Arbetsmarknadspolitiken, en exploderande samhällskatastrof!

”Arbetsmarknadspolitiken är inte bara ett misslyckande utan en exploderande samhällskatastrof vars makroekonomiska effekter kommer att bli otäckt synliga inom loppet av några år.
Detta är priset för att Anders Borg ska kunna åka omkring i Europa och säga att Sverige har en Tigerekonomi.

Inlägget hämtat här ”art and stuff


FAS3 och arbetsmarknadspolitiken, en exploderande samhällskatastrof
Tid: Fredag den 8 april kl 13.00
Plats: Folkets Hus, Östersund
Arrangörer: LO, SAP, FAS3-personer. Även fler fackförbund representerar. 
* Till hösten beräknas över 40.000 personer vara i FAS3.
* Folk hamnar inte i FAS3 av slöhet. Folk hamnar i FAS3 eftersom våra politiker väljer att vara ”Europas Tigerekonomi”. För att vara det krävs de högsta arbetslöshetssiffror det här landet har upplevt under min livstid.
* Hög arbetslöshet håller nere två saker; inflation och löner.

Den grasserande tystnaden och rädslan som vi undersöker
Nya Moderaterna bytte genast ut Bo Bylund som chef för ams/af när FAS1-2-3 skulle rullas ut, samtidigt som man tog bort all vettig arbetsmarknadsutbildning. Vi möter nu mycket rädsla hos tjänstemän inom af. De vill inte ge oss handlingar, trots att förvaltningslagen föreskriver att medborgare alltid ska få ut handlingar. De kan ”off-record” sucka och säga hur vansinnigt systemet är, allt för att i nästa stund fortsätta att administrera FAS3, vilket de ju måste. 
Schlingmann (M) stod nyss och sade åt tjänstemännen i regeringskansliet att de skulle föra fram moderat politik, alltså propaganda, till medborgarna. Sker liknande saker inom af? 

Frågeställningar:
Har det blivit en offentlig hemlighet att FAS3:are på de flesta arbetsplatser utför riktigt jobb, trots att regelverket förbjuder det? När af gör återkopplingsbesök på arbetsplatser frågade af inte hur ”sysselsättningen” går, utan vad deltagarna de facto arbetar med.
Alla inblandade parter vet att FAS3:are arbetar, af, arbetsgivare, samt FAS3-personen själv. 
* Vid samtal med FAS3-are säger de saker som: ”Fan. Jag vill ta ansvar. Jag vill arbeta. Vad är det för en förnedrande idé att jag bara skulle få göra idiotiska och meningslösa ”sysslor”? Det om något blir väl fullständigt kontraproduktivt i den globaliserade värld Alliansen säger att vi måste klara vår konkurrenskraft i.
* En trolig slutsats man kan dra av FAS3 är att det är utformat som ett verktyg att på sikt sänka lägstalönerna för en rad yrkesgrupper. Kommunal är i skottgluggen. Anders Borg (M) (a) har helt öppet deklarerat att han vill sänka lägstalönerna där.  
* En del lokala fack har börjat reagera mot detta, bla Kommunal i Västerås som har sett hur FAS3 tränger ut riktigt arbete. Det går helt enkelt inte som arbetssökande att konkurrera mot FAS3. Nu förbjuder Kommunal i Västerås vidare FAS3 i kommunen. 
FAKTA

* FAS3 har inte gett ett enda jobb i Jämtland.

* FAS3:are gör riktigt jobb på många arbetsplateser. På andra ställen gör de ingenting eftersom arbetsgivaren har som affärsidé att sätta in en massa FAS3:are i valfri lokal där de inte uträttar något, ändå kan arbetsgivaren tjäna 5000:- i månaden per person.

* FAS3:are känner sig ytterst kränkta av att följa regeln att inte göra riktigt jobb utan bara ”Syssla”.

* De flesta Arbetsplateser har INTE några vägledare så som stipuleras enligt regelverket. (Många FAS3 jag pratat med varken behöver eller vill ha sådan vägledning eftersom de redan besitter kompetens att arbeta).

* Arbetsgivarna redovisar INTE vad de gör av de 5000:- i månaden de får av skattebetalarna per FAS3.

Citat från en arg Anders Ekehög:
”Alla de här förnedringssystemen måste granskas och förvandlas till grus. För det är förnedring och underkastelse det handlar om och i stället för att tala klarspråk så talar man om dåliga system. Dåliga system kan förbättras, de här förnedringssystemen kan bara avskaffas.”

Om det ändå vore så väl att det endast handlade om förnedring; vad FAS3 innebär för den enskilde är tyvärr ingenting mot de makroekonomiska effekter FAS3 kommer att få på samhället i stort bara inom några år.

Det största felet med arbetsmarknadspolitiken idag är att regeringen tagit bort all utbildning. Detta trots att alla rapporter visar att vi inom några år kommer att ha otroligt stor brist på rätt utbildad och väl utbildad personal inom alla sektorer, också inom vård, skola och omsorg.

Istället för att kompetenshöja väljer regeringen att förvara människor i ett system där skattemedel går till skrupelfria företagare som utnyttjar det faktum att regeringen fortsätter att pressa upp arbetslösheten till omkring 8%.

Hur mycket smartare hade det inte varit om dessa pengar används till utbildningsinsatser för att möta det otroligt stora kompetensbehov vi ser framför oss?
Dels för att klara konkurrensen i en globaliserad värld, dels för att klara av att fylla välfärdssektorn med rätt kompetens. Inte som nu tränga undan kompetensen med FAS3-platser.

Slutsats:
Arbetsmarknadspolitiken är ett misslyckande utan en exploderande samhällskatastrof vars makroekonomiska effekter kommer att bli otäckt synliga inom loppet av några år.
Detta är priset för att Anders Borg ska kunna åka omkring i Europa och säga att Sverige har en Tigerekonomi.


berglins fas 3.jpg

Moderaternas politik är farlig för alla i Sverige, ALLA!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Arbetsmarknadspolitiken, en exploderande samhällskatastrof!

 1. Mamriken skriver:

  JAPP! precis så här eländigt hemskt och skämmigt har vårt Sverige blivit med en fullständigt oduglig regering….. hoppas hoppas dom faller och nyttokrafter får ta över – ett rödgrönt samarbete som vet vad dom vill OCH kan åstadkomma den trygghet, balans och rättvisa så många av oss innerligt behöver för att överleva, må bra och utvecklas.

  • Civilisten skriver:

   Vi måste få bort dem, vi måste väcka folket som röstat på dem i 2 val….annars har vi inget Sverige kvar

 2. HEMIMAMMA skriver:

  det är bra att du lyfter fram detta… envisheten kommer att löna sig hoppas jag…

 3. Aspitjejen skriver:

  De som styr Sverige är en grupp bortskämda barnrumpor som inte har en aning om verkligheten och hur i helvete ”medelsvensson” kan rösta på dem, det fattar jag inte…lättlurade helt klart.Ar vi så jävla dumma i huvudet att vi inte fattar bättre…..ja i så fall så!

  • Civilisten skriver:

   Hej Elina!Skönt att höra dina skarpa kommentarer igen, hoppas du har det bra i OZ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s