FAS 3 ger företag miljonvinster!

Våra skattepengar går rakt ner i fickorna på dessa personer, utan att de i FAS 3 får något tillbaka…och det är regeringen som är skyldig till detta slöseri med våra skattepengar!

 

Läs nedan ur Alliansfritt

 


GENIALISKTLO-tidningen:

”Långtidsarbetslösheten har skapat en ny industri, som lever på Ams-bidrag. Framtiden är ljus. Bara i fjol fördubblades antalet deltagare i fas 3. 2013 har antalet fördubblats på nytt. Då deltar nästan 50 000 personer i fas 3, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.”

Medan arbetslösa tvingas delta i meningslösa program tjänar somliga storkovan – ett sådant företag är Jobbfabriken:

”Under 2010 femdubblades omsättningen till 30 miljoner kronor. Ungefär 90 procent, 27 miljoner kronor, kommer från skattebetalarna som ersättning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Antalet anställda ökade från sju till 40.”

Idén är enkel: företaget anordnar plaster för långtidsarbetslösa där de ska utföra nån form av arbetsuppgifter – det är inte reglerat vad. Den arbetslösa får 80% av sin tidigare ersättning, vilket alltså kan vara så lite som 3400 kronor för ett heltidsjobb. Den som erbjuder platsen får 225 kronor om dagen från arbetsförmedlingen. LO-tidningen igen:

 

Gyöngyver Meszaros var deltagare på Jobbfabriken.

– Vi drack kaffe och pratade hela dagarna. De brydde sig inte om vad vi gjorde så länge de fick in sina pengar. En del sitter och stickar hela dagarna. Det är deras projekt på Jobbfabriken, säger hon.

 

Alltså, ett företag får skattepengar för att erbjuda fika åt en långtidsarbetslösa som efter fikat är precis lika arbetslösa som tidigare, det är alliansens arbetsmarknadspolitik när den är som aktivast. What’s in for the Jobbfabrik är lätt att se, men vad någon annan tjänar på det är fullständigt obegripligt.

Foto på förstasidan: helt autentiskt från Jobbfabrikens hemsida.


Här hela artikeln ur LO-tidningen:

Företaget tjänade 27 miljoner på fas 3

Jobbfabrikens grundare och Blatteförmedlingens vd Ivan Daza är entreprenör i en framtidsbransch: långtidsarbetslösa i fas 3.

2009 tjänade han 952 000 kronor – 531 000 kronor i lön och 421 000 kronor i aktieutdelning – från Blatteförmedlingen AB och moderbolaget Ravolution AB.

Under 2010 femdubblades omsättningen till 30 miljoner kronor. Ungefär 90 procent, 27 miljoner kronor, kommer från skattebetalarna som ersättning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Antalet anställda ökade från sju till 40.

– Vi kommer inte att bli så mycket större. Kanske kommer vi att etablera oss i ytterligare en eller två kommuner som anmält intresse, säger Ivan Daza.

Långtidsarbetslösheten har skapat en ny industri, som lever på Ams-bidrag. Framtiden är ljus. Bara i fjol fördubblades antalet deltagare i fas 3. 2013 har antalet fördubblats på nytt. Då deltar nästan 50 000 personer i fas 3, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

Deltagarnas framtid är inte lika ljus. Utsikterna att få jobb är näst intill obefintliga. I medierna finns gott om berättelser om meningslösa aktiviteter eller ren sysslolöshet. Kritikerna talar om ”förvaring”.

– Vi erbjuder meningsfull sysselsättning åt alla deltagare. Sedan är det upp till individen att ta ett eget ansvar, betonar Ivan Daza.

Drygt 600 arbetslösa deltar i fas 3 hos Jobbfabriken, som därmed antagligen är störst i Sverige. Det går inte att säga säkert, eftersom Arbetsförmedlingens lista på anordnare är hemlig.

2009 omsatte Blatteförmedlingen knappt sex miljoner. Vinsten efter finansnetto blev 557 000 kronor. Bokslutet för 2010 blir klart i mars. Innan dess vill Ivan Daza inte säga någonting om vinsten för 2010 mer än att resultatet ”troligen blir bättre än 2009”.

Jobbfabriken får 225 kronor per person och dag för att ta emot långtidsarbetslösa. Det blir 5 000 per person och månad.

Gyöngyver Meszaros var deltagare på Jobbfabriken.

– Vi drack kaffe och pratade hela dagarna. De brydde sig inte om vad vi gjorde så länge de fick in sina pengar. En del sitter och stickar hela dagarna. Det är deras projekt på Jobbfabriken, säger hon.

Om den beskrivningen är korrekt ska Arbetsförmedlingen gripa in. Arbetsförmedlingen ska kontrollera verksamheten.

– Självklart är det inte ok om deltagarna bara sitter av tiden. De ska erbjudas en konkret sysselsättning och en verksamhet. Det är syftet med fas 3, säger Gert Sternskog, chef på Arbetsförmedlingens programenhet.

Men Riksrevisionen är inte imponerad, utan skriver i en färsk rapport att Arbetsförmedlingens kontroll av anordnarna brister.

Bara 1,5 procent av deltagarna i fas 3 får jobb, enligt Gert Sternskog. Ivan Daza hävdar att Jobbfabriken lyckas bättre. Tio procent av deltagarna får jobb – hälften på Jobbfabriken och hälften utanför. Siffran går inte att kontrollera.

– Vi vill stimulera till att få ut människor i arbete. Därför har vi infört en provision på 2 000 kronor till handledaren när någon får jobb. Då firar vi med champagne, berättar Ivan Daza.

Jobbfabrikens deltagare ska ägna sig åt olika projekt. Ett av de vanligaste är att skriva en ”livsbok”. Det går ut på att intervjua en gammal människa som berättar om sitt liv.

Hur hjälper det folk att komma in på arbetsmarknaden?

– De stärker sina datakunskaper. Många har inte ens en e-postadress när de kommer till oss. De stärker sin skrivförmåga. De lär sig planera. De som har dålig svenska lär sig språket. De som skriver en livsbok får mer självförtroende, säger Ivan Daza.

Låter ni deltagare sitta sysslolösa hela dagarna?

– Vi erbjuder projekt som har mening och skapar referenser. Om en person inte vill så mycket kan vi föreslå andra projekt. Om inte det hjälper tar vi till slut ett samtal med arbetsförmedlaren och rekommenderar att personen går till en annan anordnare.

Fas 3 i siffror
Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till FAS 3 ger företag miljonvinster!

 1. Ken skriver:

  Fan också, kanske dags att sparka igång den vilande firman. Så länge det är lagligt så gör ju inte företagen något fel. Det är ju reglerna som isf skall ändras, inte kan du skylla på företagarna.

  • Civilisten skriver:

   Både jag och nej….att de utnyttjar möjligheten är en sak som regeringen får ta på sig, men att utnyttja människor på detta sätt är företagarnas ansvar.

 2. gretchen meyer skriver:

  Bedrägri är en brottsrubresering han borde kunna straffas för och naturligtvis borde han få näringsförbud. Vad används våra skattepengar och försäkringspengar till?Arbetslöshet är numera ett brott i Sverige och bestraffas med samhällstjänst och böter i form av högre skatt!!! Det är på riktigt…..

  • Civilisten skriver:

   Det finns ingen kontroll på vad ”företagarna” gör med skattepengarna. Kontrollen ligger på de som hamnar i FAS 3…helt sjukt!

 3. Gretchen Meyer skriver:

  Vad är Fas 3?Fas 3 kan jämföras med samhällstjänst som finns på straffskalan om man blivit dömd till någon brottslig handling. Är det ett brott att vara arbetslös???Arbetslösa bestraffas med samhällstjänst och böter , eftersom skatten är högre för arbetslösa. ” Det ska löna sig att arbeta”, hur falskt klingar inte denna hycklande fras?Arbetskraft ska vara billig, helst gratis för att lönerna ska hållas nere.Fler fas-treare ger lägre lönebud från arbetsgivarna och inte bara arbetslösa förlorar på det, utan även de som har lyckan att ha en anställning drabbas i slutändanArbetslösförsäkring är en betald avgift, medan ”Rut” är ett avgiftsfritt bidrag som vi skattebetalare finansierar till människor som har höga löner och förmögenheter.De flesta invånare i Sverige vill ha ett trygghetssystem som ger skydd om de själv blir drabbade, istället för att våra inbetalade skattemedel går till oseriösa ”utnyttjare” som tjänar 5000kr/månad för varje gratisarbetare. Detta miljon-fusk verkar gå vår regering förbi, medan man istället jagar hundralappar på småbarnsföräldrar, sjuka och arbetslösa.

  • Civilisten skriver:

   Interner i kriminalvården har ett värdigare liv än de i FAS 3, så nog är det kriminellt att vara arbetslös, sjuk och handikappad, i alla fall i alliansens ögon

 4. HEMIMAMMA skriver:

  knuffar

 5. Kao skriver:

  Det här är ju rena rama bedrägeriet. Dessutom är det skattebetalarna som får betala skiten.Tänk om i stället alla i Fas 3 sa att de tänkte öppna eget och anställa ”fas3:are” och verkligen gjorde det?….Det vore ju nästan kul att se hur regeringen skulle agera då…..Kao

 6. Civilisten skriver:

  Till ”Realisten” (anonym)Jag släpper inte fram så osmakliga kommentarer där man sparkar på de som redan ligger och inte kommenterar sakfrågan.

 7. Civilisten skriver:

  Hur länge ska vi tillåta slöseriet av våra skattepengar???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s