Lögnerna om sjukförsäkringen fortsätter med ett patetiskt förslag!

Åtgärderna är skott i luften, mycket snack och lite verkstad. Jaär övertygad om att detta genomförs för att blidka de kritiska rösterna hos de som vaknat, så de kan somna om och inte bry sig.

Vilket ”jävla” skitsnack, Kristersson har åstakommit…inte ens en tummetott!


Läs Björn Johnsons inlägg nedan och de bakomliggande länkarna!

Menar de allvar?

Idag presenterar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tillsammans med allianspartiernas talespersoner i socialförsäkringsutskottet förslag till förändringar i sjukförsäkringen, på DN Debatt.

Min första tanke när jag läste debattartikeln var: menar de verkligen allvar? Ska detta vara de förändringar som ska lösa problemen? Är detta vad Ulf Kristersson ruvat på sedan valet? Det är ju… nästan ingenting?!

Artikeln börjar med en sedvanlig upprapning av den officiella mytologin om hur eländigt det var i sjukförsäkringen tidigare och hur mycket bättre det är nu. Det är samma teflontaktik som vanligt, halvsanningar och ovidkommande påståenden i salig blandning. Artikelförfattarna slår fast att reformen ”var både riktig och nödvändig och i huvudsak bra”. Det jag skrev härom dagen om Ulf Kristersson och sanningen fungerar väl som bemötande av detta.

Därefter går man in på ”förslagen”.

1. Ökade möjligheter till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen. Läs: fler undantagsregler som Försäkringskassan får hålla reda på. Nu ska personer få stanna i sjukförsäkringen om det ”vore oskäligt på grund av sjukdom” (Sic!) att kasta ut dem. Hur denna skrivning ska underlätta bedömningarna övergår åtminstone mitt förstånd. Vi kommer fortfarande att ha en situation där sjuka friskförklaras på administrativ väg, utan hänsyn till vad deras läkare anser.

2-3. Ökad ekonomisk trygghet och nytt bostadsstöd för de som lämnar tidsbegränsad förtidspension. Specialregler för de nollklassade alltså. Men denna grupp är redan på väg att försvinna. De här specialreglerna skulle ha varit på plats redan när denna grupp började utförsäkras och nollklassas.

4. Tidigare rehabiliteringsinsatser och bättre samarbete mellan myndigheter. Tja, vem kan vara emot detta? Frågan är hur det ska genomföras – arbetslivsinriktad rehabilitering är ett långt lidandes historia. I motiveringen till denna punkt återupprepar Ulf Kristersson och hans medförfattare den vilseledande skrivningen om att hälften av de som utförsäkrats kommit närmare arbetslivet. Sanningen är dock att fler än hälften av de som utförsäkrades i januari 2010 redan hade återvänt till sjukförsäkringen ett år senare, många i sämre skick än när de lämnade den. Bara runt tio procent var i arbete, majoriteten med lönebidrag eller annat stöd. Endast någon enstaka procent hade ett eget arbete utan stöd. Resten var arbetslösa eller i åtgärder – de flesta sjuka och utan realistisk chans att få ett nytt jobb.

5. Ytterligare medel till Arbetsförmedlingen motsvarande 3 000 platser för personer med nedsatt arbetsförmåga. Det är oklart vad detta innebär, men det kommer knappast att lösa problemet, alltså att de allra flesta av de som utförsäkras är för sjuka för att kunna arbeta.

6. Tilltron till sjukförsäkringen måste stärkas. Detta är kanske den märkligaste punkten av dem alla. Efter vad jag kan utläsa handlar det om något slags PR-kampanj för stärka förtroendet för sjukförsäkringen. Statlig opinionsbildning, alltså. Man tar sig för pannan!

Nej, alliansen, det här är bara löjligt. Alla systemfelen i försäkringen kvarstår:

* Det orimligt hårda arbetsförmågebedömningen gentemot en fiktiv arbetsmarknad.

* De stelbenta administrativa tidsgränserna som i praktiken innebär en administrativ friskskrivning av sjuka människor.

* De orimligt hårda krav som ställs för att bevilja sjukersättning (förtidspension).

Man har dessutom inte gjort ett dyft för att lösa de arbetsmarknadsproblem som leder till att personer med nedsatt arbetsförmåga slås ut från arbetsmarknaden – ett av huvudskälen bakom den höga sjukfrånvaron kring millennieskiftet. Arbetsgivarna saknar fortfarande tillräckliga incitament för att arbeta med arbetsanpassning och omställningslösningar.

Remissinstanserna kommer att såga de nya förslagen, tro mig. Det enda socialförsäkringsministern vunnit är en stund av respit. Kanske inte ens det.


paskupproret1.jpg

Hur var det nu med remisserna innan Moderaterna (alliansen) införde sjukförsäkringsreformen, jag vill minnas att det var flera remissinstanser som sågade förslaget jäms fotknölarna, men inte brydde man sig i den befogade kritiken, man införde det i alla fall.

Samma sak lär hända nu!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Lögnerna om sjukförsäkringen fortsätter med ett patetiskt förslag!

 1. Pellefantia skriver:

  inte ens en ynka slickepott…. ;)))

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Bort med alliansen!Hemikram

  • Civilisten skriver:

   Absolut och se till att S inte gör bort sig genom att gå i samma spår….för då!Kram

 3. Pellefantia skriver:

  för övrigt så undrar jag vad som är förslaget??? Individuell bedömning har de ju gjort hela tiden, har i alla fall alliansen påstått…. 2 är ju lätt nu när den största gruppen redan är utförsäkrade och fattiga, det gäller väl knappast dem???? 4 är ju ännu bättre för allra bäst vore om de satte in rehabiliteringen innan man blev sjuk, det är därför regeringen slopar arbetsmiljö frågorna…. 6 är ganska kul med regeringstrogna Orustfjord på toppen i f kassan, nu skall vi bekosta reklam för att tycka om försäkringskassan också… försäkringskassan som endast gör det som regeringen ålagt dem…. 5 de utförsäkrade är ju mestadels funktionsnedsatta, vi har helt enkelt slängt ut defekta handikappade människor ur systemet….de ersätts nu av friska fas 3 anställda… toppen vem vill ha en handikappat???

 4. Civilisten skriver:

  Lögnerna fortsätter….

 5. Agnetha skriver:

  Ut med Alliansen i kylan, kan de själva få känna på hur vi vanliga har det !!!!!!!!!!!!!!Tumme och kram !

  • Civilisten skriver:

   Det är det många politiker som borde få prova på med tanke på hur långt från verkligheten de lever….även bonusnissar och fallskärmsjönsar…JÄVLA patrask!Tack och kraaaam

 6. Debattlust skriver:

  Nja ena stunden säger han si och andra så, jag har läst frågor och svar hos regeringen där Kristersson nu säger att det är en fin sjukförsäkringslag de byggt upp (se min blogg idag). Så de där ändringarna är som du säger bara ett spel för ”publiken” för att få oss att tystna och tro att nu rättar de till något som är fel. Utförsäkrade utförsäkras ju ändå. Sjuka anses friska ändå. Och inget ändras i det stora hela… nej, samma system kvarstår. Att vissa ska ha det ekonomiskt sämre i landet. Deras politik går ut på att öka samhällsklyftorna, så är det.

  • Civilisten skriver:

   Ökar man samhällsklyftorna som redan kan se, så ökas utanförskapet vilket i längden medför högre kriminalitet, mer främlingsfientlighet (därför kom SD in i riksdagen)…det blir en ond cirkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s