Regeringen gömde sig direkt efter påskuppropet, svarade inte på journalisternas frågor!

Kjell Rautio om påskuppropte och regeringen rigida inställning:


Det här räcker inte Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt!

26 april, 2011

Igår deltog jag (Kjell Rautio) och tiotusentals andra ute i landet i det s.k. påskuppropet, som bland andra LO och en rad andra fackliga organisationer ställt sig bakom. Vi var många som på olika sätt och på 29 olika orter runt om i landet protesterade mot utförsäkringarna och de omänskliga sjukreglerna. Manifestationerna fick också bra uppmärksamhet i media. SVTTV4Dagens Eko och riks- och lokalpressen bevakade de olika arrangemangen.

En sak var helt uppenbar, hos såväl talare som deltagare; de justeringar som regeringen och socialförsäkringsminister Kristersson nyligen presenterade är otillräckliga. Var och var annan jag talade med igår sade: ”De småjusteringar som regeringen och Ulf Kristersson nyligen flaggade för räcker inte!”.

Symptomatiskt var kanske också att regeringen direkt efter påskuppropet stängde in sig och ”valde att avstå från kommentarer”, när journalisterna hörde av sig. Denna arroganta strategi, att försöka ignorera kritiken, har dock uppenbara risker.

Genom att så dogmatiskt hålla fast vid grunderna i sin uppenbart misslyckade ”sjukförsäkringsreform” riskerar regeringen att föra ihop och skapa nya oväntade koalitioner och samarbetsgrupperingar.

Den kritiska opinionen bland troende har vuxit sig så stark att den nu också börjar påverka Kristdemokraterna där ju ett antal gräsrötter, med f.d. riksdagsledamoten Chatrine Ahlgren Pålsson i spetsen, nyligen stigit fram och öppet kritiserat sin egen partiledning och regering för att vara allt för flata i denna fråga.

Kanske är det vi just nu bevittnar bland kyrkligt aktiva början på enstarkare folklig opinionsyttring. En proteststorm där de troendes kärleksbudskap kanske rent av kan möta och förenas med arbetar- och fackföreningsrörelsens solidaritetstanke.

Detta skulle i så fall inte vara något helt nytt för svenskt vidkommande. Många forskare, bland andra idéhistoriken Ronny Ambjörnsson, har visat hur olika folkliga organisationer så som frikyrko-, nykterhets- och arbetarrörelsen samverkade när det vi idag kallar för den ”svenska modellen” formerades och byggdes upp. Den gången handlade det om att försvara människovärdet mot cynisk ekonomistisk exploatering, men också mot olika former av myndighetsförtryck. Mellan nykterhets-, frikyrko- och arbetarrörelsen fanns, och finns fortfarande, dessutom täta personkopplingar.

Kanske är vi nu på väg mot en situation där återigen olika folkliga organisationer, nya och gamla utifrån sina skilda perspektiv och uppdrag, kan förenas i kraven om ett mänskligare samhälle. Ett samhälle där individen inte ensidigt värderas utifrån prestationsförmåga eller taxerad inkomst. Ett samhälle där vi är varsammare med varandra och där staten aktivt stärker, inte försvagar, solidaritetsbanden mellan människor. 

När jag igår stod på medborgarplatsen och lyssnade till alla kloka inlägg, om hur den nuvarande sjukförsäkringen måste förändras, kunde jag inte låta bli att tänka i dessa banor. Tom politisk retorik och bristande självkritik från makthavare och styrande brukar alltid möta starka motreaktioner.

Igår stod i alla fall en sak helt klar för mig; den motreaktion som påskuppropet kanaliserar lär fortsätta att växa, märkas och höra av sig även i framtiden. Det kan nog också Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson räkna med. Tänker de då fortsätta att ”välja att inte kommentera” och tiga?


Regeringen gömde sig direkt efter påskuppropet, svarade inte på journalisternas frågor!  känner vi igen det, kolla Kristerssons intervjuv:

Tål att upprepas i oändlighet….fega djävlar som bara vill sko sig själva, inte fan bryr de sig om att folk mår dåligt

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Regeringen gömde sig direkt efter påskuppropet, svarade inte på journalisternas frågor!

  1. Pellefantia skriver:

    tumme

  2. HEMIMAMMA skriver:

    tumme!

  3. HEMIMAMMA skriver:

    knuffar lite häringa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s