Sverige är en nation som för krig !

Nedan kan ni läsa ur expressen:

Krigshetsarna sviker Olof Palmes fredsarv

Håkan Juholt måste höja rösten mot Afghanistankriget – och för socialdemokratins pacifistiska tradition, skriver Thage G Peterson.

Om någon för 25-30 år sedan, medan Olof Palme ännu levde, hade sagt att Sverige skulle bli en nation som förde krig och dödade människor i ett annat land, hade den personen ansetts vara spritt språngande galen.

Men där är Sverige i dag. Vi är i krig.
Det förnekades länge. Ansedda politiker och generaler valde lögnen före sanningen. Men efter hand förstod de att man inte kunde fortsätta att förneka att svenska soldater utförde krigsuppdrag i Afghanistan – i synnerhet när andra länder sa att deras soldater, med samma uppdrag som de svenska, var ute i krig.
De senaste försvarsbesluten har saknat eftertanke. Utan ­demokratisk debatt har Sverige avvecklat folkförsvaret. Värnpliktiga soldaterersätts nu av yrkes ­soldater. Sverige har gått från så kallade fredsfrämjande internationella uppdrag, till ”fredsframtvingande” där dödandet är en naturlig del.
På några korta år har Olof Palmes fredslinje med samtal, förhandlingar och politiska lösningar övergivits.
Något har hänt i Sverige. Det råder en ökande krigsgalenskap. Internationella förpliktelser uttrycks allt oftare i kallt stål och i militära termer. Att skicka Jas 39 Gripen-plan till Libyen anses angeläget. Att kriga i Afghanistan är en svensk stolthet!
Men runt det svenska kriget i Afghanistan råder stort hemlighetsmakeri. Regeringen talar inte om vad kriget har kostat eller vad det i dag kostar de svenska skattebetalarna.
De som leder de svenska operativa styrkorna i Afghanistan, vill inte informera om hur många afghaner och eventuellt andra som har dödats eller lemlästats av svenska kulor.
Borde inte försvarsministern redovisa hur kriget i Afghanistan går? Flera andra länder finner kriget meningslöst, och avser redan i år att ta hem sina soldater. Vad väntar den svenska regeringen på? Varför begär inte oppositionen en offentlig redovisning av de tre obesvarade frågorna: om krigets kostnader, om det svenska dödandet och om läget i kriget?
Varför höjer inte Håkan Juholt, ny ordförande i det parti som Olof Palme en gång ledde, rösten?
Sveriges närvaro i Afghanistan beslutades av riksdagen i tämligen stor enighet. Det är nog den främsta orsaken till att inget parti i dag vill ifrågasätta samma krig.
Ingen skugga ska falla över de svenska soldaterna och officerarna. De är ditskickade och utför sina uppdrag. Svenska soldater har högt internationellt anseende, och jag mötte enbart beröm för dem under min försvars­ministertid.
Försvarsmakten kommer nu att satsa 100 miljoner kronor för att få svensk ungdom intresserad av soldatlivet. De närmaste åren kommer alltså hundratals miljoner att läggas på PR som ska ”sälja in krig” hos svensk ungdom. Hur påverkas vårt land och folk av detta?
Krig förråar människors sinnen och tänkande. Amerikanska soldater skröt om att de hade skjutit civila och skändat de döda genom att klippa av deras fingrar och tår.
I en sådan värld vill jag inte att våra barn och ungdomar skall växa upp. Jag kan naturligtvis inte förneka att vår jord är en jämmerdal. Men vi måste kämpa mot våldet om inte det onda skall breda ut sig ännu mer. Våra ledord måste vara humanism, kultur och kärlek – om vi på sikt ska nå freden.
Historien lär oss att det är lätt och ibland till och med populärt att starta krig. Soldater kallar man in och ger order. Vapen finns det gott om, både i lager och i lönsam tillverkning. Det är oändligt mycket svårare att avsluta ett krig. Vilsenhet verkar råda både i Washington och i Stockholm.
I USA förs nu med glöd och hetta debatt om krigens kostnader. Men i Sverige ­ligger vi obekymrade i hängmattan. ­Årskostnaden för en enda svensk ­soldat i Afghanistan skulle kunna ge ett års skolgång för 7 311 afghanska barn. För samma pengar skulle vi också kunna driva sjukvårdskliniker i tolv afghanska byar med vardera sju sjukvårdare i ett år.
Låt de räkneexemplen bli en tanke­ställare.

Thage G Peterson, före detta försvarsminister och talman i Riksdagen. I dag studerar han teologi vid Ersta Sköndal Högskola.

———————————————————————————————————

Som sagt ovan, nu kanske jag ”sket i det blå skåpet” men jag står för min upplevelse inom försvaret!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sverige är en nation som för krig !

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Nej detta var rätt rutet och jag delar det på Facebook

    Hemikramar ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s