I Moderaternas Sverige får du klara dig själv!

Liknelsen med USA blir större och större för varje månad som går, endast de som har råd med privata försäkringar, och inte har någon defekt, klarar sig, övriga hamnar till slut på gatan eller under någon bro.


Står att läsa i Aftonbladet idag:

Tomas Eneroth: Regeringen lämpar över statens ansvar på enskilda medborgare

Försäkringskassans besked om att lägga ner ett hundratal servicekontor i landet har fått mycket kritik. Regeringens återkommande besparingar på försäkringsadministrationen får nu som konsekvens att viktig service till medborgarna försämras och att möjligheten till personlig rådgivning och stöd försämras kraftigt. Beskedet om nedläggningen innebär dessutom problem för Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Pensionsverket som samverkar med Försäkringskassan om gemensamma servicekontor.

Vår uppfattning är att Försäkringskassan bör ha uppdraget att finnas tillgänglig såväl lokalt som regionalt i hela landet. Samtidigt kan förändringen ses som ännu ett tydligt exempel på hur staten – under regeringen Reinfeldts tid – drar sig tillbaka.

Mönstret börjar bli tydligt. När staten alltmer drar sig tillbaka överlåts ansvaret till kommunerna, de ideella organisationerna och till var och en av oss att klara sig själv.

Vittnesmålen har varit många sedan regeringen ändrade reglerna för sjukförsäkringen. Genom stelbenta tidsgränser, utförsäkring och bristande rehabilitering har regeringen undergrävt förtroendet för sjukförsäkringen.

Risken är att var och en av oss tvingas fundera på andra lösningar. Som en tydlig följd av systemskiftet växer den privata försäkringsmarknaden där de som har råd – och är tillräckligt lönsamma att försäkra – köper sig en försäkring, medan andra får stå kvar med ett kraftigt försämrat försäkringsskydd. Staten skjuter också över ansvaret på kommunerna som får täcka upp för en dålig sjukförsäkring genom ökat försörjningsstöd.

Även inom arbetsmarknadspolitiken blir det allt tydligare att ansvaret för en dåligt fungerande politik läggs på den enskilde. Regeringen tycks mena att om man bara sänker a-kasseersättningen för människor kommer de att skaffa jobb. Har du varit arbetslös länge och tvingats in i det som kallas Fas 3 får du inte ens utbilda dig till ett nytt jobb. Och gemensamt för de få arbetsmarknadspolitiska insatser som faktiskt görs ute i landets kommuner, är att de alla är finansierade av kommuner, landsting eller Europeiska Socialfonden. Staten har dragit sig tillbaka från ansvaret för arbetsmarknadspolitiken.

Samma tendens finns i näringslivspolitiken. Medan andra länder agerar aktivt för att främja samverkan mellan forskning och näringsliv, utveckla branschprogram och stödja viktig exportnäring, förhåller sig regeringen passiv. När andra länder tar initiativ för energiomställning väljer regeringen att avveckla klimatinvesteringsstöd och överlåter åt marknaden att avgöra framtida kärnkraftsinvesteringar.

Den ideologiska idé som dominerar regeringens arbete tycks vara att minska politikens och demokratins räckvidd och att låta marknaden få allt större utrymme. Frågor som vi av erfarenhet vet att vi löser bäst tillsammans överlåts nu till andra.

Vår utgångspunkt är att gemensamma investeringar stärker Sverige. Att omställningsförmågan på arbetsmarknaden ökar med aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik, och med väl fungerande trygghetssystem. Att politiken inte kan frånsäga sig ansvaret för samhällsutvecklingen – vare sig det handlar om servicekontor eller framtida energisystem.

Tomas Eneroth


tiggare2.jpg

Tiggarens tid är kommen i ett rikt land som Sverige, jag säger bara fy fan för egoismen som styr Sverige idag!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till I Moderaternas Sverige får du klara dig själv!

 1. Gloria Mundi skriver:

  Det TOTALT sinnessjuka med detta är att vi inte ska BEHÖVA några privata försäkringar!! Det är därför vi har de SOCIALA försäkringarna! De har vi dessutom betalt skatt till i alla år! *blir arg*När är det dags att göra som de gjort i Frankrike? Uppror! Demonstration! Ut med några potatisbönder och lastbilar till Rosenbad, som lassar ur potatisen på gatan, och tvinga dem att lyssna…

  • Civilisten skriver:

   Det vore nåt, nu har ju inte vi lika många bönder som Frankrike i förhållande till befolkningen, tyvärr…men något måste snart hända…revolution!

 2. HEMIMAMMA skriver:

  det kanske vänder nu =0) med Juholt…

  • Civilisten skriver:

   Ja, idag är förhoppningsfull, det var jag inte när Mona tog över efter Persson…

 3. Civilisten skriver:

  Jag hörde på nyheterna på radion i morse att problemen med uteliggare på våra återvinningsstationer ökar. En anställd uttalade sig att han tycker det är märkligt att detta kan ske i Sverige, han jämför med länder i tredje världen, Sverige som är (var) en välfärdstat.När pengarna går till skattesänkningar så blir resultatet att vi för fler utslagna, pengarna tas från bl.a sjukförsäkringen. Snacka om SJUKT!

 4. Kao skriver:

  Grejen är ju att vi redan via skatterna betalt för sjukförsäkringen via skatten. Men de pengarna används till att premiera de som redan har. Inte de som har det största behovet av skattepengarna.Men vad kan man förvänta sej av högerpolitik? Den är som den alltid har varit, den bara ändrar maskering mellan varven.Vi får hoppas på Juholt & Co nu. Det KAN bli bra. Kao

  • Civilisten skriver:

   Just det försöker jag förklara för mina vänner (som av någon outrgundlig anledning röstat blått 2 ggr i rad) och andra, att det är en FÖRSÄKRING. Att pengarna 70 miljarder iöverskott skulle ha gått till en fungerande rehabiliteringskedja och inte till skattesänkningar (då lyfter man ju ut pengarna till något helt annat). Det flesta har inte fattat detta och vissa vill inte fatta det. Kan man göra så här i ett privat försäkringsbolag…knappast!Tack för kommentaren och ha en bra dagps. jag tror det kommer att funka med Juholt vid rodret.ds

 5. Civilisten skriver:

  Jag hörde på nyheterna på radion i morse (29 mars) att problemen med uteliggare på våra återvinningsstationer ökar. En anställd uttalade sig att han tycker det är märkligt att detta kan ske i Sverige, han jämför med länder i tredje världen, Sverige som är (var) en välfärdstat.När pengarna går till skattesänkningar så blir resultatet att vi får fler utslagna, pengarna tas från bl.a sjukförsäkringen. Snacka om SJUKT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s