sida och på kvinnornas personliga Facebook-sidor, som bara deras vänner kan se. Enligt Håkan Björkenfelt har den pågått i fem sex veckor.

LO-Tidningen har letat på Jobbfabrikens sida utan att hitta någonting.

Så frågan kvarstår: Varför fick kvinnorna sluta? Arbetsförmedlingen fattade beslutet. Sektionschefen Göran Olsson säger:

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden, säger han och tillägger att kvinnornas medverkan i medierna ”absolut inte är något skäl”.

Kvinnorna behåller aktivitetsstödet. Eliana Carvacho ska få en ny placering den 18 februari. Gyöngyver Meszaros börjar jobba på en förskola den 1 mars.

Skrivet av Mats Pejer

 


 

arbetsförnedringen.jpg

Läs även vad arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)  har sagt 


Löntagarbloggen har gjort upptäckten i ett riksdagsprotokoll:

Anf. 36 Arbetsmarknadsminister HILLEVI ENGSTRÖM (M):

”Det är inte heller så att den som har en synpunkt eller ett klagomål på något sätt ska bestraffas. Tvärtom ska man ta till vara människors synpunkter.”

Igår skrev jag ett inlägg om Hans Johlgren som hade blivit både polisanmäld och avstängd från arbetsförmedlingen för att han kritiserade Personalstrategerna som anordnare när de satte deltagarna på att renovera lokalerna.

Och historien fortsätter. Löntagarbloggen igen:

Tidningen Efter arbetet lät samtidigt Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros, komma till tals och ge sin syn på den situation som de har hamnat i. Nu visar det sig att både Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros har blivit avstängda från sin anordnare Jobbfabriken.

Vad har arbetsmarknadsministern för syn på det här med oseriösa anordnare samt yttrandefriheten att kritisera dessa?

I en interpellationsdebatt den 21 januari 2011 säger hon såhär:

Anf. 34 Arbetsmarknadsminister HILLEVI ENGSTRÖM (M):
”Det är Arbetsförmedlingens uppgift och skyldighet både att vidta nödvändiga kvalitetskontroller innan en deltagare placeras hos en anordnare av platser och att följa upp de anordnare som tar emot deltagare.”

Problemet är ju bara det att arbetsförmedlingen i dialog med anordnarna som har stängt av deltagarna. Löntagarbloggen:

Anf. 43 Arbetsmarknadsminister HILLEVI ENGSTRÖM (M):
”…det är viktigt att Arbetsförmedlingen får signaler från dem som är i jobb- och utvecklingsgarantin, från dem som är långtidsarbetslösa. Det kan ske via telefon, mejl och samtal med sin förmedlare.”

Arbetsmarknadsministern fortsätter i samma anförande:

”När det gäller vad som kan göras mot oseriösa aktörer är den första åtgärden att påpeka felen. Om dessa inte åtgärdas är nästa steg att avbryta den överenskommelse man har.”

Överenskommelsen har ju i och för sig avbrutits. Men med Hans, Eliana och Gyöngyver, inte med arrangörerna Personalstrategerna och Jobbfabriken.

Arbetsmarknadsministerns löften om att ingen bestraffning ska förekomma verkar ju trevlig, men knappast en korrekt återgivning av verkligheten. Löntagarbloggen igen:

I verkligheten är dock fortfarande Hans Johlgren, Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros avstängda och utan ersättning för att de gjorde precis som arbetsmarknadsministern sa. De kom med signaler om sina oseriösa anordnare.


Hillevi.jpg

Illustration av Magnus Bard (KA nr 19/2010)


Läs denna länk:  Sex tips till Hillevi!


Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till FAS 3 – Arbetsförmedlingen slår på de som redan ligger!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  har tagit ett glas vin för att fira Mubaraks avgång =0)

  • Civilisten skriver:

   Än finns det hopp!Det kanske måste till nåt liknande i detta land om M får fortsätta förstöra

 2. otur skriver:

  Felgranskning!

 3. Civilisten skriver:

  Hur länge ska vi tillåta dessa verklighetsfrämmande personer styra vårt land?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s