Folkens ilska kan fälla EU

”Det finns inga skäl för optimism. Det finns inga skäl för pessimism. Det finns skäl för revolution.” (Lars Forsell)

Läs nedan hämtat från Aftonbladet:

Sven Wollter: Den borgerliga politiken måste få ett stopp

Sverige är ännu med i svindlarnas EU där konflikten mellan kapitalisternas jakt på största möjliga profit och arbetarklassens och folkets krav på välfärdspolitik skärpts. Under senaste året har etablissemanget hotat med att hela EU kan braka ihop. I Grekland har miljontals deltagit i sex generalstrejker mot den socialdemokratiska regeringens nedskärningspolitik. Men regeringen struntade i protesterna och röstade igenom det nya åtgärdspaketet, vilket applåderades av EU och Internationella valutafonden (IMF). Paketet innebär bland annat lönesänkningar på 10-25 procent i statliga industrier och andra offentliga verksamheter, kraftigt förlängda provanställningar och lönedumpningar inom den privata sektorn. Portugal är nära att koka, med tre miljoner i generalstrejk nyligen. Arbetare och unga i Spanien, England, Danmark, Belgien, Bulgarien, Frankrike, Irland, Lettland protesterar allt våldsammare mot det ekonomiska stålbadet som EU och storkapitalet länge strävat efter att förverkliga.

Den marknadsfundamentalistiska svenska regeringen vill sälja ut av järnvägen. Nu råder totalt kaos och värre skall det bli. Men detta avskräcker inte de nyliberala korsfararna med en religiös tro på marknadskrafterna. England och Nya Zeeland privatiserade sina järnvägar under 1990-talet. Där blev det samma kaos med stigande kostnader och biljettpriser. I Nya Zeeland har staten därför köpt tillbaka hela järnvägsnätet och även England har tvingats återreglera delar.

Med EU:s direktiv om att minimera offentlig sektor har privatiseringspolitiken exploderat i Sverige. Den folkliga upprördheten över att våra skattepengar blir vinster inom privat vård, skola och omsorg har uppmärksammats av S och V. Men de har inte försökt stoppa privatiseringspolitiken. Nej, våra skattepengar fortsätter att skapa enorma vinster till friskolor och till privatiserade sjukhus. I marknadsdiktaturens tidevarv överförs miljarderna till riskkapitalbolagens skatteparadis.

EU fortsätter att stärka och överta makten från medlemsländerna. Med sedvanligt manipulerande baxades Lissabonavtalet igenom och allt vad folkomröstningar heter avfärdades. S och LO drev tillsammans med högeralliansen igenom Sveriges ja till fördraget. I direkt motsättning till arbetarklassen och folkets intresse tar nu EU nya steg mot en federal stat med profitmaximering i centrum – en grundlagsfäst moderatpolitik:

 •   Arbetsrätten är nu inte längre en nationell angelägenhet, EU:s jurister beslutar.
 •   Överstatligheten i ministerrådet ökas när staternas vetorätt försvinner inom 63 områden.
 •   Den fastslagna ekonomiska politiken gör det olagligt för Sverige att föra en politik för full sysselsättning.
 •   EU får ökad makt över lagstiftningen, med en överstatlig straffrätt.
 •   Europol, EU:s politbyrå, blir överstatlig och tillåts verka i hela EU.
 •   Om ett EU-land utsätts för väpnat angrepp är övriga länder skyldiga att ”ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel”.

Massarbetslösheten biter sig fast i Sverige. Reinfeldts huvudparoll jobbskatteavdraget skulle öka antalet arbeten – men i stället blev fler arbetslösa. Enligt statistiken är uppåt 30 procent av Sveriges unga utan jobb. Detta är en ren klassfråga. Många arbetarungdomar kommer aldrig in på den svenska arbetsmarknaden, utan växlar mellan korta anställningar och arbetslöshet. Allt fler unga blir förtidspensionärer. Detta är en katastrofal utveckling och en tickande bomb. Baksidan av parollen ”Det skall löna sig att arbeta” är ökad utslagning, slum och misär.

Redan på 90-talet genomförde regeringen Persson det nya pensionssystemet, som nu införs i flera europeiska länder. Då konfiskerades 258 miljarder ur pensionsfonderna och pensionärerna har blivit fattigare och fattigare.

Regeringens skattesänkningar tvingar, tillsammans med ökade utgifter för kommunerna till följd av arbetslösheten, fram ytterligare nedskärningar inom den offentliga sektorn. När pengarna till det offentliga tar slut erbjuds två alternativ: lägg ner eller privatisera.

De hisnande klassklyftorna i Sverige och EU tvingar fram kamp mot slakten av välfärden. Skolstrejker har genomförts i flera storstadsförorter mot nedläggningen av skolor och välfärd. De folkliga protesterna, upproren och generalstrejkerna mot svindlarnas EU fortsätter. Motsättningarna skärps. ”Tågupproret” är i gång i Sverige och kräver ett slut på avregleringarna. Med motstånd, motstånd och åter motstånd ska vi skapa ett mera rättvist och solidariskt samhälle. 

 


Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Folkens ilska kan fälla EU

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Klockrent och Sven Wollter är en av de intelligentaste människorna i vårt land…Hemikram

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Jag är upprörd idag och jag hoppas att du vill komma in och ge ditt stöd. jag återupptar min kamp för spädbarnen på förekommen anledning av Göran Hägglunds senaste utspel…hemikram

 3. Kao skriver:

  EU är ett stort misslyckande för de flesta, utom de som har makt och pengar.Skapade kriser, som t.ex den i Grekland där man lät folk gå i pension vid 55 år och Spanien och övriga länder var fel, för man var FÖR välvilliga. Det fanns ingen balans mellan ekonomi och verklighet. Pollitiker byggde luftslott och självklart skulle det gå åt helvete,eftersom man hade EU-politiken i ryggen. De här länderna fick i stället jätteunderskott och tvingades av Pappa EU att dra ner på ”lyxen”……för det fanns ju ekonomer som räknat ut (i sina tjusiga arbetsrum, med sina egna stinna penningpungar) att så här kunde ju folk inte leva. KLart folk blev förbannade när de såg sina förmåner dras in, priserna höjas osv. De anklagade regeringen, men de sparkar på fel ställe.Om man styrs av en egensinniog SEKTLIKNANDE hord av besserwissers i en jättekoloss som EU, som gömmer sej bakom lyckta dörrar, där offentlighetsprincipen inte gäller : När regeringarnas finansministrar (t.ex våran) har såna idoler som t.ex Marian Radetzki, professor i nationalekonomi ; då går det naturligtvis åt helvete. (Du kan väl inte ha missat intervjun av Janne Josefsson med ovan nämnda professor? En rysare i 13 minuter som säger det mesta av vad som väntar 1/3 av befolkningen? Kanske i de flesta länder inom EU och som kommer störta oss in i Den Nya 3:e världen )Man måste bestämma sej för hur man vill ha det, dvs medborgarna måste fortfarande bestämma sej för hur de vill ha det och inte rösta efter egen bekvämlighet och plånbok.EU är ett stort ego-fiasko och de små människor som tror sej kunna tjäna nåt på kakan får se sina pengar gå upp i rök. Hur mycket de än jobbar och sliter. För de har glömt det viktigaste: SOLIDARITET och att man måste UT UR EU! Kao

 4. Kao skriver:

  …avregleringarna, utförsäljningarna av våra gemensamma tillgångar, är bara början på ett stort fall mot botten.

 5. HEMIMAMMA skriver:

  Tack för att du stöttade mig och jag undrade om jag mindes fel eller hur det var, för en väntad kommentar jag trodde skulle vara släppt, fanns inte, så då blev jag orolig…Nog har vi alla bockat fel ibland och jag hoppas att du säger till om jag någon gång skulle vara särskilt frivol och kommentera olämpligt =0)Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s