Arbetslinjen mot Arbetslinjen — vart är vi på väg?

Idag presenterar jag ett inlägg ur Höbergs tankar, mycket läsvärt


Arbetslinjen mot Arbetslinjen

arbete_pa_ga_r.jpg

 

Arbetslinjen kommer avgöra hur stor del av befolkningen som kommer lägga sin röst på ett populistiskt- eller främlingsfientligt parti i valet 2014. Vi ser det i omvärlden och vi kommer se det här om inget görs. Ja SD må redan vara i riksdagen men risken är att de kommer växa om vi inte gör något kring arbetslinjen.

 

Med det som sker i vår omvärld och nu senast i gårdagens val i Finland så är det av vikt att vi ser på frågorna. Vi är inte en skyddad verkstad utan en del av världen. Vi ser hur främlingsfientliga partier växer allt närmare oss. Utifrån det måste socialdemokraterna finna lösningar på de problem som idag gör att det möjligt för dessa gråa partier att frodas. För mig är det inte en fråga kring invandringen i sig själv. Enligt mig handlar det om en osäkerhet och brister i det sociala skyddsnätet. Så med det blir rätten till arbete en avgörande fråga för mig och socialdemokraterna. Men hur kommer vi fram? Och finns det en arbetslinje som bejakar individen och inte bara systemet. Hur stimulerar vi mer arbetstillfällen. Vad ligger flaskhalsarna som gör att inte företagen utvecklas och anställer. Ja inte är det sänkta skatter som är svaret.

             Men vad är arbetslinjen och finns det fler? Svaret på frågan är ja och allt beror på hur vi ser på individen, med andra ord om individens ansvar och statens ansvar. En fråga som jag berörde i gårdagens inlägg. Men jag vill stanna upp lite vid frågan och ge lite mer perspektiv på det hela och visa på att det finns en socialdemokratisk arbetslinje. En linje som ser individen och dess förmågor. Det är en linje som påtalar det humanistiska i arbetslinjen och inte bara ser arbetskraften som en maskin som de andra som kan köras land och rike runt. Men det innebär inte att det är ett kravlöst liv som gäller för den enskilde.
 

             Den socialdemokratiska modellen är att det finns ett ömsesidigt åtagande. Vi tror inte att den enskilde alltid klarar sig själv utan behöver stöd från samhällets olika delar. Konkret handlar det om att matcha de arbetslösa med de arbeten som finns. Enligt arbetsmarknadens aktörer så finns det kompetensbrister som gör att de inte är anställningsbara. Den socialdemokratiska synen är att man inte blir klokare av mer skattesänkningar utan av mer kunskap.. 

             Men det behövs också offentliga investeringar. Vi vet att det är stora brister i vår infrastruktur och att det är när det råder stor arbetslöshet som vi ska satsa. Om vi ska få hela landet att leva måste man också kunna arbeta, bo och kunna driva företag där. 

            Så de var inte lösningar på allt men en ansats till att ge några pusselbitar kring hur vi ska kunna stänga ute de främlingsfientliga krafterna. För min grund är att om människor har arbete och känner trygghet så minskar rädslan för de okända. Gör vi inget är det en risk att Danmarks och Finlands utveckling imorgon är vår.

Media: DalademokratenLO-tidningenSVT 1234SvDGPAb 123,HufvudstadsbladetDN 123Lunds lokaltidning
Bloggat: Johan WesterholmRoger JönssonMartin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,,

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arbetslinjen mot Arbetslinjen — vart är vi på väg?

  1. Debattlust skriver:

    Jag tror på en arbetslinje, att människor får jobba med det de är bra på. Alla är bra på nåt. Men då behövs bra arbetsvillkor. Många av jobben idag skulle behöva förändras, där 1 person arbetar kanske de kunde anställa 1½ istället? Ja eller om vi säger 2 tjänster blir 3 tjänster (lät dumt med en halv person). Jag tror det är stressen och pressen i arbetslivet som gör folk sjuka. Det talas om en bristande sjukförsäkring samtidigt som det i andra sammanhang diskuteras om arbetslöshet. Jag tror det hänger ihop… om vi ser helheten kan vi lösa framtida problem med fler sjuka. Låt oss bota samhället, men hur? Om näringslivet inte ställer upp står vi handfallna… det är arbetsgivarna som behöver vakna. Sluta låta kapitalistiskt tänkande styra och införa mer humanitet på arbetsplatserna idag.

    • Civilisten skriver:

      Ja, någonting är väldigt fel, de som är kvar får större arbetsbörda och slits ut i förtid…arbetsmiljön blir sämre och sämre. Arbetsmiljöverket fick minska med 30% och arbetslivsinstitutet la alliansen ner som fort de fick makten…det hela är klart kontraproduktiv, jag fattar inte hur de tänker för även de som vinner på detta idag är också förlorare i morgon om vi inte fungerar i arbetslivet…eller tänker de ta in arbetskraft utifrån?Vi måste tillbaka till det human samhället, det humana arbetslivet, bort från FAS 3, bort från utförsäkringar etc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s