FAS 3 är ett fundamentalt misslyckande!

Jag hoppas socialdemokraterna förstår att om man bara byter namn på FAS 3 till Välfärdsjobb så bryter man inte isoleringen och förnedringen av de drabbade!


Nedan hämtat ut Bizzybloggen

Fas 3 fortsätter att kritiseras men nu talas om Välfärdsjobb

Fas 3 har fått oerhörd kritik, men ändå får det fortsätta… i ett uttalande av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i en interpellationsdebatt i Riksdagen med Ylva Johansson (S) sa Hillevi bland annat följande: 

”När konjunkturen nu vänder vet vi att de personer som är långtidsarbetslösa står mycket långt ifrån arbetsmarknaden.” och ”Självklart är jag bekymrad över att inte fler personer lämnar den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin för att få ett arbete.”

Ylva Johansson (S) svarade  då bland annat: 

”Det går mycket bättre än vad man trodde för ett år sedan när det gäller tillväxten av nya jobb. Samtidigt kommer antalet personer i fas 3 att öka mycket mer än vad man trodde för ett år sedan. Det är ett fundamentalt misslyckande.”      

Se länk:
 http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:82#{404ACADE-7A5D-413D-A8C3-52303250B2A1}

Jag tycker Ylva Johansson är lysande i sina debatter med arbetsmarknadsministern, men arbetsmarknadsministern är som en papegoja och kväker fram samma meningar gång på gång…

Dock är jag bekymrad när jag läser om vad Socialdemokraterna nu utreder och intresserar sig för. Att införa, istället för Fas 3 om de får chansen, nämligen s.k. Välfärdsjobb.

Det som bekymrar mig är väl att det inte ser ut som att Socialdemokraterna verkar ha för avsikt att göra något åt ersättningsnivåerna nämnvärt. Det verkar sannerligen inte finnas intresse heller för Socialdemokraterna att tillse att de som ska utföra dessa s.k Välfärdsjobb kommer att få några förbättringar alls, gentemot vad som nu sker inom Fas 3. Det ser ut att vara i stort sett samma dåliga åtgärd i mina ögon. Rätta mig gärna om jag har fel. Tala om hur det är tänkt!

Ska man utföra ett arbete, vilket Välfrädsjobben i allra högsta grad ser ut att vara tänkta som, så ska man uppbära en avtalsenlig lön, få ta del av kollektivavtal och ha rätt som alla andra till den LAGstadgade semestern. Det är väl inte fel att det finns fler folk i skolorna, fler som hjälper till hos de gamla och sjuka och så vidare. Men lön ska man ju ha! Visst är det så?!

Och det är ju ett faktum att det skrer undanträngingseffekter och att Fas 3 konkurrerar ut riktiga jobb. Det vill säga, lönedumpning pågår. Se bara här till exempel:

”– Redan första dagarna förstod jag att jag skulle täcka upp för dem som hade semester. Jag frågade också min kontaktperson hos arbetsgivaren om det var meningen att jag skulle täcka upp och han svarade ja, berättade Tomas i Norrbottens-Kuriren den 23 mars. 
När han protesterade blev han avstängd från ersättning.”   Se länk: 

http://offensiv.socialisterna.org/sv/944/inrikes/6631/?tpl=118

”Fackförbundet kommunals avdelningsordförande är emellertid kritisk till bristen på insyn. I samband med tidigare epokers arbetsmarknadsåtgärder hade fackföreningarna möjlighet att sätta stopp för praktik hos arbetsgivare som man befarade skulle utnyttja de arbetslösa.

Men nuförtiden får facket inte veta någonting, med mindre än att det finns fackligt ombud på arbetsplatsen, och är i vilket fall som helst inte tillfrågat om hur lämplig den aktuella arbetsgivaren är.

– Här finns en stor möjlighet för arbetsgivaren att plocka in gratis arbetskraft. Här får man tusentals kronor rätt ner i fickan, säger Ulf Nilsson.” Läs mer här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=4439438
I Sverige har du valmöjligheter, det står dig fritt att tacka nej till erbjudandet om Fas 3. Men det kan innebära att du riskerar att bli utan ersättning…Det finns många som kan beskriva detta med Fas 3 innebär. 

”Du arbetar, men du har inget jobb. Du går på utbildningar, men du lär dig inget. Att delta är ett erbjudande, men ett erbjudande du inte kan tacka nej till. Välkommen till Åtgärdslandet – en skuggvärld där hundratusentals arbetslösa, socialbidragstagare och numera också sjuka befinner sig.”

Se följande länk… finss mycket intressant att läsa där:

http://atgardslandet.se/ 

”Då sa en kvinna: Jag räknar löner, inte bara åt arbetsplatsen jag är på, utan jag lånas också ut till en annan arbetsplats. Så började diskussionen och väldigt många hade saker de var missnöjda med. Så handläggaren avslutade med hast mötet, och sa att alla skulle kallas enskilt i stället.”

mer om detta citat här: http://djingis.blogspot.com/2011/04/farsen-fas3-vittnesmal.html

En del verkar ju faktiskt trivas på sina Fas 3 platser och det är ju jättebra. De kanske till och med upplever det som att de gör något meningsfullt eller att de blir mer stimulerade i sin vardag. Men det säger ändå inte att detta med Fas 3 är bra. För Fas 3 är inget annat än modernt slaveri… de som är i 
Fas 3 arbetar mot låga ersättningar, ibland existensminimum i form av försörjningsstöd från Socialkontoren runt om i Sverige. En del får upp emot ca 9000-9500 efter skatt vad jag förstår är den högsta ersättningen. 

Och arbetsgivaren/anordnaren får 225 kr per dag per deltagare. Ca 5000 kr per deltagare per månad. För dina och mina skattepengar. Varför ska då företagen skaffa personal som de måste betala för… när de kan få betalt för dem? Lönedumpning och sämre villkor för de som i dagsläget har förmånen och turen att fortfarande ha ett riktigt jobb att gå till. Nej akta er där ute!
Vi i Fas 3 blir bara fler och fler… snart kanske det är DITT jobb som är i farosonen! Dina avtal och din lön. 

Jag säger NEJ TACK till Fas 3. NEJ TACK till Välfärdsjobb. JA TACK till arbete med avtalsenlig lön, kollektivavtal och LAGstadgad semester! DET är Vad Socialdemokraterna och de Rödgröna alternativet ska jobba för! Ge oss långtidsarbetslösa och utförsäkrade en chans att få tillbaka framtidstron! Människovärdet!

fas3bojor.png


Skärpning!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s